JA TILL EN PUSS. Söker man politiker som förväntas vara bättre än människor i allmänhet får man politiska broilers livrädda att göra misstag, säger Anna Sjödin, och menar att Ulrica Schenström har rätt att pussa vem hon vill Foto: CORNELIA NORDSTRÖM och MODERATERNA
JA TILL EN PUSS. Söker man politiker som förväntas vara bättre än människor i allmänhet får man politiska broilers – livrädda att göra misstag, säger Anna Sjödin, och menar att Ulrica Schenström har rätt att pussa vem hon vill Foto: CORNELIA NORDSTRÖM och MODERATERNA

Schenström hade rätt att dricka vin

Publicerad
Uppdaterad
Statsrådsberedningens statssekreterare Ulrica Schenström gjorde inget fel när hon drack vin och pussades med TV4-reportern Anders Pihlblad.
Ansvaret för att dra gränsen låg på Pihlblad och inte på Schenström.
Det skriver i dag före detta SSU-ordföranden ANNA SJÖDIN.
Sent i natt avgick Ulrica Schenström som statssekreterare.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Till vardags har den politiske reportern Anders Pihlblad till uppgift att granska makten i Sverige för TV4 men han gör mer än så. För några kvällar sedan syntes han på krogen Judit & Bertil i Stockholm tillsammans med Fredrik Reinfeldts närmaste medarbetare, statssekreteraren Ulrica Schenström. Hela Sverige får se ett festande par som pussar och kramar varandra. Några dagar senare deltar båda på moderaternas partistämma i Gävle. TV4 förväntar sig att han ska uppfattas som en objektiv granskare av det maktbärande partiet. Hon hade rollen som
Reinfeldts närmaste rådgivare.
Tänk om det varit en socialdemokrat det hade gällt för ett drygt år sedan. Hur hade det låtit från högerhåll om Lars Danielsson hånglat med Elisabeth Höglund? Då hade det varit storm. Detta drev är blygsamt i jämförelse med dreven som sossar utsätts för i den borgerligt styrda medievärlden. Enda orsaken till att Reinfeldt blir förbannad på journalisterna och klantar sig är att han inte är van vid granskningen.
Men vad är egentligen fel i Schenströms agerande? Det är knappast fel att hon dricker vin. Om man inte är absolutist förstås. Är det fel att hon är på krogen? Nej varför då? Jag har hellre förtroendevalda som är bland folk än såna som
sitter gömda i skottsäkra bilar bakom SÄPO-vakter långt bort från människor. Är det fel om Schenström hade jour? Ja, men det vet vi inte. Och innan vi fått svar på den frågan så är det som hänt inte något klandervärt från hennes sida.
Ulrica Schenström, statssekreterare, har rätt att pussas med vem hon vill, om hon vill utan att redovisa det för journalistkåren. Det är knappast det som är problemet. Pihlblad däremot har ett journalistiskt ansvar för att dra gränsen.

Men situationen utnyttjas och Schenström straffas. Ständigt kommer moraliska viktigpettrar och bröstar sig och försöker leka bättre än alla andra. Men det går sällan bra. Vi kommer ihåg folkpartiets artikel om politisk etik innan Leijonborg gjorde en praktvurpa och bröt mot i stort sett hela sin egen moralkod. Det finns helt enkelt inga perfekta människor.
Söker man politiker som förväntas vara bättre än människor i allmänhet får man politiska broilers – livrädda att göra misstag. Då får vi politikernördar som medietränas från sina första steg i politiken. De har inga ambitioner för samhället. De är egentligen inte intresserade av att förändra. Allt de vill göra är att klättra på stegen i lugn och ro på egen hand.
Den som sätter sig på höga hästar får långt till marken när vederbörande själv ramlar av. Det är ganska roande att se för omgivningen.

När såna politiker
möter medierna som enbart intresserar sig för drev i alla former förvandlas politiken till en del av nöjesindustrin. Det är så självklart att det är mer intressant med enkla skandaler att det inte finns kvar något redaktionellt engagemang
för barnen som bor
i baracker i Malmö.
”Näsgnuggande” är rätt vanligt mellan politiker och journalister, särskilt under Almedalsveckan. Hur många reportage sipprar ut från den öl och vindrypande firmafesten bland solbrända shortsben om vem som ligger med vem? Inte ett enda eftersom det finns en tyst överenskommelse om att risken för jäv stannar som branschskvaller.
Därför är det bra att jävsfrågan nu kommer i ljuset. Värre är det för TV4, vars politiske bevakare skall vara opartisk.

Men på TV4 har man fullt förtroende för sin politiske reporter.
– Ja, absolut. Vi tycker däremot att det är obehagligt att journalister bevakar andra journalister på det här sättet,
säger Anne Lagercrantz, chef för TV4 Nyheterna till Aftonbladet.
Det där är ganska typiskt för journalistskrået. Alla andra ska tåla att bli granskade men inte de själva. TV4 lyckas alltså med konststycket att kritisera det enda positiva med hela denna affär. Jag förstår att TV4 tycker att det är obehagligt att närheten till regeringspartiet kommit ut. Det hade varit underbart för kanalen om man kunnat skicka sin politiske reporter till moderatstämman utan att någon känt till övertrampet.
Om Pihlblad ska vara kvar kräver jag att han hånglar med Marita Ulvskog
alternativt Håkan Juholt. Då kan vi lämna den här frågan och gå vidare utan att rikta fortsatt kritik mot TV4. Annars får kanalen med all rätt finna sig i att jag och många med mig uppfattar journalistiken från TV4-huset på Tegeluddsvägen lika kontaminerad som radioaktivt avfall från Tjernobyl.

ANNA SJÖDIN
Anna Sjödin är socialdemokrat och före detta SSU-ordförande. Hon blev rikskänd när hon natten till den 29 januari 2006 greps efter ett bråk på krogen Crazy Horse i Stockholm. Anna Sjödin dömdes i tingsrätten för förolämpning, egenmäktigt förfarande, våld mot tjänsteman (ringa) och våldsamt motstånd. I december
2006 avgick hon från posten som SSU- ordförande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag