Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sätt stopp för odemokratiska avtal

Foto: Christian rnberg
Foto: Julien Warnand / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYR N

Vi är många som inte vill ha ett avtal där företag kan stämma stater för utebliven vinst. Låt oss tillsammans se till att CETA-avtalet har mött sitt Waterloo, skriver Jonas Sjöstedt (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I vårt samhälle säger sig nästan alla försvara demokratin. Politiker från alla partier hyllar demokratin i sina högtidstal. Men vad gör de sen i praktiken? Just nu avgörs om Sverige och EU ska skriva under ett avtal som faktiskt skulle minska demokratin.

Det handlar om CETA-avtalet, ett handelsavtal mellan EU och Kanada. Om avtalet blir verklighet innebär det naturligtvis inte att demokratin avskaffas, men det innebär att demokratin kringskärs.

Demokratins makt över samhällsutvecklingen minskar. Istället får storföretagen ännu större makt att styra över oss.

Avtalet ger företag möjlighet att stämma Sverige och andra stater för demokratiska beslut som påverkar företagens vinst negativt. Ett område som berörs är miljöregler som påverkar gruvindustrin. Kanada har flera stora gruvföretag, till exempel det bolag som vill öppna en gruva i Norra Kärr vid Vättern, hårt kritiserat eftersom det hotar det viktiga dricksvattnet där.

Om Sverige stiftar nya lagar för att skydda miljön kan det leda till att deras eller andra gruvbolags vinst blir mindre än planerat. Det är sådant som skulle kunna gör att bolag stämmer oss om CETA-avtalet blir verklighet.


LÄS MER: Löfven, svik inte om frihandeln också


Viktiga demokratiska beslut för att skydda miljö leder ofta till att något företags vinst påverkas negativt. Samma sak gäller beslut som försvarar fackliga rättigheter, även de påverkar ofta något företags vinst. Avtal som syftar till att förhindra sådana viktiga demokratiska beslut är avtal som begränsar demokratin.

Avtalet brukar försvaras med att företagens investeringar måste skyddas. Men både Kanada och EU-länderna är fungerande rättsstater som redan har ett starkt skydd för företag. Så när argumenten tar slut brukar anhängarna i stället bluffa om kritikerna. De påstår att vi som kritiserar avtalet är emot frihandel. Men det stämmer inte. Vi har gärna bra avtal som tar bort tullar och onödiga handelshinder. Vi vill bara inte att storföretagens makt ökar på löntagarnas, miljöns och demokratins bekostnad.

Problemet är att högern och storföretagens lobbyister har skrivit in sin egen politik i avtalet, precis som vi tidigare har sett dem göra i andra handelsavtal. Ett aktuellt exempel är TTIP-avtalet med USA. Det är därför dessa avtal möter sådan kritik och det är därför de ibland stoppas helt. Försöken att smyga in högerpolitik i handelsavtalen lägger krokben för frihandeln.


LÄS MER: Inget överstatsligt EU behövs för frihandel 


Vi är många som inte vill ha ett avtal där företag kan stämma stater för utebliven vinst. Fackföreningsrörelser och miljörörelser i både Kanada och EU har protesterat. Här i Sverige har kritiken bland annat kommit från Kommunal och fackförbunden i 6F. På andra sidan står storföretagen och deras lobbyister – och den svenska regeringen som även de driver på för CETA-avtalet.

Men avtalet har till slut stött på problem. Precis innan det skulle skrivas under av EU:s ledare röstade den belgiska delstaten Vallonien nej till avtalet. Det är inte utan att man tänker på slaget vid Waterloo. Napoleon såg länge ut att vara oövervinnerlig men sen mötte han sin förlust just där i Vallonien.

Försöken att ändå pressa igenom avtalet är nu i full gång. EU-eliten brukar inte ge upp så lätt bara för att demokratiskt valda parlament fattar andra beslut. Men Valloniens beslut innebär en andra chans för den svenska regeringen. Stå upp för fackliga rättigheter och för miljön. Stå upp för demokratin och säg nej till CETA. 

Låt oss tillsammans se till att CETA-avtalet har mött sitt Waterloo.


Jonas Sjöstedt

partiledare Vänsterpartiet