Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sätt stopp för laglig vänskapskorruption

Louise Brown Foto: pressbild
Foto: Casper1774 / CASPER1774

Den här sommaren är både Riksrevisionen och flera högskolor och universitet misstänkta för vänskapskorruption.

När vi kringgår krav på öppen konkurrens blir effekten att kompetensen överlag sjunker, skriver korruptionsexperten Louise Brown.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En rikskänd kommunpolitiker åtalades 2006 för mutbrott. En IT-företagare som gjort affärer med kommunen och landstinget för 100 miljoner kronor 2000-2005 bjöd honom på en resa i Sydafrika med safari och zulukung på programmet. Även den lokala landshövdingen fick följa med. Åklagaren yrkade på att resan hade klar anknytning till kommunpolitikerns tjänsteutövning.

Tur för männen att de, enligt egen utsago, inte kände till att företagaren gjorde affärer med deras organisationer. Och desto viktigare, de var ju goda vänner redan innan resan. Hovrätten ansåg nämligen att det afrikanska äventyret kunde ses som en privat uppvaktning inom ramen för ett normalt vänskapsförhållande. Männen friades.

Att ge bort en resa för tiotusentals kronor brukar vara aktuellt i samband med giftermål eller kanske stora födelsedagar i den närmaste familjen.Tydligen gäller det även för kommunalpampar som vänslas med företagare. Det finns fler exempel – som advokaten som fick en vinkyl i present av sin klient. Tingsrätten friade eftersom de båda förklarade att de var gamla vänner. Hovrätten fällde dem dock. Kylen var alldeles för dyr för att vara en vanlig present.

 

LÄS MER: Även i Sverige klias det på varandras ryggar

 

Vänskapskorruption kan alltså vara okej i Sverige om man hävdar att man redan var kompisar innan, och inte att man blev det på grund av, en gåva. Dilemmat är tydligt den här sommaren när både Riksrevisionen och högskole- och universitetsvärlden misstänks för just vänskapskorruption.

Nyligen rapporterades att Riksrevisionens toppledning gav jobb till gamla kolleger i stället för att annonsera ut tjänsterna. Dessutom fick ex-kollegerna rejält högre lön än tidigare innehavare av jämförbar tjänst. Här bör vi påminna oss om att Riksrevisionen är den myndighet som ska granska hur Sveriges övriga 339 myndigheter håller sig till reglerna. Det är alltså myndighetsväsendets högsta moraliska bastion. Under fredagen frågades Riksrevisionen ut i Konstitutionsutskottet.

Professor Lars Calmfors skriver i en debattartikel i DN att Riksrevisionen drabbats av fartblindhet. Riksrevisorn ville snabbast möjligt bygga upp kompetens. Därför togs genvägar. Calmfors försvarar inte det som skett men tycks mena att det kunde ha funnits en rimlig tanke bakom den vänskapliga jobbförmedlingen, och att den högre lönen var nödvändig för att säkra rätt kandidater. Jojo.

 

LÄS MER:Vi reagerar inte längre på korruptionen 

 

I samma veva som det betonas att det nu finns fler tjänstemän med högre akademisk utbildning i myndigheten, kommer rapporter om fusk med jobbförmedling på Sveriges högskolor och universitet. Ett större antal institutioner tillämpar inte reglerna för utlysning av tjänster. Man väljer att rekrytera välkända ansikten internt och inte utsätta vare sig dem eller sig själv för extern konkurrens.

Kammaråklagare Robert Engstedt vid Riksenheten Mot Korruption hänvisar till förvaltningslagen och jävsbestämmelser, och menar att det är mycket tveksamt att rekrytering skulle kunna ses som myndighetsutövning och därmed bedömas som tjänstefel.

Förutom att lagen öppnar för bedrägligt beteende, blir effekten att kompetensen överlag i Sverige sjunker tack vare pareringen runt krav på öppen konkurrens.

Preferensen för en skyddad verkstad förvandlar oss över tid, och i det tysta, från kunskapsnation till vänskapsnation. Om ingen ändring sker kommer nivån falla som en sten som släpps från Pisa-tornets topp.

Och vad hände med kommunpolitikern som åkte till Afrika? Han leder just nu regeringens utredning om vinster i välfärden.

 

Louise Brown

korruptionsexpert och författare

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!