Sätt press på Vladimir Putins ryska lakejer

Putin säkrar sin makt med allt större brutalitet mot minoriteter och oliktänkande. Politiska domar som dem mot Pussy Riot (till höger) blir vanligare, skriver Aleksej Sachnin.
Foto: Alexei Nikolsky

"Genom skandalösa xenofobiska kampanjer och spionmani försöker makten  dra uppmärksamheten ifrån den allomfattande korruptionen och  katastrofala sociala klyftor. Splittra Putins maktbas - förbjud inresor  och frys tillgångarna i Europa för regimens tjänstemän, skriver Aleksej  Sachnin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Sedan ett drygt år försöker den ryska regimen säkra sin makt med råare retorik mot minoriteter och större brutalitet mot oliktänkande.

Ytterligare väntat valfusk i höst kan leda till direkta sociala oroligheter i regionerna. Europeiska inreseförbud och frusna tillgångar för de tjänstemän som utför det politiska förtrycket skulle splittra Putinregimens maktbas.

Politiska aktivister har aldrig haft det lätt i mitt land. Men sedan Putin återvände till Kreml i maj 2012 har regimen kraftigt hårdnat. Genom skandalösa xenofobiska kampanjer och spionmani försöker makten dra uppmärksamheten ifrån den allomfattande korruptionen och katastrofala sociala klyftor. Enligt senaste Global Wealth Report är Ryssland mest ekonomiskt ojämlikt av alla större länder.

Den allt bredare sociala spricka vanliga ryssar upplever står i bjärt kontrast till Putinregimens populistiska retorik. För att dölja detta försöker regimen förgifta opinionen med hot om mytiska inre och yttre fiender, homosexuella, immigranter och "utländska agenter".

Den nya förtalslagen möjliggör fängslanden av journalister som kritiserat tjänstemän. En lag om "förolämpning mot religiösa känslor" sätter munkavle på alla som inte tycker om kyrkans växande inflytande.

Lagen om "utländska agenter" likställer ickestatliga organisationer och utländsk underrättelsepersonal. Ändringar i lagen om offentliga sammankomster kriminaliserar demonstrationer genom att öppna för skyhöga böter och till och med gripanden av deltagare. Förbudet mot att "propagandera för homosexualitet" underlättar direkt diskriminering.

Myndigheterna gör räder mot gästarbetare och internerar dem i omänskliga fångläger vilket spär på främlingsfientligheten.

Mot oss som försöker återföra debatten till verkliga problem har ett antal skådeprocesser hållits. Domarna mot Pussy Riot, korruptionsjägaren Aleksej Navalnyj och den Kremlkritiske borgmästaren Jevgenij Uralsjov är uppenbart politiska. Och snart avslutas den största politiska processen under Putins tredje presidentperiod - Bolotnaja-affären.

Den slår mot arrangörer och deltagare i de stora demonstrationer som den 6 maj 2012 protesterade mot Vladimir Putins återinträde som president. I bästa Stalintradition anklagas oppositionen för att arbeta för utländska agenter med målet att tvinga Ryssland på knä. Kremlkritiska vänsterpolitiker som Vänsterfrontens ledare Sergej Udaltsov och antifascisten Aleksej Gaskarov har gripits.

Jag flydde själv nyligen till Sverige för att inte gå samma väg. Statsmakterna koncentrerar sig på den demokratiska vänstern, eftersom våra socialpolitiska krav kan mobilisera ryssar ute i regionerna.

Borgmästarvalet i Moskva den 8 september är en teater. Sergej Udaltsov fick inte ens registrera sig för att kampanja. Om Aleksej Navalnyj samlar många röster kommer valresultatet sannolikt att förfalskas. Därmed riskerar myndigheterna att provocera i gång nya gatuprotester. Men denna gång kan protesterna i huvudstaden utlösa den redan laddade sociala spänningen ute i landet. I en opinionsundersökning nyligen svarade 57 procent av de tillfrågade att de anser landet befinna sig i ett "förrevolutionärt" stadium.

Tveklöst kommer regimen åter att ta till våld för att trycka ned protestyttringarna. Hur långt ska detta tillåtas gå?

Ryssland kan enbart demokratiseras genom sitt eget folks ansträngningar. Men det betyder inte att Sverige och andra västländer passivt ska betrakta landets auktoritära utförslöpa.

Ryska tjänstemän, domare och polischefer bör påföras personligt ansvar för delaktighet i människorättsövergrepp.

Metoder som inreseförbud i EU och frysta tillgångar i väst kan bli ytterst effektiva. Specialutredaren Alexander Bastrykin till exempel, som organiserat kidnappningar och tortyr av oppositionella och hotat journalister, innehar fastigheter och bankkonton i EU-länder.

Det är hög tid för individuellt riktade sanktioner mot de höga tjänstemän som sköter Putinregimens politiska förföljelser. Ett utmärkt tillfälle att ta initiativ i frågan är vid Barack Obamas förestående besök i Stockholm.

Ett sådant tydligt engagemang från Sverige och andra demokratier skulle störa Putinregimens politiska arkitekter i deras försök att samla eliten och samhället under en plattform av absolut laglöshet, förtryck och xenofobi. Väst får inte blygt tiga när den ryska regimen i sin maktlystnad antar allt mer fascistiska former.


ALEKSEJ SACHNIN, 

är talesperson för den ryska oppositionsrörelsen Vänsterfronten och lever i exil i Sverige.


Översättning: Andreas Hedfors.