Det rimliga är att flytta den våldsverkande eleven – inte brottsoffret, skriver artikelförfattarna. Foto: COLOURBOXDet rimliga är att flytta den våldsverkande eleven – inte brottsoffret, skriver artikelförfattarna. Foto: COLOURBOX
Det rimliga är att flytta den våldsverkande eleven – inte brottsoffret, skriver artikelförfattarna. Foto: COLOURBOX
Stefan Jakobsson är riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Foto: SVEN LINDWALLStefan Jakobsson är riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Foto: SVEN LINDWALL
Stefan Jakobsson är riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna. Foto: SVEN LINDWALL
Robert Stenkvist är riksdagsledamot för SD och sitter i utbildningsutskottet. Foto: SVEN LINDWALLRobert Stenkvist är riksdagsledamot för SD och sitter i utbildningsutskottet. Foto: SVEN LINDWALL
Robert Stenkvist är riksdagsledamot för SD och sitter i utbildningsutskottet. Foto: SVEN LINDWALL

Sätt farliga elever i särskilda skolor

Publicerad

Det är helt oacceptabelt att brottsoffer ska behöva vistas i samma lokaler som gärningsmännen. Flytta våldsamma och farliga elever till särskilda pliktskolor med specialutbildad personal, skriver Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist från SD.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

På senare tid har det näst intill dagligen rapporterats om hot och våld inom skolan. Det handlar om elever som gör sig skyldiga till allvarliga brott, riktade mot andra elever och lärare. Över tid har vi sett att det grova våldet ökar i omfattning. Detta är självfallet en oacceptabel utveckling. Vi kan och ska aldrig behöva acceptera våld och framför allt inte i skolan, som är både elevernas och lärarnas arbetsplats.

 

LÄS MER: 16-åring häktad för våldtäkt på skolkamrat – tidigare dömd för ofredande av tre flickor i samma skola

 

Vi anser att det är allas vår plikt att agera här och nu för att komma tillrätta med dessa allvarliga problem. Därför vill vi införa en pliktskola, detta för att på ett handfast sätt kunna hantera elever som är en fara för andra elever och lärare.

Sverigedemokraterna har sedan tidigare förespråkat så kallade jourklasser. Jourklasser är ett sätt att stötta de elever som är i behov av extra stöd och hjälp, men som inte kan få det i den ordinarie undervisningen. En del elever kan inte sitta still i klassrummet, andra är bara rastlösa och somliga har olika kognitiva funktionsnedsättningar. Oavsett anledning kan man som elev i perioder behöva få det stöd som en jourklass kan ge. Att få gå i en jourklass är inte en bestraffning, det är ett stöd.

 

LÄS MER: Våldet i skolorna ökar: "Riktigt oroväckande"

 

Vissa elever utgör en fara för andra

Vi ser nu en ny generation elever med andra och större problem än vad som fanns för några decennier sedan. Dessa elever är mycket svårare att hantera för lärarna och övrig skolpersonal. Det handlar inte längre om oskyldiga tjuvnyp eller att eleverna kastar suddgummi på varandra, utan om elever som begår våldsbrott och därmed utgör en fara för andra. 

I dagsläget kan man dock enligt de gällande reglerna endast flytta på en sådan elev under maximalt fyra veckor. Dessutom flyttar man eleven till en annan skola i samma kommun, varvid problemen bara flyttas vidare. Ingen rektor vid sitt sinnes fulla bruk vill ta emot en våldsbenägen elev från en annan skola. Det är här i detta läge som pliktskolan ska träda in.

En pliktskola ska drivas som en egen skolenhet, en skola dit man flyttar elever som är en fara för andra elever eller/och för lärarna. En separat skola med specialutbildad kompetent personal, som kan ta hand om dessa elever och upprätthålla säkerhet och ordning för dem. Detta samtidigt som dessa elever får sin undervisning och uppfyller sin skolplikt.

Flytta på förövaren – inte på offret

De elever som kan komma i fråga för pliktskola är elever som inte är straffmyndiga, men som är misstänkta för våldtäkt eller har brukat våld. Om man som elev är föremål för en förundersökning och misstänkt för grova brott mot en annan person, så är det rimligt att man ska flytta på eleven - inte på den som är brottsoffer. 

Den oro och rädsla som det skapar att ha våldsverkare på en skola ska ingen elev eller lärare behöva utsättas för. Det är helt oacceptabelt att brottsoffer ska behöva fortsätta gå på samma skola som gärningsmännen, och kanske behöva möta gärningsmannen på raster eller till och med under lektioner.

Detta är inte bara en fråga om att säkra elevernas möjlighet till en god studiemiljö för att främja deras lärande – det handlar minst lika mycket om lärarnas situation och att även de har rätt till en god arbetsmiljö. Att ha kvar elever som begått brott eller är våldsamma på en skola är inte en värdig arbetsmiljö för någon, varken för elever eller lärare. Det är därför vår plikt att på allvar göra något åt detta.

 

Av Stefan Jakobsson

Riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson (SD)

Robert Stenkvist

Riksdagsledamot (SD), ledamot i utbildningsutskottet

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag