Sätt ett munskydd på ditt förbannade ansikte

Roza Bicer, New York-baserad skribent.

Om ni inte tror på forskningen som visar att munskydd minskar spridningen av corona, så använd det för att det är snyggt.

Jag häpnar över svenskarnas envishet och nonchalans, skriver skribenten Roza Bicer, bosatt i New York.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jag är bosatt i coronapandemins före detta epicentrum, New York. På min sedvanliga kvällsrunda runt Jacqueline Kennedy Onassis-reservoaren i Central Park häromdagen lyssnade jag på professor i infektionssjukdomar Björn Olsens sommarprat.

Han ekade vad vi utlandsbosatta svenskar tyckt under lång tid, en uppmaning som få på hemmaplan ännu tycks ha förstått: Sätt ett munskydd på ditt förbannade ansikte. 

Medan jag har hållit kontakten med vänner och familj i Sverige under våren och sommaren har jag uppfattat två läger: de som jobbar inom vården och de andra.

Mina vänner som jobbar inom vården i Sverige är förfärade över arrogansen som svenskarna visat mot människors liv och värde. De har på nära håll bevittnat förödelsen som covid-19 orsakar och de ursäktar sig å den svenska befolkningens vägnar.

Vi var ensamma och rädda, men vi var det tillsammans

Sedan har vi de andra. Till exempel min kritiskt tänkande vän samhällsvetenskapsforskaren, som när det kommer till bekämpningsstrategier såsom att bära munskydd inte oväntat anser att mer forskning behövs, trots att WHO säger att det hjälper.

Kontinuerlig forskning är en självklarhet, men under tiden: Sätt ett munskydd på ditt förbannade ansikte.

Jag häpnar över envisheten och nonchalansen. Och alla dessa gånger jag har fått höra att det ju mest har drabbat de äldre, på vårdhem. Denna inhumanitet och syn på värdet av äldre människor är ytterst bekymmersam. Det verkar vara helt i sin rätt att offra några äldre medborgare för att resten av befolkningen inte ska behöva besväras med att sätta en tygbit framför ansiktet.

Tuffa och uthålliga

Nu när forskning visar att munskyddet hjälper så vågar Sverige, som kört på en stenhård linje emot det, inte byta spår. Det vore att erkänna att man gjort fel och att förlusten av liv var förgäves. Man vill inte tappa masken.

Vi New Yorkbor är som staden – tuffa och uthålliga. Till vardags lever vi i en prövande miljö fysiskt, själsligt och ekonomiskt som gör en alert och handlingskraftig. Vi var inte materiellt förberedda på pandemin, men vi var det mentalt. 

När pandemin blev ett faktum i början av våren så mobiliserade sig en stad med samma befolkningsmängd som Sverige på tre röda. Viruset som då redan fått fäste och spreds som en löpeld skövlade vid peaken i april över 800 liv om dagen.

Nio döda i församlingen

Runt hörnet från mig i Harlem dog nio församlingsmedlemmar i Mount Neboh Baptist Church av viruset. Flera av mina kolleger och vänner smittades, varav en blev så sjuk att han undrade om det var här hans liv skulle ta slut, bara 50 år gammal. 

Att handla mat blev ett projekt. Att försörja sig blev ännu ovissare. Vi var ensamma och rädda, men vi var det tillsammans. Vår oas Central Park förvandlades till ett fältsjukhus där människor kämpade för sina liv och sjukvårdspersonal heroiskt slet dygnet runt. 

Det enda vi kunde göra för att hålla deras och varandras mod uppe var att varje kväll klockan 19, när sjukhuspersonalen bytte skift, öppna våra fönster och tillsammans ödmjukt tacka dem med applåder, uppmuntrande rop, och slevar slagna mot kastruller.

Och just det, genom att ta på oss munskydd.

Bättre att piska ner viruset

Det är ofattbart att en sådan enkel handling som att sätta en liten bit tyg framför näsa och mun har mött ett sådant starkt motstånd i Sverige. Om det framöver visar sig att munskyddet trots allt inte är effektiv så har vi i värsta fall gått runt med tyg framför ansiktet i onödan. Men är det effektivt, vilket allt tyder på, så har vi räddat liv.

Som Björn Olsen sa, det är bättre att piska ner viruset. Ja, det kommer med ett kraftigt pris ekonomisk och mentalt. Men ett samhälle är bara lika friskt som sina invånare, och jag anser att den mänskliga och ekonomiska kostnaden av att låta ett virus härja fritt är ännu kraftigare.

Så snälla, ta på er munskyddet. Om ni inte tror på att det skyddar mot viruset så gör det av vad som i Sverige kanske är en mer acceptabel anledning: 

Det råkar också vara snyggt.


Av Roza Bicer

New York-baserad skribent