Det är fel att lägga ansvaret på invandrarna när det gäller korruptionsproblemen på Migrationsverket, skriver professorn i rättsvetenskap, Claes Sandgren. Foto: STAFFAN WESTERLUND
Det är fel att lägga ansvaret på invandrarna när det gäller korruptionsproblemen på Migrationsverket, skriver professorn i rättsvetenskap, Claes Sandgren. Foto: STAFFAN WESTERLUND

Sätt dit mutkolvarna på Migrationsverket

Publicerad
Uppdaterad
Tobias Billström borde först göra upp med korruptionskulturen på Migrationsverket, skriver Claes Sandgren, professor i rättsvetenskap och ordförande för Institutet mot mutor.
'"Som den politiskt ansvarige för verket borde han inte låta dem som söker medborgarskap ta smällen."
"Det är nämligen fullt tänkbart att den som lämnar förmånen inte gör sig skyldig till något brott, fastän tjänstemannen ska dömas."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Häromveckan kom Grundlagsutredningen med sitt förslag till ny grundlag. Vi har här inte att göra med något juridiskt finlir utan det handlar om de grundläggande rättigheter som vi alla har som medborgare.
Grundlagsutredningen föreslår kärnfullt att "Ingen svensk medborgare som är eller har varit bosatt i riket får fråntas sitt medborgarskap".
Det låter väl bra. Vem kan invända?
Jo, moderaterna gör det, fastän de ställt sig bakom utredningen och denna till och med framgångsrikt letts av en moderat, Per Unckel. De har nu nämligen kommit med ett annat förslag, som går ut på att svensk medborgare ska kunna fråntas sitt medborgarskap. En moderat arbetsgrupp, med migrationsministern Tobias Billström i spetsen, lanserar parollen "Tag medborgarskapet från kriminella invandrare!"
Det låter väl bra. Vem kan invända?

Ja, man undrar. Men kan man både låta medborgarna få behålla sitt medborgarskap och ta det ifrån dem?
Ja, det tycks moderaterna kunna göra. De har kanske goda avsikter men nog är deras förslag också en positionering inför valet om ett och ett halvt år?
De invandrarfientliga stämningarna gör sig allt bredare och moderaterna skär då pipor i vassen, inte minst för att hålla Sverigedemokraterna borta från riksdagen.
Detta senare må vara vällovligt men frågan är då om moderaternas förslag att man ska kunna återkalla medborgarskap tål en närgången granskning. Låt mig här ta upp deras tanke att medborgarskap som beviljats på grund av korruption ska kunna återkallas.

Korruption förutsätter
att två parter medverkar: den som lämnar mutan och den som tar emot den. Om nu en tjänsteman vid Migrationsverket lockar en sökande att lämna en förmån för att han ska bevilja en ansökan om medborgarskap, så ska alltså medborgarskapet kunna återkallas. Det är dock svårt att förstå hur en sådan åtgärd skulle kunna motverka korruption inom verket. Vore det inte bättre om migrationsministern sökte bidra till bättre metoder för att upptäcka och angripa eventuell korruption inom verket?

Som den politiskt
ansvarige för verket borde han alltså inte låta dem som söker medborgarskap ta smällen, särskilt som de inte nödvändigtvis gör sig skyldiga till något brott. Det är nämligen fullt tänkbart att den som lämnar förmånen inte gör sig skyldig till något brott, fastän tjänstemannen ska dömas.
Ett närliggande exempel är fallet med journalisten Trond Sefastsson som dömdes för tagande av muta samtidigt som de personer - för övrigt av utländskt ursprung - som betalade honom gick fria. De trodde nämligen att man måste betala för att en journalist skulle ta sig an deras fall och gjorde mycket stora uppoffringar för att få fram de pengar som Sefastsson begärde - 404 000 kronori kontanter. De friades därför att de saknade uppsåt men förlorade hela beloppet eftersom det förverkades - staten la alltså beslag på det. På motsvarande sätt kan det vara mycket svårt för den som söker medborgarskap och kommer från ett högkorrupt land att veta hur man ska bete sig: Ska man betala? Och hur mycket?

Jag tror alltså att
moderaterna måste bestämma sig. Angrip gärna den korruption inom Migrationsverket som tycks figurera bakom förslaget att medborgarskap ska kunna återkallas. Men gör det genom att påverka kulturen inom verket och öka upptäcktsriskerna.
Och stå kvar bakom er uppgörelse inom Grundlagsutredningen att ingen svensk medborgare ska kunna fråntas sitt medborgarskap. Låt oss inte tumma på den principen.

Claes Sandgren

Claes Sandgren är professor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet. Han är även ordförande för Institutet mot mutor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag