Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sätt dit gängen som använder barnkurirer

De kriminella vinner ökad trygghet för egen del, de slipper själva bära narkotikan eller vapnen. På bilden har en polis hittat cannabis i en godisautomat i Fittja centrum.Foto: EXPRESSEN
Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare i Göteborg.
Maria von Bredow, senior utredare, expert på utsatta barngrupper.
Mikael Thörn, senior utredare och socionom.

Använd befintlig lagstiftning kreativt och pröva om människohandelsbrottet kan användas för att hindra viss nyrekrytering till kriminalitet, skriver vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand och utredarna Maria von Bredow och Mikael Thörn.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Ännu icke straffmyndiga barn, och särskilt pojkar, utnyttjas som kurirer av kriminella. Senast den 14 maj skrev Expressen/Kvällsposten om hur en nu 19-årig man utnyttjades av äldre kriminella redan som 10-åring. Uppgifter om att barn från framför allt utsatta områden använts som springpojkar har funnits i flera polisutredningar från olika delar av landet de senaste åren. 

Vi har information om att ensamkommande minderåriga pojkar utnyttjats för kriminella och andra ändamål (Länsstyrelsen i Stockholm 2018:3). Det förekommer även skillnader mellan olika grupper av barn i tillgången till insatser från socialtjänsten. Till exempel beviljas pojkar med utländsk bakgrund i mindre grad insatser än pojkar födda i Sverige, trots likartade behov. (Myndigheten för vård- och omsorgsanalys 2018:10) 

Gängens framgångsrika strategi

Det har visat sig vara en framgångs- och tillväxtfaktor för de kriminella gängen att utnyttja barn för olika tjänster. Barnen söker gemenskap och bekräftelse, men vad de får göra är att bära vapen och pengar, gömma narkotika i sitt eget förråd/lägenhet eller spana och varna om polisen eller andra motståndare kommer. Barnen får beröm, lockas av den kriminella livsstilen och av löften om pengar, om ett bättre liv och fina saker. Detta liknar rekryteringen av offer för människohandel.

Barnen som agerar springpojkar åt kriminella söker gemenskap och bekräftelse, skriver debattörerna.Foto: SHUTTERSTOCK

De kriminella vinner ökad trygghet för egen del – de slipper själva bära narkotikan eller vapnen – och tillgång till villiga biträden närhelst de behöver.

Barn ska skyddas från att dras in i kriminell verksamhet. Detta ska familj och samhälle se till, men om det ändå sker ska orosanmälningar göras, socialtjänst utreda och lämpliga insatser sättas in. Att kommunerna satsar på ett mer generellt förebyggande arbete är också viktigt för att tidigt kunna hejda eller fånga upp de barn som riskerar att rekryteras in i kriminalitet.

Vad gör vi åt uppdragsgivarna?

Men, vad händer med de personer som använder sig av barn som kurirer för kriminella ändamål, vilket brott ska de dömas för? Vilken påföljd kan det bli?

Varken den svenska människohandelslagstiftningen eller regler om anstiftan till grova brott täcker fullt ut handlingen att rekrytera och/eller använda sig av barn för kriminella ändamål. Människohandel förbjuder rekrytering för viss exploatering, men inte alltid för att begå brott; och om barnen används som vaktposter eller för att springa med meddelanden finns kanske ingen straffbestämmelse. 

Vi har bestämmelser om förledande av ungdom men det handlar bara om media, inte om att samla kring sig en skock ivriga wannabes. Fenomenet är inte nytt men har aktualiserats och fördjupats, bland annat genom framväxten av de territoriellt baserade gängen.

Använd lagstiftningen kreativt

Våra förslag:

Använd befintlig lagstiftning kreativt och pröva om människohandelsbrottet kan användas för att hindra viss nyrekrytering till kriminalitet.

En utredning eller översyn bör kartlägga fenomenet och föreslå åtgärder.

Ny lagstiftning kan behövas.

 

Av Thomas Ahlstrand

Vice chefsåklagare, Göteborg

Maria von Bredow

Senior utredare, expert utsatta barngrupper

Mikael Thörn

Senior utredare, socionom