Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sätt dit de kriminella – inte laglydiga jägare

Jakten och sportskyttet är stora folkrörelser som är viktiga för Sverige. Det är också viktigt ur ett totalförsvarsperspektiv att bevara kunskapen om vapen i hela landet, skriver Johan Hedin.Foto: JENS CHRISTIAN
Johan Hedin är Centerpartiets rättspolitiska talesperson.

Vapendirektivet ämnade från början sätta dit terrorister och kriminella, men i stället är det just jägare och sportskyttar som får det svårare. 

Regeringen har valt att inte lyssna på vår och andras kritik och lägger fram ett oacceptabelt förslag på riksdagens bord, skriver Johan Hedin (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Jägarna ger sig ut i skogen för bockjakten samtidigt som regeringen lägger fram ett helt tondövt förslag på implementering av vapendirektivet. När det inte finns en majoritet i riksdagen behöver man ta ett omtag i lagstiftningsprocessen – inte försöka pressa fram något som ingen vill ha. 

Vapendirektivet har nu blivit en långdragen historia. I samband med de fruktansvärda terrorattackerna i Europa antog EU ett nytt direktiv för att minska antalet illegala vapen. Trots en god intention så är direktivet från början feltänkt eftersom det missar målet.

De skötsamma drabbas

När medlemsländerna och Sverige nu ska implementera lagstiftningen drabbas laglydiga jägare och sportskyttar i stället för kriminella. Regeringen valde i ett första försök att överimplementera lagstiftningen kraftigt, alltså gå mycket längre än vad direktivet krävde. Efter kritiken backar nu regeringen något, vilket naturligtvis är bra, men det nya förslaget innebär fortfarande onödigt krångel och överimplementering. Jägare och sportskyttar ska inte behöva drabbas när det inte är dessa direktivet från början vill stoppa.

Med ett från början feltänkt direktiv får vi nu försöka göra det bästa av situationen. Något som inte borde innebära en överimplementering utan snarare en minimal implementering.

Centerpartiet har under hela denna process, både i Europaparlamentet och riksdagen, varit tydliga med vad vi anser krävs för att stödja ett lagförslag på detta område. Vi röstade nej i Europaparlamentet och vi kommer rösta nej till en överimplementering. Regeringen har valt att inte lyssna på vår och andras kritik och lägger fram ett oacceptabelt förslag på riksdagens bord. 

Regeringens undantag räcker inte

Regeringen menar själva att de gjort de undantag som jaktrörelsen önskat och att ”det förändrade förslaget innebär att jägare överhuvudtaget inte kommer att beröras av de lagändringar som föreslås.” Detta är en sanning med modifikation eftersom man i de nya förslaget enbart backat rörande vapen för kantantänd ammunition, det vill säga 22LR. Vapen med centralantändning kommer fortsatt omfattas av regleringen vilket då också fortsatt drabbar jägare. Regeringen vill i sitt nya förslag reglera magasin och framför allt tar den inte fasta på de undantag som direktivet faktiskt medger. 

Riksdagen har dessutom röstat för ett tillkännagivande om att helt avskaffa tidsbegränsade vapenlicenser och ändå vill regeringen utöka just detta system. Centerpartiet säger också nej till den omkategorisering av vissa vapen som föreslås då den skulle hindra internationellt tävlande för skyttar. 

Jakten är viktig för Sverige

Jakten och sportskyttet är stora folkrörelser som är viktiga för Sverige. Det är också viktigt ur ett totalförsvarsperspektiv att bevara kunskapen om vapen i hela landet. Vapendirektivet ämnade från början sätta dit terrorister och kriminella, men i stället är det just jägare och sportskyttar som får det svårare. Med ett från början feltänkt direktiv får vi nu försöka göra det bästa av situationen. Något som inte borde innebära en överimplementering utan snarare en minimal implementering. Regeringen borde lägga krutet på att jaga de som illegalt för in vapen i landet i stället för de laglydiga.

 

Av Johan Hedin (C)

Rättspolitisk talesperson