Sara Skyttedal. Foto: GEJO FOTO, SWEDENSara Skyttedal. Foto: GEJO FOTO, SWEDEN
Sara Skyttedal. Foto: GEJO FOTO, SWEDEN
Ebba Busch Thor. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TTEbba Busch Thor. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Ebba Busch Thor. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Sara Skyttedal. Foto: SVEN LINDWALLSara Skyttedal. Foto: SVEN LINDWALL
Sara Skyttedal. Foto: SVEN LINDWALL

Sara Skyttedal: Dags för KD att vara tydligt i migrationspolitiken

Publicerad

KD har länge haft ledande företrädare som inte vill ge svar på om partiet står till höger eller vänster. Våra väljare har dock inte haft några problem att placera sig till höger på den politiska skalan, skriver Sara Skyttedal (KD).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nästa val kommer Kristdemokraterna ha haft en 20 år lång negativ trend bakom sig. Nu krävs ett tydligt agerande för att ha chans att 2018 bryta den destruktiva trenden. Partiet står inför viktiga vägval som kommer avgöra om vi når framgång eller upphör att existera.

Kristdemokraternas kris är inte en isolerad till vårt parti, utan följer trenden för etablerade partier till höger om mitten. Dock gör vårt utgångsläge med ett väljarstöd nära riksdagsspärren att krisen blir en fråga om vår framtida existens.

Trots att partiets kris är tätt sammankopplad med yttre omständigheter och förändringar i samtiden gör partiets inre omständigheter att vi står illa rustade att klara krisen. Trots tydliga valutvärderingar som gjorts utifrån ett gediget underlag brottas partiet fortfarande med en identitetskris. En kris som spänner över samtliga dominerande konfliktlinjer i svensk politik.

 

LÄS MER: Människor ska inte reduceras till kön

 

Partiet har länge haft ledande företrädare som inte vill ge svar på om Kristdemokraterna står till höger eller vänster. Våra väljare har inte haft några problem att placera sig till höger på den politiska skalan, men partiets svar har varit att vi inte ryms i denna kategorisering och att våra värderingar hör hemma på en annan skala.

Kanske kan man utifrån detta tänka sig att det vore en skänk från ovan att politikens konfliktlinjer nu förändras och domineras av en helt annan skala, den omtalade GAL/TAN-skalan som värdebaserat kompletterar den tidigare dominerande ekonomiskpolitiska skalan. Tyvärr innebär de nya konfliktlinjerna och dess samhällsproblem inte att partiet enas, utan vilsenheten har varit synlig även här. 

Det finns givetvis många frågor och värderingar som förenar alla kristdemokrater och säkerligen gott underlag att lägga fram framsynta reformer inom exempelvis sjukvårds- och familjepolitiken. Men vi kan inte bara ge svar på frågor som ingen för tillfället ställer, utan vi måste ge ett sammanhållet intryck i de stora samtidsfrågorna. För att överleva måste vi leverera relevanta lösningar på de samhällsproblem som våra potentiella väljare prioriterar högst.

 

LÄS MER: Vi måste stärka skyddsnätet runt våra barn  

 

Det problem som resulterat i populismens framfart är bristen på handlingskraft i migrationspolitiken. Botemedlet mot populism är inte triangulerande eller att jaga andra partiers positioner. Botemedlet är just att ta väljarna på allvar och leverera reformer som står i proportion till allvaret i samhällsproblemen.

Potentialen ligger i att utforma en politik för framtidens migration så att den säkrar både humanitet och kontroll. Det är långt mer konstruktivt än att sörja gårdagens trasiga migrationspolitik som vi aldrig kommer återgå till. Kristdemokraterna borde likt våra systerpartier i Europa förorda ett asylsystem som skapar lagliga vägar, men som stänger de illegala och dödliga vägarna som är grunden för dagens migration. Vi befinner oss i ett tillfälligt andrum. Nu är läget att använda både hjärta och hjärna för att formulera ett system som håller för morgondagens migrationsströmmar.

En radikal omläggning av arbetsmarknadspolitiken är nödvändig för att säkra både vår konkurrenskraft och välfärdens framtida finansiering. 

Oavsett hur invandringen till Sverige ser ut framöver har vi till följd av gårdagens migration en situation som kräver enorma kraftansträngningar från hela samhället för att få en integration som lyckas. Framför allt blixtbelyses nu reformbehovet inom arbetsmarknaden som utöver migrationen utmanas av globalisering och digitalisering. En radikal omläggning är nödvändig för att säkra både vår konkurrenskraft och välfärdens framtida finansiering. 

Det går därför inte att ge relevanta svar för integrationen utan att göra ett tydligt vägval mellan höger och vänster. Inte heller kan vi leverera en trovärdig migrationspolitik för framtiden utan att välja kontroll och ansvar över obegränsad invandring. 

Kristdemokraterna måste välja. Vi måste sluta signalera vilsenhet och visa att vi är ett parti som vet var vi befinner oss på de dominerande skalorna på den politiska kartan. Annars borde vi inte bli förvånade om väljarna inte hittar oss i valet 2018.

 

Sara Skyttedal (KD)

Kommunalråd Linköping

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag