Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Skyttedal: Dags för KD att vara tydligt i migrationspolitiken

Sara Skyttedal.
Foto: GEJO FOTO, SWEDEN
Ebba Busch Thor.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Sara Skyttedal.
Foto: SVEN LINDWALL

KD har länge haft ledande företrädare som inte vill ge svar på om partiet står till höger eller vänster. Våra väljare har dock inte haft några problem att placera sig till höger på den politiska skalan, skriver Sara Skyttedal (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nästa val kommer Kristdemokraterna ha haft en 20 år lång negativ trend bakom sig. Nu krävs ett tydligt agerande för att ha chans att 2018 bryta den destruktiva trenden. Partiet står inför viktiga vägval som kommer avgöra om vi når framgång eller upphör att existera.

Kristdemokraternas kris är inte en isolerad till vårt parti, utan följer trenden för etablerade partier till höger om mitten. Dock gör vårt utgångsläge med ett väljarstöd nära riksdagsspärren att krisen blir en fråga om vår framtida existens.

Trots att partiets kris är tätt sammankopplad med yttre omständigheter och förändringar i samtiden gör partiets inre omständigheter att vi står illa rustade att klara krisen. Trots tydliga valutvärderingar som gjorts utifrån ett gediget underlag brottas partiet fortfarande med en identitetskris. En kris som spänner över samtliga dominerande konfliktlinjer i svensk politik.


LÄS MER: Människor ska inte reduceras till kön


Partiet har länge haft ledande företrädare som inte vill ge svar på om Kristdemokraterna står till höger eller vänster. Våra väljare har inte haft några problem att placera sig till höger på den politiska skalan, men partiets svar har varit att vi inte ryms i denna kategorisering och att våra värderingar hör hemma på en annan skala.

Kanske kan man utifrån detta tänka sig att det vore en skänk från ovan att politikens konfliktlinjer nu förändras och domineras av en helt annan skala, den omtalade GAL/TAN-skalan som värdebaserat kompletterar den tidigare dominerande ekonomiskpolitiska skalan. Tyvärr innebär de nya konfliktlinjerna och dess samhällsproblem inte att partiet enas, utan vilsenheten har varit synlig även här. 

Det finns givetvis många frågor och värderingar som förenar alla kristdemokrater och säkerligen gott underlag att lägga fram framsynta reformer inom exempelvis sjukvårds- och familjepolitiken. Men vi kan inte bara ge svar på frågor som ingen för tillfället ställer, utan vi måste ge ett sammanhållet intryck i de stora samtidsfrågorna. För att överleva måste vi leverera relevanta lösningar på de samhällsproblem som våra potentiella väljare prioriterar högst.


LÄS MER: Vi måste stärka skyddsnätet runt våra barn  


Det problem som resulterat i populismens framfart är bristen på handlingskraft i migrationspolitiken. Botemedlet mot populism är inte triangulerande eller att jaga andra partiers positioner. Botemedlet är just att ta väljarna på allvar och leverera reformer som står i proportion till allvaret i samhällsproblemen.

Potentialen ligger i att utforma en politik för framtidens migration så att den säkrar både humanitet och kontroll. Det är långt mer konstruktivt än att sörja gårdagens trasiga migrationspolitik som vi aldrig kommer återgå till. Kristdemokraterna borde likt våra systerpartier i Europa förorda ett asylsystem som skapar lagliga vägar, men som stänger de illegala och dödliga vägarna som är grunden för dagens migration. Vi befinner oss i ett tillfälligt andrum. Nu är läget att använda både hjärta och hjärna för att formulera ett system som håller för morgondagens migrationsströmmar.

En radikal omläggning av arbetsmarknadspolitiken är nödvändig för att säkra både vår konkurrenskraft och välfärdens framtida finansiering.

Oavsett hur invandringen till Sverige ser ut framöver har vi till följd av gårdagens migration en situation som kräver enorma kraftansträngningar från hela samhället för att få en integration som lyckas. Framför allt blixtbelyses nu reformbehovet inom arbetsmarknaden som utöver migrationen utmanas av globalisering och digitalisering. En radikal omläggning är nödvändig för att säkra både vår konkurrenskraft och välfärdens framtida finansiering. 

Det går därför inte att ge relevanta svar för integrationen utan att göra ett tydligt vägval mellan höger och vänster. Inte heller kan vi leverera en trovärdig migrationspolitik för framtiden utan att välja kontroll och ansvar över obegränsad invandring. 

Kristdemokraterna måste välja. Vi måste sluta signalera vilsenhet och visa att vi är ett parti som vet var vi befinner oss på de dominerande skalorna på den politiska kartan. Annars borde vi inte bli förvånade om väljarna inte hittar oss i valet 2018.


Sara Skyttedal (KD)

Kommunalråd Linköping