BURKAFÖRBUD PÅ GÅNG. Belgien är nära att förbjuda bärandet av burka och andra heltäckande klädedräkter. I Frankrike förbereds ett liknande lagförslag. Sara Mohammed, ordförande för riksföreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime", vill se ett burkaförbud även i Sverige. Foto: Lefteris Pitarakis
BURKAFÖRBUD PÅ GÅNG. Belgien är nära att förbjuda bärandet av burka och andra heltäckande klädedräkter. I Frankrike förbereds ett liknande lagförslag. Sara Mohammed, ordförande för riksföreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime", vill se ett burkaförbud även i Sverige. Foto: Lefteris Pitarakis

Sara Mohammad: Slöjförtryck ingen mänsklig rättighet

Publicerad
Uppdaterad
Belgien väntas bli det första landet i Europa som förbjuder burka och andra heltäckande klädedräkter. Frankrike har förberett ett liknande lagförslag och redan har Amnesty och den stora "feministen" Gudrun Schyman fördömt planerna i Belgien och Frankrike.
Amnesty anser att "ett förbud inskränker religions- och yttrandefriheten för de kvinnor som väljer att bära heltäckande slöjor". Men i stället är det Amnesty och kulturrelativister som Schyman som hotar kampen för kvinnofrigörelse. Var är stödet från Amnesty och jämställdhetsländer som Sverige, när kvinnliga demonstranter i Iran, Irak, Afghanistan och Saudiarabien riskerar sina liv genom att bränna sina slöjor och burkor?
Religion och "yttrandefriheten för de kvinnor som väljer att bära heltäckande slöjor" begränsar kvinnors existens i hela världen. Man sexualiserar kvinnans utseende och stämplar kvinnan som en sexvarelse. Kvinnans funktion reduceras till en taxi: "Bara den som betalar för den får åka i den".

Många av de kvinnor som "väljer" att bära heltäckande slöjor saknar möjlighet att själva bestämma och tänka fritt. Men det finns också burkabärande kvinnor som försvarar den odemokratiska och kvinnofientliga syn. Glöm inte att Islamister och jihadister är både män och kvinnor. Varför ska vi vrida klockan tillbaka till medeltiden för att "lyssna på" just dessa kvinnor?
Innebörden av religionsfriheten får inte inskränka på kvinnors rättigheter. Vi har yttrandefrihet i väst, men vi får till exempel inte bära nazistsymboler på offentliga platser. Varför ska vi tillåta en symbol som kränker halva världens befolkning? Religionsfrihet innebär dessutom frihet från religion och religiösa dogmer för den som så önskar.

Sara Mohammad.Foto: Helen Edvall
Den iranska författaren
Chahdortt Djavann, som nu bor i Paris, har berättat att när hon var tretton år gammal kom en dag en mulla till hennes skola som var "expert på kvinnofrågor". Denne tyckte att flickor luktade illa vid menstruationen och att de skulle hållas borta från pojkar, för att inte skapa oanständiga tankar. Kvinnor tilläts inte bada i havet på samma stränder som män och de var tvungna att sitta åtskilda på bussarna. Flickorna var även tvungna att be om tillstånd om de ville åka utomlandas. Detta system av könsapartheid finns än i dag i många länder och nu välkomnar tydligen kulturrelativister denna utveckling även i Sverige.

Häromdagen rapporterade Aftonbladet att Kazem Sedighi, böneledare i Iran, ger kvinnor skulden för jordbävningar: "Många kvinnor som inte klär sig anständigt leder unga män vilse, fördärvar deras kyskhet och sprider otrohet i samhället, vilket ökar jordbävningar", sa han i artikeln enligt iranska medier. Det är så stolligt så att det nästan blir komiskt, men kvinnorna som lever under detta förtryck har lätt att hålla sig för skratt.
Politisk Islam har flyttat fram sina kvinnofientliga positioner de senaste decennierna i västvärlden, med stöd av kulturrelativisterna och argument om "religionsfrihet".
Det finns separata simhallar och gymnastikhallar för män och kvinnor eftersom "våra svenska muslimer" vill ha det så. Det finns könssegregerad undervisning för barn eftersom "nya svenskar" från "andra kulturer och religioner" gärna vill ha det så. De finns ett "mångkulturellt hälsovårdssystem" för reparationer av mödomshinnor och oskuldsintyg, för ungdomar vars "renhet" ifrågasatts av släkten.
Myndigheter utfärdar oskuldsintyg för att intyga att den kommersiella och sexuella varan - det vill säga flickan - är orörd och lämplig för föräldrarnas äktenskapsaffärer. Vi har redan sett könsstympningar och några hedersmord på "försvenskade" flickor, fast de bara var ett fåtal, tyckte Mona Sahlins integrationsexpert professor Masoud Kamali. Att flera pojkar hedersmördades i Europa ska man inte nämna alls - det skulle störa feministetablissemangets teori om könsmaktsordningen.

När Amnesty, politiker, Röda Korset, Barnombudsmannen, Diskrimineringsombudsmannen, JämO och Rädda Barnen tiger om vad burkan - och slöjor på barn - representerar, gör de sig skyldiga till en rasistiskt färgad politik där man skapar skillnader och radikalt olika levnadsvillkor för svenskar och en del invandrarkvinnor. Att i mångkulturalismens namn stödja burkan - ett totalt osynliggörande av det ena könet - är inget annat än könsrasism. Burkaförtrycket är inte en fråga om mänskliga rättigheter utan handlar om frihet till ett totalt kvinnoförtryck.
Som en direkt åtgärd mot könsrasism hälsar jag burkaförbudet i Sverige och resten av Europa välkommet. Att man försöker avfärda tankarna bakom ett förbud som främlingsfientlighet, som spelar Sverigedemokraterna i händerna, är bara ett trick för att slippa tala om vad som finns bakom burkans fasad och ta diskussionen. Tror man att kvinnor "själva väljer" att bära burkor borde man också inbilla sig att kvinnor själva väljer att bli stenade för att visa att de "ångrar sina synder".
Som "invandare" välkomnar jag ett mångkulturellt Sverige - men utan religiösa brott mot kvinnors rättigheter!

SARA MOHAMMAD
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag