Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanningen om varför Vänsterpartiet dumpade mig

Vänsterpartiet vill utesluta Amineh Kakabaveh.
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Jonas Sjöstedt och partiledningen håller på att definitivt cementera en partikultur där all kritik mot ledningen är skäl för uteslutning, skriver Amineh Kakabaveh.
Foto: LISA MATTISSON

Vänsterpartiet vill utesluta riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. 

Nu ger hon sin version om utfrysningen, en osund partikultur och den känsliga hedersfrågan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Man påstår att jag driver ”frågor som går helt emot partiets och våra väljares värderingar”. Detta är inte sant. I partiets feministiska plattform står det: ”Samhället har inte agerat tillräckligt kraftfullt när det gäller hedersrelaterat förtryck, ibland med hänvisning till rätten att få utöva sin kultur.” Denna politik har jag varit med och format. Detta är kongressens beslut och kan inte överprövas av ledningen.

Det är sant att jag är sjukskriven från partiets gruppmöten. Sjukskrivningen har sin grund i den arbetsplatsmobbing och utfrysning jag utsatts för vilket jag också har meddelat talmannen. När jag får höra något från partiets ledning för första gången på ett år är det att jag ska uteslutas. Det är en ohållbar arbetssituation och grupptillhörighet att komma till.

Jag var sjukanmäld vid statsministeromröstningen. I samband med detta talade partiordföranden om ett hemligt avtal mellan honom och statsministern. Så länge dessa hemligheter finns kan jag inte fullt ut försvara partiets beslut, eftersom jag helt enkelt inte har all information.

Frågan om partiskatten

Jag anklagas för att inte ha betalat partiskatt, trots att jag aldrig har fått ta del av de kansliresurser som denna finansierar. Jag har aldrig fått stöd av kansliet för att resa, eller andra former av stöd andra ledamöter får. Under alla mina år i riksdagen har jag varit noga med att betala denna partiskatt. Sedan riksdagsgruppens valberedning förklarade att de saknade förtroende för mig och uteslöt mig från allt internt arbete har jag meddelat Jonas Sjöstedt att jag fortfarande är villig att betala partiskatt, men att ledningen då först måste förklara att de accepterar det förtroende som medlemmarna och väljarna har gett mig. Han har inte svarat mig. 

Nu vill man straffa mig för att jag var ett år för tidigt ute med att kritisera Erdoganpropagandisterna.

För mig är det viktigt att politiker inte tjänar betydligt mer än arbetarklassen. Därför har jag ordnat med riksdagsförvaltningen så att jag numera betalar en extra skatt. Riksdagsförvaltningen hade kunnat bekräfta detta, men partisekreteraren har uppenbarligen låtit bli att kontrollera fakta.

Islamister och hedersförtryck måste kritiseras

Det är sant att jag skriver motioner om kvinnors och barns rättigheter, om hedersfrågor och i interpellationer kritiserar hur islamistiska regimer som Iran och Turkiet behandlar kurder och andra minoriteter. Detta har partiledningen velat stoppa. Men partiets ledning kan inte ställa sig över riksdagsordningen och grundlagarna när det gäller att hindra en ledamot att utöva sitt uppdrag.

Jag påstås ha kritiserat barnslöjor i skolan. Förra året skrev Göteborgs-Posten om hur förskolepersonal övervakar barn så att de har på sig slöja under hela skoldagen. Samma verklighet möter jag i samtal med väljare. Och jag har varit peshmerga i kampen för kvinnors och flickors rättigheter och befrielse från patriarkala förtryck. Efter 32 års av kamp kan inte V:s ledning stoppa detta. Jag har uttryckt mig för ett förbud av barnslöjor i skolan i min förening Varken hora eller kuvad (VHEK). I ett brev till mig skriver VU att detta är en ”extrem position som knappast delas av några seriösa krafter till vänster”. Är inte Jan Guillou eller de norska socialdemokraternas vice ordförande Hadia Tajik, seriösa vänsterkrafter? Båda har uttryckt sig på samma sätt som jag.

Erdoganpropagandister

Förra våren avslöjades att jag hängdes ut i en rapport skriven av den turkiska regimlojala tankesmedjan SETA. Samma tankesmedja har i en ny rapport bland annat hängt ut mig ännu en gång och kallat såväl mig som Jonas Sjöstedt för PKK-terrorister. Som grund för uteslutning anges nu att jag påpekat att riksdagsledamöter offentligt tog parti för SETA:s medarbetare förra året. Nu vill man straffa mig för att jag var ett år för tidigt ute med att kritisera Erdoganpropagandisterna.


LÄS MER: Kakabaveh: I förorten växer männens diktatur 

Utspelet i Almedalen

Jag anklagas för att ha förstört Jonas Sjöstedts utspel mot hedersförtryck under årets Almedalsvecka. Sanningen är att jag tvärtom skrev en artikel där jag välkomnade hans besked. Jag erbjöd mig att skriva artiklar i ämnet tillsammans med honom. Jag skrev till och med till riksdagsgruppen och bad dem sprida citat från Jonas tal. Detta ville ingen lyssna på. Istället gick Aron Etzler ut i Expressens TV och förklarade att Sjöstedt blivit missförstådd. Att det inte skulle tolkas som att Sjöstedt var självkritisk, utan att partiet alltid hade varit bäst i världen på det här området.

När Sjöstedt figurerar på bild vid Stockholmsmoskén tillsammans med enbart manliga religiösa företrädare, som dessutom har arbetat för Muslimska brödraskapet, så har jag inte hållit inne med min kritik.

Det påstås att jag har figurerat på bild med en utpekad högerextremist på sociala medier. Den historien är sakligt sett sann. Många vill ta bilder tillsammans med mig. Den här personen har, efter det att jag fått klart för mig vilka organisationer hon varit aktiv inom, fått veta att hon inte kan vara varken Facebookvän med mig eller medlem i VHEK. Omständigheterna runt den bilden har jag förklarat för Jonas Sjöstedt i december 2017. Han visade då full förståelse för mig och ansåg att jag hade agerat riktigt.

Sjöstedts besök i moskén

I brevet påstås också att jag varit för kritisk mot olika uttryck för religiös extremism. När Jonas Sjöstedt figurerar på bild vid Stockholmsmoskén tillsammans med enbart manliga religiösa företrädare, som dessutom har arbetat för Muslimska brödraskapet i Egypten och som har likställt Erdogan med en idrottsstjärna, så har jag inte hållit inne med min kritik. I partiets antirasistiska strategi står det att partiets företrädare inte ska tveka ”att kritisera de krafter som i religionens namn vill föra samhället i en mer konservativ riktning eller inskränka kvinnors och hbtq-personer rättigheter”. För detta vill partiledningen nu utesluta mig.

All kritik ska tystas

I övrigt innehåller anklagelseakten beskyllningar om att jag klagat över att Vänsterpartiets ledning har svikit sina ideal, att flertalet är ”karriärister”, ”identitetspolitiker” och att man inte tagit sin ideologi och den feministiska frågan om alla kvinnors rättigheter, t ex om hedersförtrycket, på tillräckligt stort allvar. Alldeles riktigt, det har jag. För mig är politik och jämlikhet på allvar, och jag är inte rädd för att framföra kritik. Jag är inte socialist för att få äta nybakt bröd med Jonas Sjöstedt. Det är allvarligt att partiledningen nu håller på att definitivt cementera en partikultur där all kritik mot ledningen är skäl för uteslutning. Den partikulturen kommer jag och många medlemmar kritisera framöver. 


Av Amineh Kakabaveh

Riksdagsledamot (V)