Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanningar avfärdas som svartmålning

Carin Jämtin.
Foto: Sven Lindwall

Det finns mycket i den svenska välfärden att vara stolt över. Samtidigt  har vi en allvarlig situation på flera områden. Skolresultaten faller  kraftigt. Arbetssituationen i sjukvården och äldreomsorgen är hårt  pressad och människor far illa av misslyckade privatiseringar och  vinstjakten i välfärden.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Att detta måste diskuteras kan verka som en självklarhet men för Moderaterna är det inte det. När jag tar upp den oroande utvecklingen kallar Kent Persson det för negativt kampanjande. Tydligare än så kan det inte bli. Moderaterna vill inte se problemen och utlovar därför mer av samma politik. Moderaterna är kvar i det gamla och någon omprövning kommer inte att ske.

Den moderatledda regeringen har två lösningar på alla samhällsproblem: att sänka skatten och att privatisera. Verkligheten visar att deras ideologiskt drivna lösningar inte fungerar. Privatiseringarna har lett till att politikerna backar från sitt ansvar. I stället hänvisar de till marknader och företag och säger: det här borde marknaden lösa, det här företaget borde skärpa sig. Trots alla varningar fortsätter det moderatledda privatiseringståget att rulla, senast genom en utredning där förslaget är att tvinga alla kommuner att privatisera i äldreomsorgen. Det betyder konkret att mer än 100 kommuner ska privatisera i sin äldreomsorg trots att de inte vill det. Vårt besked är tydligt. Det får vara slut nu.  


Den svenska välfärden behöver resurser och ordning och reda, inte fler skattesänkningar och tvångsprivatiseringar. 


Carin Jämtin,

är Socialdemokraternas partisekreterare