Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sänk trösklarna i stället för bidragen

Moderaternas Elisabeth Svantesson har fel, menar Ali Alabdallah.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ali Alabdallah är syrisksvensk journalist och författare.

Om man tror att nyanlända får stora summor i bidrag och sparar till semester i Thailand kanske Moderaternas förslag låter bra. 

Om målet med förslaget är att hjälpa målgruppen att skaffa arbete, finns annat att göra som skulle ge bättre resultat, skriver syrisksvenske journalisten Ali Alabdallah. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyligen föreslog Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson i SVT, att  bidragen till nyanlända ska sänkas under de första fem åren, så att det ska löna sig för dem/oss att ta ett jobb. 

Det kan låta vettigt när man hör det. Och om man tror att nyanlända får stora summor i bidrag och sparar till semester i Thailand eller för att kunna bo i sommarstuga i Nora kan det förstås vara ett förslag som tilltalar.

Jag var själv nyanländ och kom till Sverige hösten 2013. Jag fick då bidrag i etableringsprogrammet: 308 kr per dag, vilket motsvarar 7 000 kr per månad. Beloppet skulle då räcka till allt: mat, hyra, kläder, bredband. Det är ingen stor summa och jag tror att ytterst få klarar av att leva på det, ännu färre vill fortsätta att leva på bara etableringsstöd. 

Slösa inte bort de nyanländas tid

Jag tycker att det är ett dåligt förslag som Elisabeth Svantesson lagt fram. Om målet med förslaget är att hjälpa målgruppen att skaffa arbete, finns annat att göra som skulle ge bättre resultat:  

1. Underlätta vägen för nyanlända in på arbetsmarknaden. Det kan vara genom att ha proffsigare och effektivare upphandlingar och bättre uppföljningar till aktörer, leverantörer och underleverantörer som samarbetar med Arbetsförmedlingen. Avskaffa det fusk och den ineffektivitet, som finns hos vissa av dessa aktörer, de slösar bort nyanländas tid (särskild högutbildade).  

2. Höj kvaliteten på språkundervisning hos de oseriösa utbildningsföretagen och kombinera utbildning med arbete och mentorskap.  

Läkare borde inte köra taxi

3. Inför snabbare och bättre valideringssystem för högutbildade nyanlända, annars kan en nyanländ läkare komma att hamna på fel jobb och t ex bli taxichaufför.  

4. Starta ett implementeringsarbete för mer inkluderande och fördomsfri rekrytering på svenska arbetsplatser, det kan t ex vara genom obligatorisk utbildning. I Kanada får HR-personal och chefer en utbildning i interkulturell kompetens och inkluderande rekrytering, varför kan inte Sverige kopiera den modellen? Många nyanlända och utrikesfödda har rätt utbildning, kan svenska, kan sociala koder men de blir för sällan kallade till intervju på svenska företag.  

Arbetsgivarna har också ett ansvar

Det verkar också som att Moderaterna glömmer bort vikten av att coacha och utbilda arbetsgivare för att bli bättre på inkludering och mångfald och till exempel se kvinnor som en stor potential, särskilt inom byggbranschen. Det gäller i alla fall Ghalia Alhindi, nyanländ hemmafru från Syrien, som utbildade sig till grävmaskinist. Hittills har hon inte hittat jobb inom byggbranschen, som helt domineras av svenska män. 

Jag tycker att det är så konstigt att Sverige kräver av nyanlända att de snabbt kommer i arbete, särskild kortutbildade kvinnor, medan vi glömmer bort att prata om andra sidan, arbetsgivarna, och motståndet där.  Samhällsdebatten fokuserar på nyanlända, men tyvärr glömmer vi bort den andra sidan och det är arbetsgivarna.  

De flesta vill och kan jobba

Varje människa som kommer till detta land är unik och många har en universitetsexamen. Så, Moderaterna – lägg i stället förslag på hur Sverige ska kunna ta till vara på de unika kunskaperna och färdigheterna hos var och en av de/oss nyanlända. 

Elisabeth Svantesson, om du vill jobba för att nyanlända ska komma ut i arbete, så är sänkta bidrag fel väg. Jobba i stället för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. De allra flesta nyanlända vill och kan jobba i – och för – Sverige!


Av Ali Alabdallah 

Syrisksvensk journalist och författare i arbetsmarknadsfrågor, tidigare nyanländ