Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sänk Systembolagets åldersgräns till 18 år

Genom en ändring i åldersgränsen visar vi att en sund alkoholkultur är bättre än olaglig sprit och brottsliga föräldrar, skriver Jessica Schedvin.

Trenden visar att ungdomar dricker mindre och tar ansvar för ditt drickande.

Därmed har det aldrig varit mer aktuellt att upphöra med åldersdiskrimineringen och låta alla vuxna vara vuxna och få handla alkohol på Systembolaget, skriver Jessica Schedvin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Många är de vuxna som förfasas över ungdomars alkoholkonsumtion, men det är en bild som inte längre är helt aktuell. En ny undersökning visar på att svenska ungdomar i allt större grad dricker mindre alkohol. Det svenska helgsupandet avtar och gör plats för ett mer kontinentalt förhållningssätt till alkohol.

Detta trots att alkohol sällan har varit så tillgängligt som nu.

Detta tyder på att det är dags att ta ungdomars ansvarsförmåga på allvar och ta hänsyn till att friheten förändrar drickandet till det bättre.

Vårt drickande har förändrats. För inte länge sedan fanns det långt ifrån lika många vinsorter på Systembolaget som det finns i dag. Vi dricker mer till vardags och mer sällan intensifierar vi drickandet till helgen. Det är en positiv trend.

Trenden visar även att ungdomar dricker mindre och tar ansvar för ditt drickande. Det har därmed aldrig varit mer aktuellt att låta unga vuxna vara vuxna på riktigt. Det är dags att sänka Systembolagets åldersgräns till 18 år. 

Att det stora antal vuxna människor som är i åldern 18 och 19 inte får ta del av de friheter som andra vuxna får är en systematisk åldersdiskriminering där staten tar till grepp som den under årtionden visat sig vara oförmögen att hantera är inte rimligt.

Låt alla vuxna vara vuxna och låt dem handla alkohol på Systembolaget.

Ungdomar dricker mindre, men vi vet att drickande förekommer och tillsammans har vi en viktig roll att skapa en sund alkoholkultur som inte innefattar langning och smuggling.


För sju år sedan blev jag myndig. Då fick jag friheten att kunna köra bil och beställa ett glas vin på krogen. Jag hade möjlighet att gifta mig och jag var politiskt valbar. Jag hade makt över att bestämma över mitt liv och en möjlighet att kunna ta ansvar för både mig och andra.

Däremot ansågs jag inte självständig nog att klara av att handla på Systembolaget. Den signalen som sänds ut är illa och svår att motivera. Är du 19 år får du handla på krogar, men inte på Systembolaget. Är du 20 år är saken dock en helt annan.  

Det är inte konsekvent.

Man ska inte glömma de krav som ställs vid 18-årsdagen. Det är en symbios av förväntningar och krav som är en viktig del av livet som vuxen. Att respektera 18-åringens makt är ett fenomen som höjer ansvarstagandet i stället för fördummande regler om ålder. Och den som ska syssla med det minst är staten.

Lagstiftningen skapar mer oreda än vad den hjälper och det är dags att komma bort från statlig diskriminering. 

 Genom en ändring där åldersgränsen sänks till 18 år minimerar vi deras kontakt med smuggling.

Studenten som vill fira examen ska få göra det. Föräldrar som bjuder sin 19-åring på ett glas vin måste kunna göra det lagligt. Genom en ändring i åldersgränsen visar vi att en sund alkoholkultur är bättre än olaglig sprit och brottsliga föräldrar.


Jessica Schedvin

Liberal debattör