Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sänk momsen på digitala medier

HAR ATT GÖRA. Det finns en del att bita i för nya kulturministern Alice Bah Kuhnke skriver Wiwi-Anne Johansson (V).
Foto: Suvad Mrkonjic

"Problemet är större än omsorgen om en enskild bransch.Det är dags för en kulturminister som anpassar kulturpolitiken efter mediernas turbulenta år, skriver Wiwi-Anne Johansson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Hej kulturminister Alice Bah Kuhnke och lycka till med nya uppdraget!


Wiwi-Anne Johansson.
Foto: Foto: Sven Lindwall

Det kommer inte saknas arbetsuppgifter för det mesta har blivit liggande för fäfot i åtta långa år. Allt kan inte en kulturminister klandras för och inom journalistiken och massmedierna har det varit några turbulenta år.

Något som tidigare kulturministern inte tyckts ta på allvar. Sammanslagningar av tidningar, nedläggning av lokalredaktioner och samarbeten för att överleva har stått som spön i backen de senaste åren. Så många som 1 000 journalisttjänster har försvunnit bara de senaste två åren. TT, Tidningarnas Telegrambyrå har lämnat norra Sverige. TV4 har lagt ner sina lokala kanaler.

Några få går det bra för och DI, Dagens Industri, Aftonbladet och Expressen är sådana exempel. För landsortstidningarna är det värre. Där lyser boksluten ilsket röda.

Anställningarna blir allt osäkrare. Och för de flesta som blir kvar i branschen vimlar det av olika osäkra anställningsformer, varav allmän visstidsanställning är den mest frikostiga av dem alla. För arbetsgivaren. Den tillfälligt anställde piskas att hålla sig väl med chefen, redaktören, och uppfylla redaktörers önskemål om tänkta uppdrag.

Tråkigt för mediabranschen och tråkigt för journalistiken. Men problemet är större än omsorgen om en enskild bransch.

Problemet som uppstår bland frilansare som inte längre betraktas som frilansare utan bara som en i raden av icke anställda medarbetare med F-skattsedel är större än så.

Att inte uppfattas som besvärlig blir allt viktigare och vi får allt tystare arbetsplatser. Det slår också undan benen för dom som verkligen är frilansare och som kan bidra med vinklar från andra håll än den fasta redaktionen. Skit för journalistiken kort sagt. Och för demokratin.

Så det finns en del att bita i Kulturministern.

Jag förväntar mig att du som kulturminister skyndsamt tillsätter en ny utredning med nya direktiv för att utreda hur vi i ska kunna stödja originaljournalistik i den nya verkligheten där lokalredaktioner läggs ner den ena efter den andra och där lokaltidningar går på knäna. Presstödskommittén kom ju inte framåt och nu brinner det i knutarna. Dagens presstöd är för gårdagens förhållanden. Papperet är snart slut och webben växer.

Se till att public service får arbetsro och kan fortsätta att finansieras via licensavgifter. I en tid då marknadskrafterna ännu inte hittat nya former att ta betalt av läsarna är public service än viktigare. Se till att hålla finansministern långt ifrån public service finansiering.

Se också till att din regering lagstiftar bort den allra värsta formen av visstidsanställning, det vill säga allmän visstid som den borgerliga regeringen införde och som gör att det är fritt fram att anställa hur som helst. Den bör du ta itu med fortast möjligt. Har hört statsminister Löfvén säga att nya regeringen ska göra så men rekommenderar att du håller hårt i frågan. Det blir ju bra för alla branscher. Win-win alltså.

Som kulturminister bör du även se till att kombinatörerna, det vill säga alla som ibland arbetar som juridisk person med F-skattsedel och ibland som anställd på någon eller några av alla de fiffiga, och osäkra, anställningsformerna får bättre socialförsäkringar. Det ska gå redan i dag när det gäller sjukpenning men vittnesmålen om att reglerna är för krångliga och att godtycke råder ute på Försäkringskassan är många. Så fixa det.

Rivstarta gärna också med att sänka momsen på digitala medier till samma låga nivå som papperstidningarna har. Det blir ingen astronomisk summa.

Och bästa kulturminister Alice Bah Kuhnke; säg nu inte att EU:s momsdirektiv inte tillåter det. Det gör det kanske inte i dag. Men Frankrike har i alla fall gjort det. Så var nu lite busig och följ Frankrikes exempel.


WIWI-ANNE JOHANSSON (V)

riksdagsledamot.

Tidigare mångårig medarbetare på Sveriges Television, ledamot i Presstödsnämnden