DEBATT. Vi upplever just nu att ett krig utspelas i vårt närområde, alla berörs. Det är fruktansvärt på alla sätt. Aldrig förr har MSB haft så många som beställt alternativt laddat ned broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”. Jag sällar mig till det sällskapet. Jag ser då att detta har även regeringen gjort.
Broschyren ger tips på vad för sorts mat vi ska ha hemma i beredskap. Högst upp går att läsa potatis, kål, morötter och ägg. Läser man sen på Jordbruksverkets hemsida så ser man att det är just dessa råvaror som vi i princip är självförsörjande på. Så regeringen har säkrat upp sin krislåda, så långt.
Det är mycket välkommet med regeringens miljard till oss. Det ger två kronor extra återbetalning per liter diesel, men tyvärr har ju priserna rusat ännu mer sen det beslutet togs.
Resterande mat som ska hållas hemma är torrvaror och konserver. Såsom torrmjölk, ost på tub, köttfärsås på burk och så vidare. Allt detta finns i dag att köpa i butik. Men konserver och tuber har ett bäst före, likaså rotfrukter och bröd. Det måste bytas ut och förbrukas med jämna mellanrum. Då är det viktigt att det även i fortsättningen finns de som producerar detta.
Maten räcker i två veckor
Det går dessvärre inte att bunkra bönder vilket regeringen kanske tycks tro, då vår landsbygdsminister uttryckligen sa för några dagar sedan att det inte är någon akut risk för livsmedelsbrist.
Idag har vi en självförsörjning på mat i landet på 50 procent. Maten räcker ca två veckor om gränserna stängs. Med tanke på dagens kostnadsläge så finns risken för att försörjningsgraden sjunker ytterligare och det tycker i alla fall jag är akut.

Just här och nu drar det i gång för oss bönder, det är nu vi ska lägga grunden för höstens och vinterns livsmedel på butikshyllorna. Som mjölkbonde innebär det att vi börjar med att köra ut kogödseln som vi samlat på oss under vintern. 3600 kubik ska ut, det körs ut med en traktor och en skittunna bakom som rymmer 15 kubik. Det blir många vändor, det blir många timmar. Det är ett tungt jobb för traktorn, den drar under tunga jobb 25 liter per timme.
Att få ut kogödseln är ett måste för oss djurbönder, då för vi tillbaka den näring som vi skördade året innan, kretslopp, hållbart.
Prisökningen har ätit upp tidigare stödet
Det är ju mycket välkommet med regeringens miljard till oss, det är väldigt mycket pengar. Det ger två kronor extra återbetalning per liter diesel, men tyvärr har ju priserna rusat ännu mer sen det beslutet togs. Dessa pengar kommer dessutom att betalas ut i juli. I juli?! Vi kommer behöva fylla våra dieseltankar några gånger innan dess då både vårbruket, då spannmålen ska sås och skördarna av gräset, som ska förädlas genom djuren i vinter och bli till kött och mjölk, sker innan dess.
Så om inte förr så är det nu mycket viktigt att regeringen tar sig en funderare på hur vi ska ha det med livsmedelsförsörjningen i landet, ska vi ha en halv krislåda eller ska vi sträva efter en full för att stå bra rustade.
Lätta på skattetrycket!
Ett sätt skulle vara att nu lätta på skattetrycket på drivmedel, vi i Sverige har bland världens högsta skatter på just drivmedel. Denna önskan har inget att göra med att vi absolut vill köra på fossilt drivmedel utan för att vi helt enkelt måste, vi har inget alternativ. Tidigare år har vi här på gården kört på förnyelsebart, detta frångick vi vid årsskiftet då vi helt enkelt inte har råd längre.
Vi måste köra våra traktorer för att ni ska få mat, vi måste köra dom mycket och de kommer gå hårt. Om skattetrycket lättas så får vi en möjlighet att så och skörda det som varje enskild gård har potential att göra. Vi får en möjlighet att säkra upp krislådan samt så kan vi även förse er med näring i form av prima fina råvaror även i goda tider. Men att tro att man kan bunkra oss bönder, det är fel.
Av Anette Gustawson
Mjölkbonde