Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Samhället räddas inte av butiker för fattiga

Jon Högman, S-studenter Malmö, skriver om varför matbutiker för fattiga inte är rätt lösning. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Mataffärer för fattiga är inte rätt väg att gå.

Vill vi på allvar lösa de ekonomiskt utsattas situation och bekämpa klassklyftorna kan vi inte förlita oss på att privata initiativ ska rädda oss.

Vi behöver en stark välfärd, inte kosmetiska förbättringar, skriver Jon Högman, S-studenter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I går nåddes vi av nyheten att Sverige får sin första så kallade “social supermarket”. Det hela är ett initiativ av Stockholm Stadsmission och matleverantören Axfood som syftar till att ge “ekonomiskt utsatta” människor en möjlighet att köpa mat, som är nära eller efter utgångsdatum eller på annat vis osäljbar, till ett billigare pris. Ekonomiskt utsatt är den som har försörjningsstöd eller en ekonomi i nivå med eller under det, säger Stockholm Stadsmissions direktör Marika Markovits.

Det är lätt att se projekt som detta som en ljus av hopp i ett samhälle där klassklyftorna blir större och skillnaden mellan fattig och rik ökat. På Facebook frodas initiativen av privatpersoner som förmedlar hjälp i form av matkassar till behövande. Det är småskaliga aktioner av solidaritet och medmänsklighet som värmer hjärtat samtidigt som det gör en arg att de behövs från första början.

 

På en annan nivå i samhället pratas det om social innovation. Här sägs det att samhällets sociala utmaningar möts bäst med en entreprenörsinriktad välvilja och ansvar. Mötesplats Social Innovation - ett av Sveriges största nätverk för just detta - förklarar begreppet som ett sätt att genom nya idéer och metoder skapa vinst för samhället. I dag ser vi hur såväl EU som den förra regeringen gett mångmiljonstöd till projekt kring social innovation. Initiativen hyllas – men ilskan mot varför de behövs uteblir.

De sociala innovationerna fyller en funktion och lösningarna är många gånger klokt uttänkta för att lösa den samhällsutmaning som identifierats, om än ibland på ett ytligt plan. Men framför allt så passar de in i en zeitgeist av liberalt individuellt ansvarstagande utan statlig inblandning. Som individ och företag kan du göra skillnad i samhället - det krävs bara rätt vilja och idé heter det.

Det gemensamma ansvaret förskjuts till vänligt inställda privata aktörer och samhällets hjälp riskerar att bli villkorad efter aktörernas egna önskemål. Det fria ansvarfulla företagandet blir svaret på alla symptom som den blödande samhällskroppen visar upp.

 

Det är dock rätt att utvecklingen av samhället ska präglas av innovationsanda och ansvarstagande – men inte på bekostnad av visioner om ett jämställt och rättvisst samhälle. Vi ska aldrig acceptera orättvisor bara för att vi hittat ett sätt att göra dem lite mindre. Att människor inte har råd med mat för dagen är en samhällsfråga, en klassfråga och en konsekvens av den förra regeringens nedmontering av välfärden. Det är en samhällsfråga som borde lösas av samhället och inte av entreprenörer.

Vi behöver satsa på en hållbar framtid där miljön går hand i hand med samhällsutvecklingen. Vi behöver en ansvarsfull politik, stärkt välfärd som löser problemet på riktigt. Därför satsar regeringen i sin vårbudget bland annat åtgärder för klimatinvesteringar, men också på en ökad välfärd för trygghet där höjt underhållsstöd, sänkt skatt och höjt bostadstillägg för pensionärer samt höjd sjuk- och aktivitetsersättning ingår.

Socialdemokratin tror på ett samhälle utan klyftor där varje människa har lika möjligheter. Det skapar vi inte genom att acceptera rådande system med kosmetiska förbättringar.

Vill vi på allvar lösa de ekonomiskt utsattas situation och bekämpa klassklyftorna kan vi inte förlita oss på att privata initiativ ska rädda oss. Det vi behöver är ett samhälle där ingen människa ens ska behöva bli fattig. Det skapar vi genom investeringar i en stark välfärd och sociala skyddsnät.

Det är socialt ansvar för oss.

 

Jon Högman, S-studenter Malmö

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!