ÖPPNA GRÄNSER. Det svenska majoritetssamhället har öppnat sina gränser för Sveriges muslimer, skriver Sara Skyttedal, KDU. Foto: Jens L'Estrade
ÖPPNA GRÄNSER. Det svenska majoritetssamhället har öppnat sina gränser för Sveriges muslimer, skriver Sara Skyttedal, KDU. Foto: Jens L'Estrade

"Samhället har inte skapat jihadismen"

Publicerad

Mehmet Kaplan och SUM tycks mena att det islamofobiska svenska samhället bär ansvaret för att unga muslimer blir krigande jihadister, skriver Sara Skyttedal.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Det är de icke-muslimska svenskarnas fel att unga muslimer blir jihadister och åker till Syrien för att bli mördare. Påståendet tycks paradoxalt, men under de senaste dagarna har denna åsikt förfäktats av den nya miljöpartistiska bostadsministern, Mehmet Kaplan, som bland annat sade att "Min förklaring till situationen när unga väljer att åka ner är att unga muslimer i Sverige kollektivt skuldbeläggs för att några individer åker ner." (SR 14/10) Representanten för Sveriges Unga Muslimer (SUM), Rashid Musa, (ABC 14/10) har uttryckt liknande tankegångar. De påstår att huvudproblematiken, som leder till att vissa unga muslimer åker till Syrien för att mörda andra muslimer och kristna, är att de i Sverige har erfarenheter av rasism och islamofobi.

Bakgrunden till dessa uppseendeväckande påståenden är den diskussion socialdemokraten Nalin Pekgul de senaste dagarna skapat kring vilken världsbild som råder inom delar av Sveriges muslimska organisationer och hur den nya bostadsministern Mehmet Kaplan ställer sig till denna. Tyvärr valde ingen av journalisterna att följa upp dessa uttalanden för att ge klarhet i vad de egentligen menar.

 

Är det Kaplans och SUM:s åsikt att jihadismen inte är ett problem skapat inom den muslimska gemenskapen utan ett problem skapat av det svenska majoritetssamhället?

Menar de på allvar att det svenska majoritetssamhället som har öppnat sina gränser för Sveriges muslimer, erbjudit skydd, försett med bostäder, erbjudit kostnadsfri utbildning upp till universitetsnivå, som ekonomiskt stöttat deras föreningar och religiösa samfund är så rasistiskt och islamofobiskt att det är en naturlig reaktion att unga muslimer förkastar detta samhälle och blir jihadister?

Om det är Kaplans och SUM:s åsikt är det inte bara problematisk för att den är så uppenbart skev utan för att de därmed också blir apologeter för en av islamismens huvudbudskap: att västvärlden förtrycker muslimer.

Det är också problematiskt därför att om denna åsikt är representativ för Sveriges muslimska gemenskaper - vilket jag varken tror eller hoppas - innebär det också att dessa skjuter ifrån sig ansvaret för jihadismen på andra. Problemet med jihadism blir något som inte löses genom självgranskning och reformer inom de muslimska gemenskaperna, utan något som är andras problem. På så sätt slipper man problematisera när muslimska organisationer bjuder in hatpredikanter till svenska moskéer och konferenser (som SUM gjort) eller att hylla döda muslimska krigare (som företrädare för SUM gjort). Inte heller behöver man inom den muslimska gemenskapen fundera över varför konvertiter ifrån islam, som exempelvis Mona Walter, måste fly under jord för att slippa hot och trakasserier.

Kaplan har tidigare kommit undan med tveksamma påståenden. Under Almedalen jämförde han svenskar som deltar i jihad med svenskar som deltog som frivilliga i finska vinterkriget och detta har inte ansetts vara besvärande nog vid ministertillsättningen. Det är högst anmärkningsvärt att Kaplan med svepande undanflykter kan komma undan från att utkrävas ansvar för sina ageranden. Lika märkligt är det att Miljöpartiets ledning inte tycks anse att situationen kräver ett ställningstagande från deras sida för att klargöra var partiet står i frågorna.

 

Nalin Pekgul har öppnat dörren till en diskussion som behöver bli bredare och där dels Miljöpartiet, men framför allt personer som Kaplan och Musa behöver ge tydligare svar. Hur agerar deras organisationer för att motverka segregering och radikalisering inom den muslimska gemenskapen? Menar de verkligen att det är det svenska majoritetssamhället som föder jihadismen och att de själva helt saknar ansvar?

 

Sara Skyttedal

Förbundsordförande, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag