Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Samarbeta inte med S – gör Kristersson till statsminister

Björklunds val: 8 av 20 i Liberalernas riksdagsgrupp vill att partiet avstår samarbete med Socialdemokraterna. "Det bästa för Sverige är att Kristersson blir statsminister".
Mats Persson är riksdagsledamot för L.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gulan Avci, riksdagsledamot (L).
Foto: LENA LARSSON
Johan Pehrson, riksdagsledamot (L).
Allan Widman, riksdagsledamot (L).
Foto: Magnus Fröderberg
Robert Hannah, riksdagsledamot (L).
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG
Juno Blom, riksdagsledamot (L).
Bengt Eliasson, riksdagsledamot (L).
Helena Gellerman, riksdagsledamot (L).
1 / 10

Till helgen beslutar Liberalernas partiråd om vårt partis ställningstagande i regeringsfrågan. Det finns olika uppfattningar kring detta vägval och vi har full respekt för att man kan landa i en annan slutsats. 

Men vår uppfattning är att det bästa för Sverige och för Liberalerna är att Ulf Kristersson blir statsminister, skriver åtta av partiets 20 riksdagsledamöter.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | REGERINGSBILDNINGEN. Många svenskar upplever att Sverige har utvecklats åt fel håll under de senaste åren. Det är inte så konstigt. Den grova brottsligheten har bitit sig fast i det svenska samhället. Den växande gängkriminaliteten med skjutningar som signum har tillsammans med extremismen tagit över stora utanförskapsområden. Det är svårt att få en tid på vårdcentralen och väntetiderna för operationer har ökat. Barn och vuxna med funktionsnedsättning ställs utan stöd och hänvisas till institutioner. Vi ser sjunkande skolresultat där var sjätte elev lämnar grundskolan utan att vara behörig till gymnasiet. Vi ser ett fördjupat bidragsberoende, inte minst bland nyanlända, där alltför många blir försörjda av samhället och inte står på egna ben.

De rödgröna saknar plan för Sverige

Det finns en gnagande känsla av att Sverige inte håller ihop. Att skillnaderna mellan stad och land ökar. Att det betyder mer varifrån du kommer, än vart du är på väg. Att vi trots världens högsta skatter inte har världens bästa välfärd.

Den rödgröna regeringen har under den senaste mandatperioden uppvisat en stor oförmåga ta itu med samhällsproblem och saknar en plan för Sverige. Att ge den rödgröna regeringen förnyat förtroende sänder därför en märklig signal.


LÄS MER: Jan Björklund mörkade generöst M-erbjudande om regeringsmakten


Kristersson behövs för nystart

Sverige behöver i stället en nystart. Vår uppfattning är att det bästa för Sverige är att Ulf Kristersson blir statsminister. Det behövs en stark liberal politik för en kunskapskola, fri företagsamhet och ett återupprättande av rättsstaten. Detta är dessutom grunden för våra ambitioner att  hållbart kunna värna välfärden.

Om Liberalerna inleder ett samarbete med Socialdemokraterna skapas med all sannolikhet det konservativa block Jimmie Åkesson önskar

Vi ser en stor fara i den växande höger- och vänsterpopulismen. Som liberaler vill vi att Sverige ska vara ett öppet och modernt land, ett land som står upp för företagande och är en aktiv medlem i det europeiska samarbetet. Det är i många stycken motsatsen till vad populisterna står för. Sverigedemokraterna menar att alla problem i samhället beror på invandrarna och Vänsterpartiet att företagarna är roten till allt ont.

Det ängsliga sneglandet på SD

Politiken behöver på allvar fundera på hur man bekämpar grogrunden för partier som SD. Vi tror att det bästa sättet att nå dit är att erbjuda liberala lösningar på de problem människor ser i sin vardag. Det är när människor inte känner tilltro till politikens förmåga att ta itu med samhällsproblem som populismen växer i styrka.

Liberalerna ska inte samarbeta med SD. Vi ska inte heller låta SD styra våra sakpolitiska ställningstaganden. Däremot ska vi lägga fram de förslag vi tror på utan att ängsligt snegla på vad andra partier står för.

Liberalerna ska inte samarbeta med SD. Däremot ska vi lägga fram de förslag vi tror på utan att ängsligt snegla på vad andra partier står för, skriver debattörerna från L:s riksdagsgrupp.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Därför är L+S-samarbete skadligt

Alliansen bildades för att bryta ett långt Socialdemokratiskt maktinnehav. Den samlade borgerligheten i Sverige domineras av liberala perspektiv  i synen på människors förmågor, jämställdhet, företagande, kunskap och öppenhet mot omvärlden. När Jimmie Åkesson målar upp sin vision om ett nytt konservativt block med SD, M och KD tydliggörs att SD och S förenas i synen att Alliansen ska spräckas, om än från olika håll. Om Liberalerna inleder ett samarbete med Socialdemokraterna skapas med all sannolikhet det konservativa block Jimmie Åkesson önskar. Det skulle göra svensk liberalism väsentligt svagare.


LÄS MER: Åtta L-ledamöter varnar: Åkessons dröm kan bli sann


Inga förhandlingar med SD eller V

Liberalerna bör släppa fram Ulf Kristersson som statsminister. Men det ska inte ske villkorslöst. En moderatledd regering ska inte förhandla med SD eller V. Om en regering lägger fram förslag som strider mot liberal ideologi och inskränker individens grundläggande fri- och rättigheter ska Liberalerna säga nej och då rikta misstroende mot regeringen. Liberaler kan exempelvis aldrig acceptera inskränkningar i aborträtten eller fri media.

En liberalism som i konkreta politiska resultat visar att den gör skillnad är det bästa sättet att långsiktigt värna en liberal samhällsutveckling. Vi menar att en moderatledd regering ger Liberalerna störst möjlighet att spela en sådan roll.


Av Mats Persson, Gulan Avci, Johan Pehrson, Allan Widman, Juno Blom, Robert Hannah, Bengt Eliasson, Helena Gellerman

Riksdagsledamöter för Liberalerna