Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sällskapsresa
bara för eliten

"Med Miljöpartiets flygskatt blir resor i Sverige 300 kronor dyrare per enkelbiljett och 600 kronor dyrare per enkel resa utanför Europa", hävdar moderaternas Henrik von Sydow, ordförande i skatteutskottet.
Foto: Pamela Anderson

Miljöpartiets flygskatt gör charterresan 5 000 kronor dyrare för en vanlig svensk tvåbarnsfamilj, varnar Henrik von Sydow.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Med Miljöpartiets förslag om en ny flygskatt kommer charterresan att bli 5 000 kronor dyrare för en vanlig svensk tvåbarnsfamilj. Miljöpartiets ekonomiska politik slår mot människor med små marginaler i sin ekonomi. Med Gustav Fridolins och Åsa Romsons politik blir flygresor ett nöje för företagsledare i stället för att vanligt folk ska få möjlighet att upptäcka världen.

I början av 1990-talet öppnades flygmarknaden upp. Tack vare ökad konkurrens och fler lågprisflyg har biljettpriserna pressats och nya destinationer har blivit tillgängliga för fler av oss. Världen har kommit närmare Sverige och möjligheterna till ett utbyte mellan olika kulturer har stärkts. Vårt resande är ett både ett folknöje och nyckel till hur världen ska kunna utvecklas positivt.

Med fler ungdomar som skaffar sig vänner i världen under resan i Sydostasien vinner de också insikter om andras seder och religioner. Barnfamiljer som får möjlighet göra ett avbrott från vardagens förpliktelser med natursköna upplevelser på semestern sätter också ett värde på en hållbar miljö. Människor som invandrat till Sverige ges möjlighet att lättare hålla kontakten med släktingar i sina tidigare hemländer vilket underlättar migration. Det är förbluffande att just Gustav Fridolin och Åsa Romsson vill sätta käppar i hjulet för det resande som för många fungerar som folkbildning och grundlägger ett engagemang för global utveckling. Den som med egna ögon sett föroreningarna över Asiens storstäder, smutsigt vatten och skräpiga stränder i Medelhavet och hotade korallrev utanför Egypten önskar sig också mer av hållbar utveckling.

Med Miljöpartiets flygskatt blir resor i Sverige 300 kronor dyrare per enkelbiljett och 600 kronor dyrare per enkel resa utanför Europa. Det försvårar för resor i landet och stänger i praktiken möjligheten för många att upptäcka nya delar av världen. Vem vinner på den utvecklingen? Hur blir Sverige ett bättre land när öppenhet och globala kontakter begränsas med nya skatter? Och hur ökar vi insikten om andra länders sociala och miljömässiga utmaningar om vi håller oss hemma allt mer?

Till det hör att Sverige är ett land med stora avstånd där flyget ibland är det bästa sättet att resa för människor. Avståndet från Skåne till Lappland motsvarar i princip avståndet från Skåne till Italien. Det måste finnas en transportmix där flyget ingår för att landsbygden och hela Sverige ska kunna leva. Och vi lever i en exportberoende ekonomi där det är viktigt för många svenska företag att enkelt och billigt nå kunder och affärspartner i andra länder. Det spelar också roll för jobben, sysselsättning och en hållbar tillväxt i Sverige.

Visst är höga klimatambitioner ett måste för att ta ansvar för kommande generationer. Redan nu pågår ett arbete inom flygbranschen med att förbättra miljöarbetet. Siffror från Trafikanalys visar till exempel att förra året så sjönk utsläppen med 8 procent per resenär samtidigt som resandet ökade när det gäller inrikesresor. 2010 så hade utsläppen minskat med drygt 9 procent. Samtidigt så kommer flygbranschen snart att införlivas i EU:s handel med utsläppsrätter vilket ska driva på branschens miljöarbete.

Med ökad rörlighet och mer öppenhet blir Sverige bättre. Jag är övertygad om att goda möjligheter till ökat utbyte, mer mänskliga möten och fler affärsuppgörelser över gränser stärker Sverige som samhälle. Därför vill jag varna för Miljöpartiets skatt på flyg, resor och upptäckande. Moderaterna värnar rimliga villkor för svenska folkets charterresor.


HENRIK VON SYDOW
Henrik von Sydow, M, är ordförande i riksdagens skatteutskott