Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sällan har en liberal varit mer tondöv

Philip Botström, förbundsordförande SSU.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Luf.Foto: WILLHELM SUNDMAN/LUF

Trots vetskapen om Liberala ungdomsförbundets extrema ekonomiska politik väckte ändå Romina Pourmokhtaris debattartikel en viss förvåning hos mig. 

Sällan har väl behovet av att synas och att vara kaxigt liberal resulterat i ett sådant tondövt inlägg i debatten i en tid som kräver gemensamma uppoffringar av oss alla, skriver SSU:s ordförande Philip Botström. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. I 40 år har klyftorna mellan förmögna aktieägare och arbetande människor vuxit sig allt större i Sverige. 2018 gick 65 procent av alla aktiekapitalvinster till den rikaste procenten människor i Sverige. Den rikaste tiondelen fick nästan 90 procent av alla kapitalvinster. När Volvo och flera andra företag nu planerar att fortsätta med aktieutdelningar så är det alltså de rikaste svenskarna som tjänar mest på det. Om det nu går så bra för Volvo att de kan dela ut vinster på 9,5 miljarder kan man fråga sig varför vi med skattemedel ska rädda företagen från konkurs? Hade Volvo haft råd med fortsatta utdelningar om inte skattebetalarna räddade företaget nu?

Sticker i ögonen på skattebetalarna

När staten går in med miljarder för att stötta Volvo och andra hårt drabbade företag så kommer det naturligtvis med ett stort ansvar gentemot skattebetalarnas intressen. Att flera företag nu väljer att gå fram med stora utdelningar till sina aktieägare och till och med planerar för höjda ersättningar till styrelseledamöter och fortsatta bonusar till cheferna, så sticker det i ögonen på alla oss som betalat in skatt just för att stötta upp det svenska näringslivet i en krissituation.

Det är vanliga människor politiken nu måste hjälpa och vara till för, inte Volvos aktieägare.

Våra skattepengar ska inte gå till aktievinster som ofta går till redan förmögna individer. Det är märkligt att Luf bara påpekar det här när det gäller försäkringssystem för att hjälpa sjuka och arbetslösa, men inte när det gäller enorma räddningspaket till multinationella bolag.

Luf väljer eliten före folket

Vi ser nu hur hela världsekonomin stannar av när en stor del av den arbetande befolkningen behöver stanna hemma. Vi inser hur beroende vi är av de som kör våra bussar och livsmedeltransporter, de som tar hand om våra äldre, de som jobbar inom sjukvården. Vi ser hur beroende vi är av att vanligt folk kan handla och konsumera för att hålla i gång ekonomin.

Det hade varit mer klädsamt om Liberalernas ungdomsförbund ägnade sin tid åt dessa människor i stället för att försvara den rikaste eliten i samhället, som brukar klara sig bäst igenom ekonomiska kriser. Det är i stället vanliga människor som får betala det högsta priset för att rädda oss ur denna kris. Det är dessa människor politiken nu måste hjälpa och vara till för, inte Volvos aktieägare. 

Massiva statliga investeringar krävs

Nu krävs massiva statliga investeringar i välfärden, jobb och utbildning för alla de som förlorar sina jobb – inte fortsatta miljardutdelningar till de rikaste i samhället.

För att citera vår statsminister: Det kommer några avgörande stunder i livet då man måste göra uppoffringar för att ta ansvar för sin omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land. Den stunden är nu. Den dagen är här.

Det gäller även för Volvo.

 

Av Philip Botström

Förbundsordförande SSU