Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Salafismen behöver möta mer motstånd

Vi måste slita av oss skygglapparna när det gäller acceptansen för jihadism i Sverige. Det är inte en fråga om terrordåd kommer att drabba Sverige igen – utan när, skriver Jenny Sonesson.
Foto: Privat.
Foto: Johan Nilsson/Tt

Vi måste slita av oss skygglapparna när det gäller acceptansen för jihadism i Sverige. Det är inte en fråga om terrordåd kommer att drabba Sverige igen – utan när, skriver Jenny Sonesson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

FAKTA

Jenny Sonesson.

Tidigare politisk sakkunning i regeringskansliet för våldsbejakande extremism (FP).

Islamiska staten (IS) tar i ett uttalande på sig ansvaret för massakern i Paris: ”Den här attacken är bara början på en storm och en varning till alla de som vill dra lärdomar”.

Listan på städer i Europa som blivit måltavlor för våldsbejakande islamister blir allt längre. Paris, London, Madrid, Stockholm, Toulouse, Bryssel, Köpenhamn.

Det är inte en fråga om terrordåd kommer att drabba Sverige igen, utan när.

Det är uppenbart att vi behöver skarpare juridiska verktyg och förebyggande insatser på bred front för att skydda vårt öppna samhälle och dess värderingar.

En politiskt ignorerad fråga, eftersom den är så känslig, är emellertid stödet för jihadism och salafism i det svenska lokalsamhället. Det måste börja nagelfaras och konfronteras utan beröringsskräck. Salafismen är den fraktion inom sunnitisk islam som gett näring till al-Qaida och Islamiska staten. Hanna Gadbans aktuella bok ”Min jihad” skildrar hur salafismen sprider sig i Sverige och borde vara obligatorisk läsning för alla svenska politiker.


Det är inte bara socialt och ekonomiskt utanförskap som driver människor att bli terrorister. I så fall borde vi hört talas om utfattiga romska självmordsbombare. De som värvas för att döda och våldta lever inte i ett vakuum. Det finns allt för ofta en ideologisk acceptans i deras närmiljö för våldsbejakande tankegods. De flesta jihadister från Sverige är uppvuxna i utanförskapsområden i Stockholm, Göteborg och Malmö.

I början av året publicerade Dagens Nyheter en intervju med en förtvivlad mor till två jihadister. Barnens egen pappa har uppmanat dem att riskera livet för IS i Syrien. Äldsta sonen Ahmed har dött i en bombräd. I bostadsområdet har sönerna uppnått hjältestatus. I en chatt ställdes läsarfrågan om positiv inställning till jihad förekommer i grannskapet. Modern svarade:

”Det är nog mer vanligt än man tror. Jag skulle gissa att fler tycker att det är bra, än dem som tycker att det är dåligt och tar avstånd som jag gör.”

Säkerhetspolisen uppskattar att minst 300 personer har rest från Sverige för att ansluta till terroristgrupper i Syrien och Irak. Siffran är med all sannolikhet betydligt högre. Sverige har näst flest IS-krigare per capita av EU:s 28 medlemsländer, endast Belgien har fler. Från Göteborg kommer fler IS-krigare till antal än från hela USA. Göteborgs kommun har drygt en halv miljon invånare. I USA lever över 300 miljoner människor.


Säkerhetspolisens rapport ”Våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige” lämnades till regeringen 2010. En slutsats är att våldsbejakande islamistisk extremism skiljer sig från höger- och vänsterextremism på en avgörande punkt. Höger- och vänsterextremism tenderar att vara ungdomsfenomen. Våldsbejakande islamister kan däremot fortsätta vara radikaliserade även efter de bildat familj och högre upp i åldrarna. Det är djupt oroande ur ett längre perspektiv.  

Vi riskerar att få generationer av islamister som växer upp i radikaliserade släkter.

Sverige har ett FN-sanktionerat folkrättsligt ansvar att vidta åtgärder mot terrorism. Självklart stöder inte alla muslimer terrorism. Det är lika befängt som att påstå att alla katolska präster är pedofiler. Men vi måste slita av oss skygglapparna när det gäller acceptansen för jihadism i Sverige. Salafismen behöver börja möta hårt motstånd.

Sveriges sekulära muslimer är ovärderliga i den kamp om värderingar som måste föras.


Jenny Sonesson

Tidigare politisk sakkunning i regeringskansliet för våldsbejakande extremism (FP).