Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saknas miljarder till regionerna

Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm.
Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
Gustav Hemming (C), tillväxt, samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd i Stockholm.Foto: Anna Molander

Sveriges regioner går på knäna för att hantera pandemin – bara i Region Stockholm beräknas kostnaderna till över 10 miljarder för 2020 och 2021.

Regeringen måste nu hålla vad den lovat och skjuta till mer pengar, skriver Irene Svenonius och gruppledarna för den blågröna koalitionen i Region Stockholm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Coronapandemin har drabbat hela samhället hårt. Många har förlorat älskade. Medarbetarna i vården och andra samhällsviktiga yrken har slitit dagar och nätter i månader. 

Andra har förlorat sitt jobb och sin inkomst. 

Region Stockholm är en av de regioner som drabbats hårdast av coronaviruset med drygt 20 000 bekräftade fall. 

Över 7 700 patienter har vårdats på våra akutsjukhus och över 2 300 personer i länet har avlidit.

Fyrdubblade kapaciteten

Rapporter från omvärlden visade vikten av att snabbt ställa om. 

På mycket kort tid och i hög hastighet ställde regionen därför om vården på ett sätt som saknar motstycke i svensk sjukvårdshistoria.

Från våra 90 intensivvårdsplatser fyrdubblade vården kapaciteten. 

På mindre än en vecka upprättades ett helt nytt sjukhus i Älvsjö med 600 till 1 000 vårdplatser.

Vi sköt fram planerad vård för att frigöra vårdplatser och personal. 

Den digitala vården utökades.

700 rekryterades

Ett command center på Karolinska universitetssjukhuset med specialister på analys, inköp och logistik tillsattes och fick i uppgift att dammsuga världsmarknaden på skyddsutrustning och säkerställa inhemsk produktion, både till oss själva men även länets kommuner och till flertalet regioner i Sverige. 

De har i dag säkerställt materiell som ger god beredskap att möta en andra våg.

Över 700 läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan personal rekryterades för att avlasta våra ordinarie medarbetare inom vården som arbetat många, långa och tuffa pass. 

Regionen sjösatte ett historiskt samarbete med länets 26 kommuner för att snabbt förbättra omhändertagande runt de sköra äldre.

Mer än 1 000 vårdades samtidigt

Bara veckor efter det första bekräftade fallet följde mer än 30 dagar i sträck som krävde att både mer än och strax under 1 000 patienter vårdades samtidigt.

Men trots denna kraftansträngning från sjukhus och medarbetare har vi hela tiden haft kapacitet för ett större tryck – omkring 50 lediga IVA-platser och 500 vårdplatser.

Sjukhuset i Älvsjö behövde aldrig tas i drift.

Samtidigt har kollektivtrafiken rullat som vanligt trots ett tapp på 60 procent av resenärerna. 

Att hantera pandemins effekter har kostat miljarder

För oss har det varit självklart att även våra bussar, pendeltåg och vår tunnelbana ska bidra till att minska smittspridningen trots stora intäktsbortfall från biljetter.

I Stockholmsregionen har drygt 43 000 personer varslats, 106 000 är arbetslösa och cirka 1200 företag gått i konkurs. 

Arbetslösheten spås bli 8,9 procent nästa år. 

Redan nu visar prognoser att skatteunderlaget minskar med flera miljarder i år och kommande år.

Mer än 10 miljarder

Där det fanns möjlighet ställde vi tidigt om för att stävja coronapandemins negativa effekter på näringslivet i Region Stockholm.

Satsningar har gjorts för att bland annat stötta besöksnäringen och en företagsjour för drabbade små- och medelstora företag har satts upp.

Att hantera pandemins effekter har kostat miljarder. 

Hittills har vi prognostiserat de ekonomiska effekterna för covid-19 under 2020 och 2021 till över 10 miljarder – enbart för Region Stockholm.

Regeringen har presenterat stöd på fem miljarder till hela landets vård och tre miljarder till kollektivtrafiken. Sammantaget kommer detta inte ens att täcka de totala pandemikostnaderna för Region Stockholm – och än mindre hela landets.

Mer måste till.

Regeringen måste hålla sitt löfte

Vi går nu in i nästa fas av krisen. Det handlar nu om att minska det stora vårdbehov som byggts upp och att säkerställa att kollektivtrafiken fortsätter rulla trots ekonomiskt tapp, samtidigt som skatteintäkterna viker.

Det här ställer stora krav på tuffa och tydliga prioriteringar och det krävs omfattande åtgärder för att återstarta ekonomin.

Detta kan inte landets regioner möta på egen hand – utan avgörande för oss alla kommer bli att regeringen håller sitt löfte om full kompensation och att kraftiga reformer för jobb och tillväxt genomförs.

 

Av Irene Svenonius (M)

Finansregionråd

Gustav Hemming (C)

Tillväxt, samhällsplanerings- och skärgårdsregionråd

Anna Starbrink (L)

Hälso- och sjukvårdsregionråd

Ella Bohlin (KD)

Vårdutvecklingsregionråd

Tomas Eriksson (MP)

Miljö- och kollektivtrafikregionråd