Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Saklighet uppskattas i debatten om hedersförtryck

Gudrun Schyman. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Mohammed. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Helene Bergman. Foto: Model House, Göteborg

Allt våld och förtryck är oacceptabelt, oavsett motiv. Feministiskt initiativ ligger i framkant vad gäller politik mot förtryck och våld – även det i namn av heder, skriver Fi:s Gudrun Schyman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Medan Alliansregeringen till exempel fortfarande ville ha dispens för barnäktenskap i vissa fall krävde Fi nolltolerans. Vår politik på området reviderades helt 2012 och har utvecklats än mer sen dess. Förslagen vilar på gedigen kunskap, forskning, erfarenheter från utsatta och etablerade organisationer. 

LÄS MER: Dags för Schyman och regeringen att fördöma hederskulturen

Vi vill skärpa straffet för fridskränkningsbrotten, som avser upprepade kränkningar, till minst ett år. Begreppet närstående i kriterierna för brottsrubriceringarna grov kvinno-/fridskränkning vill vi ska inkludera släktingar och andra personer i den utsattas nätverk, och inte bara partners. 

Alla äktenskap där någon av makarna är minderårig ska upplösas. Vidare vill vi att en nationell kartläggning genomförs, för att få kunskap om omfattningen av förtryck och våld mot unga inom familj och släkt, innefattande kontroll och begränsningar gällande val av partner, klädsel med mera, oavsett om förtrycket utövas i namn av heder eller inte. 

Fler exempel på krav är rejäl satsning på bättre samverkan mellan polis, skola och socialtjänst, fortbildning om riskbedömning, resurser till att hämta hem och skydda unga, som i typfallet gifts bort utomlands under skollov, långsiktig finansiering till skyddade boenden och förebyggande arbete. 

Där vi har mandat gör vi skillnad, som nu i Stockholm med större satsningar än någonsin mot våld i namn av heder. Vi välkomnar en mer saklig diskussion framöver.

 

Gudrun Schyman

Partiledare (Fi)

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!