Yekbun Alp, är kurd och aktivist för kurders rättigheter i Turkiet. Foto: Bezav MahmodYekbun Alp, är kurd och aktivist för kurders rättigheter i Turkiet. Foto: Bezav Mahmod
Yekbun Alp, är kurd och aktivist för kurders rättigheter i Turkiet. Foto: Bezav Mahmod
Yekbun Alp riktar skarp kritik mot Mona Sahlin. Foto: Jens L'EstradeYekbun Alp riktar skarp kritik mot Mona Sahlin. Foto: Jens L'Estrade

Yekbun Alp riktar skarp kritik mot Mona Sahlin.

 Foto: Jens L'Estrade

"Sahlins pajaskonster ett slag i ansiktet"

Publicerad

Med förslaget om stöd till återvändande IS-terrorister vänder Mona Sahlins ryggen till alla dem vars anhöriga dött på de mest brutala sätt i kampen, skriver Yekbun Alp.

För att motverka religiös radikalisering i förorterna vill Mona Sahlin införa ett skattefinansierat stöd till terrorister som krigat i våldtäkts- och terrororganisationen IS (ISIS/Daesh). Det lovade hon vid ett seminarium i Rinkeby november 2014. Ett centerpartistiskt kommunalråd i Örebro har vädrat liknande tankar, då han föreslagit att IS-krigare som återvänder bör få psykologsamtal och hjälp att få jobb.

Medan många menar att livstids fängelse och utvisning vore en mer lämplig åtgärd har Mona Sahlin, regeringen Löfvens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, en annan plan för hur terroristerna ska behandlas: ” Det behövs ett avhopparstöd och ett anhörigstöd. Det är ett löfte. Det måste finnas på nationell nivå", säger den tidigare S-ledaren.

 

Vad är då nästa steg, att ge terroristerna ersättning för förlorad arbetsinkomst? Mona Sahlin vill alltså belöna terrorister som åkt ner till Kurdistan, Irak och Syrien för att våldta kvinnor och barn och sälja de vidare som sexslavar. Dessutom halshuggit människor på löpande band, fördrivit hundratusentals på flykt, massmord som folkmord, tortyr och kidnappning är en del av allt det onda de fört med sig gentemot dessa länder och dess befolkning. Det är tur att inte någon som Sahlin bestämde och satt vid makten i Nürnberg när nazisterna ställdes inför rätta för krigsbrott och folkmord på flera miljoner judar, romer och homosexuella. Hon skulle säkert ha frikänt dem och gett dem ekonomiskt stöd.

 

Med den mentaliteten kan ju Sahlin ta sig en tur till Norge och be dem frige Breivik, ge honom en praktikplats och terapitimmar i stället. Eller varför inte på hemmaplan; Frige samtliga mördare, pedofiler och våldtäktsmän och låt Örebro Kommun ge dem ett jobb. Det är minst sagt en mycket skrämmande utveckling som Mona Sahlin med stöd från S-ledningen står bakom och dessutom med en mycket märklig stolthet. Sahlin och kompani bryr sig inte ett dugg om alla de kurder i Sverige vars anhöriga dött på de mest brutala sätt i kampen mot denna terror. Dessa människor har alltså bedrivit en kamp mot den värsta sekt-terrororganisationen världen skådat sedan andra världskriget, inte bara för sitt folk och land, utan agerat och gjort heroiska insatser för hela världen.

Sahlin har i och med detta valt att vända kurderna, armenierna, syrianerna och assyrierna ryggen. För alla dem som förlorat en anhörig, vän, bekant eller har en släkting som krigar/krigat mot IS är detta förslag ett hårt slag i ansiktet mot dem och även mot demokratin som råder i och utanför Sverige. De terrorister som kommer tillbaka till Sverige ska självklart direkt hållas i förvar och sedan utredas för brott. I Sverige eller i krigstribunalen i Haag. Allt annat är inget annat än ”pajaskonster” som Olof Palme uttryckte det, om Ulf Adelsohn under en utrikespolitisk debatt 16 april 1983.

 

Yekbun Alp

Kurd och aktivist för kurders rättigheter i Turkiet.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag