Sagan om regeringen

Publicerad
Uppdaterad
 • I torsdags avslöjade Aftonbladet att alla i moderaternas inre krets är Tolkien-läsare. När partitoppen på fredagar samlas i det så kallade kakelugnsrummet på högkvarteret pratar man helst om Sagan om ringen.
 • Det är ingen slump, skriver i dag Tolkien-kännaren JOHAN SANDBERG. Det finns många beröringspunkter mellan Reinfeldts moderater och Tolkiens värld.
  Expressen getinglogga
  Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

  Mae govannen!

  I går klockan 14.00 valdes Tolkien-fantasten Fredrik Reinfeldt till statsminister i Sverige. Lle ume quel! Och det är inte bara Reinfeldt som är Tolkien-fantast, ett flertal av de ledande inom Nya Moderaterna delar hans intresse för Tolkiens Midgård. De är alla födda på 60-talet, och är, precis som jag, uppväxta med och påverkade av Tolkiens verk. Det ger oss ett land (det första?) vars ledning består av Tolkien-fantaster! Kan detta vara av politisk betydelse? JRR Tolkien själv avskydde när någon ville läsa in allegorier i hans verk, vare sig de var av politisk, militär, religiös eller ekonomisk karaktär. Men trots detta så är Tolkiens verk präglade av personen Tolkien, och därigenom av hans konservativa åsikter. För Sagan om Ringen är ett konservativt verk, där huvudpersonerna försöker återställa den ordning som försvann när Arnor förintades och Gondor försvagades. Tolkien var, trots att han skrev sina verk under 1900-talet, ett barn av romantiken och följde i en brittisk romantisk tradition som kan spåras tillbaka till 1700-talet via William Morris, George MacDonald och William Blake. Och romantikerna motsatte sig den nya tiden, och längtade tillbaka till det som varit i en oftast mycket konservativ anda.

  Den klassiska konservatismen

  känns igen på dess respekt för kung och fosterland (Aragorn och Gondor i Tolkiens verk), tradition och religion (följa de påbud som Valar, Tolkiens angeliska väsen, har stiftat), lag och ordning (inga fler plundrande banditer, orcer eller sydröner), rang och värdighet (se på de två hobbitarna Meriadoc och Peregrins utmärkelser, eller på den strikta ordning som rådde bland Istari, trollkarlarnas orden), nation och familj (Fylkes upprensning och Sams familjebildning).

  På något sätt är

  det signifikativt att moderaternas politik gått mer mot den konservativa linjen och fjärmat sig från den liberala linjen med ett glatt gäng Tolkienläsare vid rodret. Om man är intresserad av den typ av fantasy som Tolkien representerar (och definierar!) har man nog en släng av konservatism i sig. High fantasy, som sub-genren kallas, förutsätter stagnation och icke-utveckling, en strävan efter att behålla det som är och har varit. I Tolkiens värld är det så att alverna, Tolkiens främsta skapelse, inte kan förändras, utan väljer att lämna den här världen för att färdas till Aman, de odödliga länderna, dit endast alver kan färdas. Och som läsare av Sagan om Ringen blir man uppriktigt ledsen över att alverna inte kan stanna kvar, att det de facto finns en liten utveckling som förändrar världen. Varför kunde inte alverna få vara kvar i Midgård och status quo behållas?

  Det är intressant att

  moderaterna under Reinfeldts ledning har anammat den gamla svenska konservativa linjen att ha en samstämmighet med socialdemokraterna när det gäller välfärden. På något vis känns det som om Reinfeldt vill tillbaka till ett folkhemsliknande samhälle à la Per-Albin, vilket i dag nog får räknas som en konservativ handling. Och att gå tillbaka till någon form av folkhemstanke är väl att sträva efter status quo om något. Bortsett från den rent konservativa svängningen som Reinfeldt har genomfört inom moderaterna, finns det faktiskt intressanta paralleller mellan Reinfeldt och Aragorn, en av hjältarna i Tolkiens legendarium. Reinfeldt blev utslängd från partitoppen då nyliberalerna satt vid makten, precis som Aragorns ätt var utestängda från makten då Rikshovmästaren i Gondor regerade. Reinfeldt reste sig, och kom tillbaka igen, precis som Aragorn gjorde när han accepterade uppdraget att, tillsammans med resten av Brödraskapet, föra Ringen till Domedagsberget. Aragorn blev sedan krönt till kung efter det att han besegrat Sauron med hjälp av de små hobbitarna, och Reinfeldt är nu statsminister efter att ha besegrat Göran Persson med hjälp av de små stödpartierna.

  Intressant att tillägga

  är att Aragorn gjorde en hel del behjärtansvärda saker när han kom till makten. Till exempel gav han Drúedain-skogen tillbaka till Woserna, ättlingarna till Drúedain och sedan länge jagade som djur av andra människor. Vi kan väl hoppas att ett visst mått av socialkonservatism finns hos Reinfeldt, och att vår nya regering på allvar kan göra något för de utsatta grupperna i samhället. I vilket fall som helst ser jag, som fantasyälskare i allmänhet och Tolkienälskare i synnerhet, fram emot fyra år då Tolkien-fantasterna ska styra det här landet. Förhoppningsvis slutar även den här sagan lyckligt. Tenna' ento lye omenta. JOHAN SANDBERG Johan Sandberg är IT-konsult och fantasykännare. Han har läst den 750-sidiga Silmarillion 122 gånger och Sagan om ringen ett 100-tal gånger på engelska. Tidigare röstade han socialdemokratiskt, men valde nu att rösta på moderaterna.

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag