Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säg sanningen om invandringsvolymen

Socialförsäkringsministern om integrationsutmaningen.
Pressen från det extrema MP gör att regeringen systematiskt tvingas bluffa sig fram i den politiska terrängen, skriver Jimmie Åkesson.
Foto: SD
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Upp till bevis nu Ardalan Shekarabi. Vari ligger rättvisan i att satsa hundratals miljarder på reformer länkade till migration, medan våra egna äldre och sjuka tvingas leva på marginalen? 

Finns det någon moralisk kompass inom dagens socialdemokrati som ser det orimliga? skriver Jimmie Åkesson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Socialdemokraterna fortsätter måla om verkligheten. Senast i raden är S-ministern Ardalan Shekarabi som i en intervju i Expressen (10/2) deklarerade att ”Sverige ska inte ha stor invandring, den minskar redan i år”. Verkligheten säger något annat. Trots talet om EU:s miniminivå har Sverige dubbelt så många asylsökande som våra grannländer tillsammans och vi ligger i Europatopp när det gäller beviljade uppehållstillstånd. Regeringspartnern Miljöpartiet skulle heller aldrig acceptera att ministerns nyvunna insikter skulle bli praktisk politik. Var ärlig med detta – Ardalan Shekarabi - i stället för att uppenbart försöka lura det svenska folket.

800 000 uppehållstillstånd

Allt tal om uppstramning av invandringspolitiken till trots, fakta är följande: Sedan 2014, samma år som Stefan Löfven tillträdde som statsminister och fram till och med 2019, har det beviljats närmare 800 000 uppehållstillstånd i Sverige. Drygt 70 procent av dessa utgjordes av antingen anhöriginvandring eller av asylinvandring. Drygt 10 procent var arbetstagare. Nu visar dessutom en färsk rapport från Migrationsverket att antalet asylsökande till Sverige återigen förväntas öka under 2020. 

Erkänn inför svenska folket att den politik ni säger er vilja driva, på riktigt, blockeras av ett Miljöparti som tenderar att bli reflexmässigt aggressivt så fort ordet invandring nämns.

Samtidigt skryter socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi om att:  ”Vi kommer att märka en minskning redan under 2020” och att ” det inte går att ha en stor invandring”. Diskrepansen mellan Socialdemokraternas politiska retorik och den faktiska verkligheten kan inte bli mycket tydligare. 

Aggressiva MP pressar på

Tyvärr är inte detta första gången Socialdemokraterna agerar på detta vis. Att måla om verkligheten har blivit något av deras signum. Pressen från ett extremt och lättretat Miljöparti gör att regeringen Löfven systematiskt tvingas bluffa sig fram i den politiska terrängen. Det är nu hög tid för Socialdemokraterna att göra avbön. Ta ert ansvar och erkänn inför svenska folket att den politik ni säger er vilja driva, på riktigt, blockeras av ett Miljöparti som tenderar att bli reflexmässigt aggressivt så fort ordet invandring nämns. 

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Isabella Lövin.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Den misslyckade politiken har skadat Sverige för lång tid framöver. Vi ser en välfärd som krackelerar och en ekonomi som pekar nedåt i kommun efter kommun. När Shekarabi och hans partiföreträdare slår sig för bröstet och framhäver 5 miljarder i en extra satsning till välfärden, ska vi ha följande i åtanke. De samlade utgifterna för migration och de nyanländas etablering uppgick under åren 2016–2019 till närmare 170 miljarder kronor. Reflektera en stund över den siffran och ponera vilken skillnad ens en liten del av dessa pengar hade kunnat göra inom svensk välfärd. 

Vi blir inte ”berikade”

För att göra det än värre har ansvariga politiker, med tydlig precision, placerat en stor del av dessa miljarder på kontot för meningslösa, ineffektiva och diskriminerande särlösningar. Hur vet vi att de varit meningslösa och ineffektiva? Det är bara att göra en enkel sökning på statistik, jobb och nyanlända så får vi svaret. Ledtiden innan nyanlända kommer ut på arbetsmarknaden och ges en riktig anställning, om det ens sker, talar sitt tydliga språk. Talet om att vi alla blir berikade är ett typexempel på en logisk kullerbytta. 

Partier som vill avskaffa nationen

Det parti som Socialdemokraterna en gång var, ett parti som stod upp för en trygg tillvaro och ett solitt välfärdssamhälle, finns inte mer. Tanken om gemenskap och sammanhållning rasade ihop den dagen då S valde att ingå i samarbete med partier som vill avskaffa nationen, inte ser värdet i någon gräns överhuvudtaget och som satsat hela sitt politiska förtroendekapital på att rasera det som generationer innan oss byggt upp. Få saker har vållat så stor skada för Sverige i ett historiskt politiskt perspektiv som den ansvarslösa ”öppna era hjärtan”-linjen som Stefan Löfven sedan fortsatte.

Säg som det är, Shekarabi

Upp till bevis nu Ardalan Shekarabi. Vari ligger rättvisan i att satsa hundratals miljarder på reformer länkade till migration, medan våra egna äldre och sjuka tvingas leva på marginalen? Finns det någon moralisk kompass inom dagens S som ser det orimliga i detta? Och hur kan ministern påstå att dagens regering står för en stram flyktingpolitik när nivåerna fortsatt ligger i topp i Europa?

Var ärlig nu Ardalan Shekarabi. Säg som det är. Det är genom att våga säga sanningen man vinner väljarnas respekt. Sverige förtjänar bättre än så här.


Av Jimmie Åkesson (SD) 

Partiledare

Se hela Niklas Svenssons intervju med Ardalan Shekarabi (S):