Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Säg nej till Preemraff – allt annat är hyckleri

Att satsa miljarder på att bygga ut oljeraffinaderiet Preemraff i Lysekil, samtidigt som vi vet att vi måste halvera utsläppen på tio år, är ett historiskt svek, skriver David Ling.
Foto: Thomas Johansson/TT
David Ling är språkrör för Grön ungdom.
Foto: Grön ungdom

Vi står inför mänsklighetens största kris någonsin. Politiker från alla läger har i flera år talat sig varma om klimatsatsningar – men det är nu det gäller. Varje investerad krona i den fossila industrin är en krona investerad i klimatkrisen. 

Det är dags att bekänna färg och avveckla oljebolagen, skriver David Ling, språkrör för Grön Ungdom.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Tillsammans med i princip hela den svenska miljörörelsen har vi krävt att regeringen stoppar Preemraff och i dag, tisdag den 10 mars, demonstrerar vi mot Preems expansionsplaner. Vi protesterar därför att vi inte längre har råd att tillåta investeringar i klimatkrisen. Vi protesterar därför att det är vår framtid det handlar om.

Att satsa miljarder på att bygga ut ett oljeraffinaderi, samtidigt som vi vet att vi måste halvera utsläppen på tio år, är ett historiskt svek. Det är inte konstigt eller oväntat att ett företag vars hela verksamhet bygger på att människor bränner fossila bränslen – som Preem – gärna expanderar och ökar sin produktion och därmed försäljning och vinst. Men att den svenska regeringen skulle tillåta en massiv ökning av utsläppen i miljontonsklassen, det är för oss helt otänkbart.

Det är dags att avveckla oljebolagen. De har i många år vetat om vilken skada deras verksamhet gör.

Att tillverka mer bensin kan aldrig vara grönt

Preem har i sin egen propaganda pratat om att investeringen handlar om att ställa om till förnybar produktion och att det är ett steg i en grönare riktning. Grundorsaken till planerna är att den tjockolja, en restprodukt av bensin och diesel, som man tidigare sålt till fartyg nu inte längre kan säljas på grund av krav på svavelhalter i fartygsbränsle. Men att göra mer bensin och diesel av samma olja kan så klart inte vara grönt i sig. Preem har faktiskt till och med, i en reklamfilm som sedan plockades ner, påstått att den ökade produktionen av bensin och diesel skulle innebära en ”återvinning” av tjockoljan. Och återvinning är ju grönt, det vet alla.

Avveckla oljebolagen

Istället för att investera i det förra millenniets energislag är det dags att avveckla oljebolagen. De har i många år vetat om vilken skada deras verksamhet gör på det globala klimatet, men satsat enorma pengar på lobbying och desinformation för att motarbeta politik för minskade utsläpp. De har haft alla möjligheter att ställa om. Och vi har inte tid att gulla med dem som har satt oss i en kris.

Nationell politik spelar roll. Den globala överenskommelsen om att hålla jordens uppvärmning under 2 grader, med en ambition om 1,5 grader, ställer krav på varje enskilt land att minska sina utsläpp. Ofta har vi en debatt i Sverige som kretsar kring andra länders ansvar framför vårt eget. Det är inget ovanligt, i de flesta länder finns det politiker och tyckare som menar att just deras industri är renare eller bättre än andra länders. Men Parisavtalet är tydligt: varje land måste minska sina egna utsläpp.

Regeringen behöver visa mod

Regeringen beslutade i somras att det är regeringen som ska fälla avgörandet för Preems tillståndsansökan, i stället för att lämna beslutet till mark- och miljööverdomstolen. Det var ett bra och nödvändigt beslut. Domstolen prövar nämligen bara tillståndet utifrån miljöbalken, men har inte möjlighet att väga in klimatlagen och Parisavtalet i sitt avgörande. Den möjligheten har däremot regeringen.

Vi behöver politiker som vågar vara modiga. Politiker som vågar stå emot också när stora ekonomiska intressen – om det så är en oljeshejk eller en Wallenberg – kräver högre utsläpp. Det är vi gröna som har det modet. Nu är tiden för er övriga att bekänna färg.


Av David Ling

Språkrör Grön ungdom

Preems vd svarar på kritiken: