Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sabunis val gör livet svårt för oss muslimer

Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Sara Kukka-Salam, förbundsordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet.

Det är just genom den hatiska retoriken hos det parti som Liberalerna nu vill samarbeta med, som tillvaron och livschanserna saboteras för många muslimer i Sverige. 

Nyamko Sabuni, förtryckare kan aldrig skrida till verket utan medlöpare, skriver Sara Kukka-Salam (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Nyamko Sabuni, I en intervju i SVT, som handlar om att du och Liberalerna är beredda att ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande, säger du att det är dags att politiker börjar hantera människors problem i vardagen. Vems vardag? Helt uppenbart riktar du dig inte till mig, eller alla de andra familjer, för vilka SD:s politik och retorik utgör det största vardagsproblemet.   

Hotbild mot muslimer

Vardagen har blivit allt mer otrygg för oss som muslimer i Sverige. Enligt statistik från BRÅ har antalet polisanmälda hatbrott med rasistiska motiv ökat med 30 procent sedan 2010. Av de muslimska församlingar som deltagit i Cemfors undersökning ”Moskéers och muslimska församlingars utsatthet och säkerhet i Sverige” (2018) har hela 59 procent angivit att de har utsatts för någon form av fysiskt angrepp. Mer än var fjärde moské har utsatts för fysiska angrepp fler än tio gånger, och 81 procent upplever att det finns en hotbild mot muslimer i Sverige.

Det är länge sedan det var meningsfullt att räkna upp Sverigedemokraternas många övertramp, i hopp om att påminna om vilket slags parti de är, skriver Sara Kukka-Salam
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT

Därtill kommer den omfattande diskrimineringen på arbets- och bostadsmarknaden – två områden som är grundläggande för att jag ska kunna ha en vardag att prata om i Sverige. 

Varför räknas inte vi?

Det är just genom den hätska och hatiska retoriken hos det parti som Liberalerna nu vill samarbeta med, som tillvaron och livschanserna saboteras för många muslimer i Sverige. 

Nyamko Sabuni, varför räknar du inte in oss när du säger att du vill lösa ”människors problem i vardagen”?

När du tillkännagav att Liberalerna kommer att söka samarbeten också med Sverigedemokraterna, då sade du också att ni kommer att ”söka samsyn” med alla partier i riksdagen. Vilken samsyn hoppas du finna med ett parti som grundades av nazister, vars partiledning gick med i partiet när de fortfarande öppet gjorde romersk hälsning på svenska gator och torg? Ett parti som i en obruten linje har påkommits med ständigt nya nazister på ledande positioner, från den dagen de bildades och fram till i dag? Det är länge sedan det var meningsfullt att räkna upp Sverigedemokraternas många övertramp, i hopp om att påminna om vilket slags parti de är. 

Rycker på axlarna åt rasismen

Jag skulle vilja påminna dig om hur Richard Jomshof, Sverigedemokraternas partisekreterare, så sent som för två veckor sedan kallade min tro för ”en avskyvärd religion”. Men jag förmodar att ytterligare citat inte kommer att räcka för att övertyga den som redan valt att rycka på axlarna åt den flagranta rasismen, de auktoritära undertonerna, konspirationsteorierna, propagandasajterna och de organiserade nätkrigarna.

Nyamko Sabuni, förtryckare kan aldrig skrida till verket utan medlöpare. Det är när den stora majoriteten väljer att titta bort som extremisterna kan börja agera mot minoriteterna. Mot sådana som mig och min familj, och många andra människor – många andra svenskar som har en rätt att leva sina liv här i Sverige utan en hotbild.

När du ställer upp kamp mot SD som något helt annat än att hjälpa folk i sin vardag, då osynliggör du just vår utsatthet som minoritet. Du blir en av dem som väljer att titta bort.

Lööf och Löfven gjorde det enda rätta

Jag är personligen djupt tacksam mot Stefan Löfven och Annie Lööf som båda valt att lägga sina meningsskiljaktigheter åt sidan genom Januariavtalet. De är villiga att betala ett politiskt pris för att hålla SD borta från makten. De tar min och min familjs rädsla och situation på allvar.

Är du verkligen beredd att offra min säkerhet för att få igenom dina skattesänkningar, Nyamko?


Av Sara Kukka-Salam

Förbundsordförande Socialdemokrater för tro och solidaritet