Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sabuni: Bekämpa hatet mot HBTQ-personer

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Robert Hannah, riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson för Liberalerna.Foto: MAGNUS FRÖDERBERG

Trots att svenska folkets inställning till HBTQ-personer har blivit mer accepterande, så förekommer fortfarande våld och diskriminering mot gruppen.

Vi behöver fortsätta arbetet för ett öppet och tolerant Sverige där alla människor känner trygghet och tillhörighet oavsett sexuell läggning, skriver Nyamko Sabuni (L), Mats Nordström (L) och Robert Hannah (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De senaste decennierna har svenska folkets inställning till HBTQ-personer blivit mer tolerant och accepterande, samtidigt som HBTQ-personer fortfarande utsätts för våld, diskriminering, fördomar och andra kränkningar.

Brottsförebyggande rådets senaste kartläggning visar att antalet hatbrott på grund av sexuell läggning ökat med hela 37 procent på två år. Denna vecka är det Pridevecka i Stockholm och självklart är Priderörelsens budskap lika viktigt i år, trots att de fysiska arrangemangen ställts in. Utöver statistiken finns det många exempel på detta.

Våld och hat

Marcus berättar i tidningen QX om hur han förra sommaren blev förföljd av två män som skrek ”äcklig bögjävel” till honom. De slog ner honom vilket ledde till att han fick en hjärnskakning. I flera månader efteråt led Marcus av att han tappade ord och glömde saker.

Ett annat exempel är Ardeshir, grundare av föreningen Homan, för invandrade HBTQ-personer. 

När han föreläser i skolor händer det att han blir hånad och till och med attackerad av elever. Han har också märkt av en slags moralpolis i förorten som vill driva tillbaka gayrörelsen, rapporterar SVT. ”Det är väldigt svårt att leva öppet som HBTQ i förorten i dag” säger han när SVT intervjuar honom.

Homo- och transfobi

Homo- och transfobi finns i alla delar av samhället. Vi behöver alla stå upp mot homo- och transfobin oavsett var den uppstår, aldrig vända de drabbade ryggen eller sopa det under mattan. 

Det gäller även det faktum att många människor kommer från länder där homosexualitet är förbjudet och till och med kan leda till dödsstraff. En del har flytt till Sverige på grund av detta förtryck, andra bär med sig homo- och transfobiska attityder.

När reaktionära krafter försöker inskränka människors frihet kommer vi agera med än större kraft

Skillnaderna i attityder framkommer i den omfattande undersökningen Migrant World Values Survey. Över 6 500 personer intervjuades, såväl nyanlända som migranter som har bott i Sverige en längre tid.

Synen på homosexualitet hos nyanlända är mycket mer negativ än hos övriga befolkningen. Dock förändras människors värderingar och undersökningen visar att inställningen till homosexualitet blir mer positiv över tid.

Därför är det så viktigt att nyanlända direkt får tydliga kunskaper om vilka värderingar och lagar som gäller i Sverige.

Obligatorisk samhällsinformation

Svenskundervisning och obligatorisk samhällsinformation måste ges så snabbt som möjligt efter ankomst till Sverige. Detta håller på att genomföras tack vare Liberalerna. 

I samhällsinformationen ska frågor om HBTQ-personers rättigheter tas upp liksom andra centrala frågor för ett jämlikt och jämställt Sverige. Tyvärr så gäller detta obligatorium inte de nyanlända som tillhör kategorin anhöriginvandrare. Vi behöver se över så att den obligatoriska samhällsinformationen når också denna grupp. 

Vi liberaler är beredda att om så krävs förstärka Polismyndigheten med resurser till den nationella kontaktpunkten för hatbrottsfrågor så att arbetet på demokrati- och hatbrottsgrupperna i de tre största städerna förstärks.

Vårt ansvar

När reaktionära krafter försöker inskränka människors frihet kommer vi agera med än större kraft. Marcus, Ardeshir och alla andra har rätt att leva ut sin kärlek. 

Den individuella självklara rätten att äga sin sexualitet – likväl rätten att leva med den man vill – har vi liberaler kämpat för under lång tid och det kommer vi oförtröttligt att fortsätta göra.

Det är vårt ansvar.

Kärleken är fri!

 

Av Nyamko Sabuni (L)

Partiledare

Mats Nordström (L)

Ordförande HBT-liberaler

Robert Hannah (L)

Riksdagsledamot och integrationspolitisk talesperson