Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så vill SD ta krafttag mot skuggsamhället

Sverige behöver fler inre utlänningskontroller och skärpta straff för den som gömmer illegala migranter, skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson och den migrationspolitiska talespersonen Ludvig Aspling.

Att det bor tiotusentals illegala migranter i Sverige är en direkt säkerhetsrisk och göder det utanförskap som i sin tur utgör grogrund för grov kriminalitet. Det är därför avgörande att vi snarast stärker systemen för att identifiera, spåra upp och utvisa illegala migranter, skriver Jimmie Åkesson och Ludvig Aspling (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det är i dag få som ifrågasätter att den ansvarslösa migrationspolitiken har orsakat vårt land mycket skada. Nuvarande och tidigare regeringar har misslyckats med i princip allt de har företagit sig på området. Med splittring, utanförskap och en hårt pressad välfärd som följd.

En av konsekvenserna av detta fulländade fiasko är alla de tiotusentals, kanske hundratusentals, individer som vistas i landet illegalt. 

10 000 personer på ett år

Häromdagen rapporterade SVT om att det bara under 2021 anmäldes över 10 000 personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och gått under jorden. I dag är de efterlysta av polisen. Antalet anmälningar har varit minst lika många de senaste fem åren, men ingen tycks egentligen veta hur många som anslutit sig till skuggsamhället. 

Socialdemokraterna har haft två mandatperioder på sig och det är tydligt att politisk vilja saknas från regeringens håll.

Vad vi ser är att antalet utvisningsärenden, antalet efterlysta och antalet utdelade samordningsnummer ökar för varje år som går. Sedan år 2012 har över 100 000 utvisningsärenden överlämnats till Polisen. Av dessa har inte ens hälften verkställts. Samtidigt fanns det år 2019 över 870 000 personer i Sverige med så kallade samordningsnummer, nästan hälften av dessa kunde inte styrka sin identitet. Till detta kommer också alla de utlänningar som dömts för brott med utvisning som följd, men som ändå fortsätter uppehålla sig i landet.

Situationen är alarmerande

Detta rör sig om individer som egentligen ingen har kontroll över. Vi vet varken vilka de är, hur de försörjer sig eller var de befinner sig. Läget har knappast förbättrats sedan dess. Situationen är alarmerande. Politiken måste nu ta ett nytt grepp och betydligt mer offensiva insatser måste vidtas mot alla de som inte har rätt att befinna sig i Sverige.

Trots att situationen hela tiden förvärras är det bara vid extrema händelser, som statsministerns illegala städerska, som frågan om skuggsamhället aktualiseras i den allmänna debatten, skriver SD-topparna.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Vi har länge påtalat dessa problem. Trots att situationen hela tiden förvärras är det dock bara vid extrema händelser som frågan om illegala migranter aktualiseras i den allmänna debatten. Denna gång var det en illegal migrant som arbetade svart och städade hemma hos statsministern och som av en slump råkade aktivera ett larm. För några år sedan var det ett fruktansvärt terrordåd som satte strålkastarljuset på frågan, när den illegale migranten Rakmat Akilov skadade och mördade oskyldiga människor på Drottninggatan i Stockholm.

Bristen på kontroll är farlig 

Socialdemokraterna har med jämna mellanrum pliktskyldigt gjort utspel om att de ska ta tag i problemet. Ju närmare valet vi kommer, desto fler sådana tomma utspel lär vi få se. Men faktum kvarstår, de har haft två mandatperioder på sig och det är tydligt att politisk vilja saknas från regeringens håll. 

Denna totala brist på kontroll är direkt farlig, för samhället i stort såväl som för den enskilde. Regeringens handfallenhet försämrar dessutom en redan trasig tillit till vår förmåga att skydda och värna Sveriges territorium.

SD:s förslag på åtgärder 

Vi vill se en rad åtgärder för att människor som inte ska vara i Sverige också lämnar landet:

Fler så kallade inre utlänningskontroller, både ”på gatan” och på arbetsplatser.

Skärpta straff för den som gömmer illegala migranter.

Skärpta kontroller vid kontakt med det offentliga för att identifiera och avlägsna illegala migranter.

Utökat användande av identifiering genom biometriska data och personuppgifter.

Kraftigt stärkta möjligheter att ta illegala migranter i förvar. 

Fler förvarsplatser så att illegala migranter aldrig släpps på grund av platsbrist.

Stärkta gränskontroller genom utökade resurser till främst gränspolisen.

Genomförandet av fler informationsinsatser, främst från Migrationsverket. Det ska vara tydligt från samhällets sida att den som väljer att stanna i Sverige utan tillstånd helt saknar förutsättningar att skapa sig en framtid här.

Grogrund för grov kriminalitet

Att det bor tiotusentals illegala migranter i Sverige är en direkt säkerhetsrisk och det göder det utanförskap som i sin tur utgör grogrund för grov kriminalitet. Det är därför avgörande att vi snarast stärker upp systemen för att identifiera, spåra upp och utvisa illegala migranter ut ur landet.


Av Jimmie Åkesson (SD)

Partiledare

Ludvig Aspling (SD)

Migrationspolitisk talesperson