DEBATT | SJUKVÅRD. Undersköterska är Sveriges vanligaste yrke. Det är också ett av de absolut viktigaste. Det vet alla som någon gång behövt eller som har en anhörig som har varit i behov av vård eller omsorg. Utan undersköterskorna skulle inte heller sjuksköterskor eller läkare kunna göra sitt jobb. Undersköterskornas arbete utgör en ovärderlig del av vård och omsorg. De förtjänar respekt.
När befolkningen växer och det blir allt fler äldre behövs också fler undersköterskor. Enligt SKL behövs 129 000 nya undersköterskor fram till 2023. Att locka fler till yrket är en av de största utmaningarna vi står inför.
Sverigedemokraterna vill nu kalla sig för ett vårdparti. Låt oss därför titta på hur de agerar i Sveriges riksdag i frågor som rör undersköterskornas villkor:
1. Fler otrygga anställningar
Tryggheten är en av de viktigaste sakerna att komma till rätta med för att locka fler undersköterskor och få fler att stanna kvar i yrket. Därför har den S-ledda regeringen bland annat lagt fram förslag om att förbjuda att tidsbegränsade anställningar staplas på varandra. Sverigedemokraterna röstade, som enda parti i riksdagen, nej till förslaget.
Sverigedemokraterna vill också, i likhet med Moderaterna, luckra upp och avreglera i arbetsrätten så att arbetsgivare ska kunna göra fler undantag från turordningsreglerna. Någon som skulle slå direkt mot undersköterskornas trygghet.
SD prioriterar obegränsade möjligheter för välfärdsdirektörer att ta ut vinst ur välfärden före löner, trygghet och villkor för dem som arbetar i den.
2. Vinstutdelning i stället för bättre villkor för undersköterskor
År 2015 försvann 4,7 miljarder i övervinster från välfärden. Hur skapas då dessa övervinster? Inom omsorgen är det personalen som utgör den stora kostnaden. Det är därför deltiderna och de tidsbegränsade anställningarna är fler och lönerna lägre i privat driven äldreomsorg. De 4,7 miljarder som plockades ut i övervinster 2015 motsvarar kostnaden för att anställa upp till 7 500 undersköterskor. Den S-ledda regeringen lagt fram förslag för att stoppa vinstjakten i skola och omsorg och se till att resurserna går till elever, brukare och välfärdsanställda.
Före valet 2014 lovade Sverigedemokraterna att begränsa vinsterna i välfärden. Nu har Sverigedemokraterna svängt och sagt att de kommer rösta nej till förslaget den 7 juni. SD prioriterar obegränsade möjligheter för välfärdsdirektörer att ta ut vinst ur välfärden före löner, trygghet och villkor för dem som arbetar i den.
3. Skattesänkningar för de rikaste före mer personal i välfärden
Det allra viktigaste för att både höja kvalitén för medborgarna och förbättra arbetsmiljön för undersköterskor är mer personal i vård och omsorg. Därför har den S-ledda regeringen satsat över 35 miljarder på välfärden. Inför valet lovar vi Socialdemokrater att vi fram till 2023 ska anställa 14 000 fler inom vården.
Sverigedemokraterna vill sänka skatten för de rikaste och ur deras budgetmotion framgår att de vill dra ner bidragen till kommuner och landsting med sammanlagt över 13 miljarder redan under 2018. Neddragningar som vi vet att undersköterskor skulle betala det yttersta priset för.
Vi socialdemokrater kommer alltid att ta ansvar för välfärden. Vi kommer skjuta till resurser för att anställa fler undersköterskornas och prioritera undersköterskas trygghet, löner och villkor före skattesänkningar och obegränsade vinstuttag ur välfärden.
Före valet lovade Sverigedemokraterna att begränsa vinsterna i välfärden. Under mandatperioden har Sverigedemokraterna genomgått en högersväng som saknar motstycke i svensk politik. Den sjunde juni avgör riksdagen om det ska bli ett stopp för vinstjakten i skola och omsorg. Sverigedemokraterna kommer att rösta nej.
Jimmie Åkesson låter landets undersköterskor betala priset för Sverigedemokraternas högersväng.
Av Ardalan Shekarabi (S)
Civilminister