Så sprider Telia kinesisk kommunistpropaganda

"Bekännelser" i kinesiska mediehuset CCTV:s kanaler. CCTV 4 finns att beställa för Telias svenska kunder. Kollage från Safeguard Defenders.
Kurdo Baksi är författare och opinionsbildare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Telia tjänar pengar på fejkade, bedrägliga och olagliga ”bekännelser” som lämnar eviga sår hos de drabbade.

Hur kan ni låta detta sändas i Sverige? Ni är ett propagandaverktyg för den kinesiska statsapparaten, skriver Kurdo Baksi.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Hur många av de 490 458 aktieägarna i Telia känner till att den globala kinesiska tv-kanalen CCTV 4, som gång på gång utsätter icke dömda människor för enorm förödmjukelse, förnedring, lögner och karaktärsmord i de ökända ”bekännelse”- programmen, finns som tillvalskanal i Telias tv-paket?

Inte många känner till det.

Men Telias ledning torde med säkerhet ha kännedom om programmen som förpestar livet för många människor såväl i Kina som i utlandet. 

Döms innan rättegång

CCTV 4 är en av alla de dussintals tv-kanaler i den statsägda CCTV (China Central Television) som i samarbete med kinesiska myndigheter ständigt låter sig bli en medial ”rättegångplattform" där "den misstänkte" döms innan en rättsprocess börjat. Och CCTV 4, tillsammans med CCTV 13, ordnar de flesta ”bekännelserna” i Kina.

Över hälften av dem som hittills har utsatts för dessa hemska ”bekännelser” är människorättsaktivister, journalister, bloggare och barfota-advokater som kämpar för yttrandefrihet. 

Här "erkänner" svensken Peter Dahlin påhittade brott i CCTV 2016.
Foto: AP

I den nya boken ”Trial by Media – China's new show trials, and the global expansion of Chinese media”, av svensken Peter Dahlin, som också utsatts för en sådan bekännelse,  kan man läsa i detalj hur dessa falska, uppdiktade, erkännanden noggrant förbereds och redigeras för att så småningom sändas på bästa sändningstid.


LÄS MER: Kinas nya mediemakt sträcker sig hela vägen till Sverige 


Poliser övervakar inspelningarna

I vissa fall erbjuder CCVT 4 till och med telepromptrar när psykiskt och fysiskt torterade människor, som ibland har tappat minnet, inte förmår att leverera de påtvingade svar som poliser och säkerhetstjänstfolk före inspelningarna försökt proppa i dem i flera dagar. De förnedrande ”bekännelse”-inspelningarna kan pågå i upp till sju timmar och tas om gång på gång tills den närvarande kinesiska polisen (som aldrig syns i tv-sändningarna) är nöjd med det mediala förhöret.

Drogas för att säga "rätt" saker

Grundregel ett är att inte informera bekännelseoffren om sändningarna. 

Grundregel två är att använda sig av verksamma och inte sällan kända journalister som ställer frågor som poliser har lämnat till dem strax före ”bekännelsen.” 

Grundregel tre är att använda sig av kameramän, kostymansvariga, sminköser, frisörer och att samarbeta med säkerhetstjänstemän och poliser i syfte att presentera en trovärdig bekännelse till den stora befolkningen i Kina. 

Grundregel fyra är att fångar som vägrar, eller inte klarar av att tala mot sin egen övertygelse, tvångsmedicineras eller drogas före inspelningen.


Fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhais "bekännelse" sändes även den av CCTV.

Den sista regeln är att visa upp de politiskt motiverade måltavlorna i trevliga vardagsliknande miljöer så att ”bekännelsen” känns mer trovärdig och mindre påtvingad i allmänhetens ögon. Vid ett noggrant tittande ses blomkrukor intill göteborgaren och förläggaren Gui Minhai och människorättskämpen Peter Dahlin i samband med deras "bekännelse"-produktioner. För mig är det en självklarhet att mediehus som iscensätter riggade bekännelser begår rättsövergrepp precis som den kinesiska statsapparaten. 

Svenska statens bolag borde veta bättre

I ljuset av detta bör Telias ledning ställa sig frågan: Ska verkligen Telia, som till 37,3 procent av ägs av den svenska staten, fortsätta att marknadsföra och sälja in en CCTV-kanal till svensk publik?

Accepterar Telia att företagets varumärke sammankopplas med fejkade, bedrägliga och olagliga ”bekännelser” som lämnar eviga sår hos de drabbade?

Kom igen Telia, ni har ett etiskt ansvar. Låt er inte bli ett propagandaverktyg för den kinesiska statsapparaten. Sluta tjäna pengar en tv-kanal som systematiskt och regelbundet berövar människor det viktigaste de har på denna planet, nämligen integriteten.

Eller vad tycker Telias styrelseordförande Marie Ehrling om saken?


Av Kurdo Baksi

Författare och opinionsbildare