"Skattesänkningarna under alliansregeringen försämrade statsfinanserna i en sådan omfattning att staten i praktiken fick låna pengar till var tionde polis, domar och åklagare", skriver justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Tomas Leprince
"Skattesänkningarna under alliansregeringen försämrade statsfinanserna i en sådan omfattning att staten i praktiken fick låna pengar till var tionde polis, domar och åklagare", skriver justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Tomas Leprince

Så ska vi reformera kriminalpolitiken

Publicerad

Det tar tid att lösa de problem Beatrice Ask lämnade efter sig. Högst på regeringens dagordning står bland annat att förbjuda terroristresor, kriminalisera id-kapningar, samt göra om polisutbildningen till högskoleutbildning, skriver justitieminister Morgan Johansson (S).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Beatrice Ask var justitieminister i åtta år. Under den tiden ökade antalet brott som anmäls årligen med över 200 000, och nådde år 2014 all-time-high. Under samma tid minskade andelen brott som klaras upp av polisen till den lägsta nivån på över tio år. Skattesänkningarna försämrade statsfinanserna i en sådan omfattning att staten i praktiken fick låna pengar till var tionde polis, domare och åklagare.

Det var ett misslyckande på ett område som Moderaterna alltid betraktat som sin hemmaplan. Och väljarnas dom blev hård: Moderaterna förlorade nästan 340 000 röster i valet, och undersökningar visar att en av de frågor som partiet förlorat mest förtroende i är just kriminalpolitiken.

Efter några månader i opposition tar Ask nu ny sats, och påstår i en artikel i Expressen strax efter nyår att den nya S-MP-regeringen "gynnar brottslingar". Det är ett högt tonläge.

Den nya regeringen har suttit i tre månader, och Beatrice Ask förstår nog mycket väl att det tar längre tid att lösa de problem hon lämnade efter sig. Men den nya regeringen har en ambitiös reformdagordning

Låt mig nämna något:

1. Polisen måste öka sin effektivitet. Fler brott måste förebyggas och fler brott måste klaras upp. Den nya polisorganisationen, som infördes den 1 januari i år, ger förutsättningar för bättre resultat och ökad kvalitet i polisarbetet. Resurserna kan nu användas där de bäst behövs. Förutsättningarna blir bättre när det till exempel gäller att klara upp brott som begås av få gärningspersoner men i stor omfattning och över hela landet, såsom stöldligor eller internetbedrägerier. Den organiserade brottsligheten prioriteras.

2. En ny organisation räcker inte. Också polisens kompetens måste stärkas och metoderna utvecklas. I ett första steg kommer regeringen att göra om polisutbildningen till en högskoleutbildning, en åtgärd som Beatrice Ask i alla år motsatte sig.

3. Lagstiftningen måste anpassas till hur brottsligheten utvecklas. Regeringen kommer i år bland annat att lägga förslag för att kriminalisera id- kapningar på nätet och för att bekämpa bluffakturor.

4. Bekämpning och förebyggande av terrorism kommer att prioriteras. Det är inte minst viktigt mot bakgrund av terrordådet i Paris. Den förra regeringen vidtog dessvärre inga åtgärder för att förbjuda personer att resa till andra länder för att delta i terrorist- träning eller terroristhandlingar. När vi kom in på justitiedepartementet den 6 oktober förra året, hade arbetet för att ta fram en sådan lagstiftning inte ens börjat förberedas, trots att Fredrik Reinfeldt talat om det före valet. Den nya regeringen fick börja från början. Nu är en utredning tillsatt som ska vara färdig i juni, och därefter kommer vi att lägga förslag till riksdagen.

Det är viktigt att stoppa dessa terrorresor, inte minst mot bakgrund av att de som deltagit i sådana kan utgöra ett hot mot säkerheten i Sverige när de kommer tillbaka. Samtidigt måste det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism stärkas. I det arbetet har Mona Sahlin ett viktigt uppdrag som nationell samordnare.

5. Stödet till brottsoffer måste stärkas. Vi har höjt den avgift som dömda betalar till Brottsofferfonden, vilket innebär att fonden i år kommer att ha uppskattningsvis 18 miljoner kronor mer att dela ut till brottsofferjourer och brottsofferforskning. Inom kort kommer vi dessutom att ta initiativ för att ge ökat målsägarbiträdesstöd till brotts- offer.

6. Det brottsförebyggande arbetet måste lyftas. Det har varit påtagligt åsidosatt under de borgerliga åren. På det generella planet måste arbetslösheten och klyftorna minska för att man till exempel ska kunna bryta nyrekryteringen av unga till kriminella gäng. Men också mycket annat kan göras för att förebygga brott. Regeringen kommer därför under våren att lägga fram nya initiativ på det brottsförebyggande området.

Detta är bara något av det arbete som den nya regeringen arbetat med under den hittills korta tid som gått sedan vårt tillträde. Jag hoppas att det ska gå att få till stånd ett bra samarbete i riksdagen om de förslag som regeringen kommer att lägga under kommande år.

 

Morgan Johansson (S), justitieminister

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag