Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så ska vi ändra lagen för att stoppa nazisterna

Ministrarna Alice Bah Kuhnke och Gustav Fridolin vill ändra lagen för att stoppa Nordiska Motståndsrörelsen, NMR.
Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, beviljades att närvara vid Almedalen både i år och i fjol. Foto: SVEN LINDWALL
Gustav Fridolin, utbildningsminister och språkrör (MP). Foto: OLLE SPORRONG
Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister (MP). Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Rasism, nazism och extremism hör inte hemma i vårt samhälle. Och det är vi som lagstiftare som måste agera när lagstiftningen inte är tillräcklig, skriver ministrarna Alice Bah Kuhnke och Gustav Fridolin.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | ALMEDALEN 2018. Det är hög tid att krympa utrymmet för rasistiska, nazistiska och extremistiska element i det offentliga rummet. Att de som med hot om våld kryper fram ur sina hålor är för många av oss både sorgligt och skrämmande. Men vi får inte förlamas av det, utan vi måste omvandla sorg och bestörtning till kraft och mod. 

Nazism hör inte hemma i vårt samhälle

Som beslutsfattare och lagstiftare måste vi vara tydliga. Rasism, nazism och extremism hör inte hemma i vårt samhälle. Nordiska Motståndsrörelsen, NMR:s, närvaro i Almedalen har fått organisationer och personer som känner sig hotade att inte delta. Det är helt oacceptabelt och vi måste agera med kraft, nu. Ytterst handlar det om att skydda vår demokrati.

Vi som lagstiftare måste agera när lagstiftningen inte är tillräcklig.

Sverige väcker beundran i omvärlden. Generationer före oss har, tack vare imponerande uppfinningsrikedom och hårt slit, byggt fred, välstånd, frihet och demokrati. Det är våra demokratiska värden som gett oss vår frihet och våra möjligheter att leva våra liv som vi själva vill. Det är därför alla demokraters gemensamma ansvar att stå upp för och försvara vår demokrati. Och det är vi som lagstiftare som måste agera när lagstiftningen inte är tillräcklig. 

Inte vara naiva

Vår demokrati står stark i dag, men vi får inte vara naiva inför att antidemokratiska krafter försöker utnyttja öppenhet och frihet för att underminera våra fri- och rättigheter.

Almedalsveckan är en av många demokratiska manifestationer i vårt land. Under en vecka i Visby möts människor från alla delar av samhället för att samtala, bryta tankar, skapa förändring. Med olika åsikter och ingångar har vi samma medel och mål, att med demokratiska verktyg sträva efter förändring som gör vårt samhälle starkare och bättre. Men det demokratiska samtalet pågår samtidigt runtom i hela vårt land. Vid fikabord på arbetsplatser, i skolan, på släktmiddagen.

NMR beviljats tillstånd

Nu har NMR beviljats tillstånd att manifestera sitt hat och sin våldsbejakande ideologi, bara några meter från de lokaler där RFSL håller sina arrangemang. RFSL Ungdom har valt att inte delta, unga hbtq-personer som var på väg till Visby för att utöva sina demokratiska friheter, uttrycka sina åsikter, stå för och manifestera sina rättigheter, har valt att stanna hemma. Tillståndet är överklagat och prövas nu enligt de regler som gäller i den ordning som ska ske. 

Lagarna inte tillräckliga

Men oavsett utfall så är det för oss uppenbart att lagarna i dag inte ger tillräckligt skydd, varken för de enskilda unga aktivister vars frihet inskränks eller för vår demokrati.

Därför vill Miljöpartiet att ordningslagen ses över för att tydliggöra förutsättningarna för att inte bevilja tillstånd till exempelvis nazistiska eller extremistiska organisationers manifestationer vid särskilda tidpunkter eller platser med hänvisning till allmän ordning och säkerhet. Även kommuners möjligheter att genom lokala ordningsföreskrifter skärpa utrymmet som får ges till rasistiska och nazistiska organisationer bör utredas. 

Detta behöver vi göra så att Almedalsveckan återigen kan bli en trygg plats, men också för att värna det demokratiska samtalet i hela vårt land och för att säkerställa att svensk demokrati står stark även i framtiden.

 

Av Alice Bah Kuhnke

Kultur- och demokratiminister (MP)

Gustav Fridolin

Utbildningsminister och språkrör (MP)

 

LÄS MER: Fridolin vill ändra lagen efter NMR:s nya polistillstånd