Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Centerpartiet slakta vårt kulturliv

Föreställningen "Shakespeare in love" har nyss haft premiär på Stockholms stadsteater. Med C i styret lever kulturen i huvudstaden nu mycket farligt, skriver Emilia Bjuggren (S).
Foto: Sören Vilks
Emilia Bjuggren (S) är oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

Med Centerpartiet vid makten lägger sig nu kulturskymningen över Stockholm. 

Planen är rent reaktionär: Stadsteatern ska bli självfinansierad – vilket i praktiken innebär avveckling, skriver oppositionsborgarråd Emilia Bjuggren (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | KULTUR. Stockholm har fått ett nytt borgerligt styre. Stadens nya styre har redan hunnit stoppa nya bostäder och öppnat för utförsäljningar av hyresrätter. Men ett område som riskerar att komma i skymundan i allt detta är kulturområdet. Stockholms kulturpolitik styrs nu av Centerpartiet. Det kommer innebära en radikal förändring på området. Ett systemskifte om man så vill.

C har redan flaggat för kraftiga nedskärningar i kulturbudgeten och krav på att Stadsteatern ska bli självfinansierad. När det nya kulturborgarrådet Jonas Naddebo gjorde sin första intervju så pekade han ut privatiserade bibliotek som en hjärtefråga att driva. Nu hann knappt trycksvärtan i tidningen torka innan han fick backa. Men det är talande att det var just detta som lyftes fram i den allra första intervjun. Inte att unga ska få mer tillgång till kultur, inte bättre förutsättningar för våra kulturarbetare. Utan privata bibliotek. Det säger mycket. Att "bredda kulturens finansiering" är borgerligt nyspråk för att tvinga kulturlivet att tänka mer kommersiellt.


LÄS MER: Miljöpartiet: Då stoppar vi bensin och diesel i Stockholm 


Vi tog ansvar för nya bibliotek

När staden växer har det tidigare varit självklart att också förutsättningarna för kultur skulle växa. Omvandlingen av en ny stadsdel som Slakthusområdet har redan genererat nya ateljéer och musikscener. Planen på ett stort köpcentrum för externhandel som borgarna förde fram när de styrde förra gången skrotades. Så kan skillnaderna i kulturpolitik se ut.

Under vår mandatperiod tog vi ansvar för nya bibliotek i stadsdelar som länge ignorerats. Ett helt nytt bibliotek har redan öppnat i Östberga - vilket blev det första verkligt nya sedan borgarna öppnade ett nytt bibliotek på Stureplan 2009. Vi hann också fatta beslut om ett nytt bibliotek i Rågsved som vi nu hoppas den nya majoriteten fullföljer.

De senaste fyra åren var en period då bibliotek, museer, stadsarkivet, teatrar, konsthallar och samlingslokaler alla fick ökade besökssiffror. Fler än någonsin går nu i kulturskolan. Parallellt visar medborgarundersökningar att stockholmarnas nöjdhet med tillgången till kultur lokalt, där man bor, har ökat.


LÄS MER: MP Stockholm: Därför väljer vi att styra med Alliansen 


Stockholm växer av kulturen

Kulturlivet ska emellertid inte enbart växa i takt med staden. Staden växer också av kultur. Tillsammans med Los Angeles och London befinner sig Stockholm i centrum för världens musikindustri, på samma sätt konkurrerar vi enbart med en handfull andra städer (London, Montreal, Tokyo, Los Angeles för att nämna några) i världstoppen för den enormt växande dataspelsbranschen. Spel utvecklade i Stockholm spelas av mer än var tionde människa på jordklotet.

Vilka som skulle få ta del av dans, teater och konst skulle återigen vara avhängigt tjockleken på plånboken.

Men vilka förutsättningar finns egentligen kvar om Centerpartiet lyckas driva igenom sina besparingar inom kulturområdet? Detta är emellertid inte den enda farhågan. I den nya majoriteten finns även det parti vars gräns för den konstnärliga friheten går redan vid en böjd flaggstång. Många minns säkert när kristdemokraten Erik Slottner gick i taket då detta konstverk presenterades vid Sergels torg. Det nya finansborgarrådet, moderaten Anna König Jerlmyr, har under hela sin tid i opposition envisats med att lägga en kulturbudget som skulle chockhöja avgifterna för kulturskolan.

Allt tyder på att kultur i Stockholm numera inte är en fråga för det allmänna, utan snarare en fråga för privata intressen att själva hantera. För mig är kulturområdet en central del av stadens politik, ett politikområde att slåss för. Inget tyder på att nuvarande styre ser det så.

Kulturen blir en klassfråga

Om Centerpartiet får igenom allt det de har drivit i opposition på kulturområdet så skulle Stockholms kulturliv drabbas extremt hårt. Stadsteatern skulle i praktiken avvecklas, bidrag till flera av våra viktigaste aktörer skulle slaktas på ett sätt som skulle drabba verksamheterna extremt hårt, tillgång till kultur skulle bli en ren klassfråga. Vilka som skulle få ta del av dans, teater och konst skulle återigen vara avhängigt tjockleken på plånboken. Det är inte progressivt, det är rent ut sagt reaktionärt. Om detta blir det strid.


Av Emilia Bjuggren (S)

Borgarråd Stockholms stad