DEBATT. För många kommer det som en chock att halva räkningen är skatt. Det placerar framtidsbränslet el på samma straffnivå som exempelvis cigaretter och öl.
Debatten om elförsörjningen har tagit ny fart i Sverige. Behovet av mer klimatsmart, koldioxidneutral el växer ständigt när fler och fler användningsområden för fossila bränslen ska fasas ut. Allt från bilar till klimatvänliga tåg till stålindustri ska ställa om till mer el och mindre olja. Samtidigt fortsätter straffbeskattningen på vanliga konsumenter och vår elförbrukning.
El från vindkraft beskattas i dag lika hårt som el från kolkraft. Det är lika obegripligt som stötande.
Elräkningen som du betalar byggs upp av tre delar; den förbrukade elen, transporten av elen via elnätet, samt skatter och avgifter till staten. Den sistnämnda delen står för ca 45 procent av den totala elräkningen. På grund av en märklig konstruktion så beskattas skatten genom att momsen läggs ovanpå.
Fyra gånger högre efter avregleringen
För privatpersoner har elskatten blivit fyra gånger högre sedan elmarknaden avreglerades 1996. Bara de senaste tio åren har energiskatten ökat med 26 procent. Sedan januari 2018 betalar du din energiskatt till ditt elnätsföretag. Energiskatten baseras på din elanvändning i kilowattimmar, kWh. Den 1 januari höjdes skatten igen och ligger nu på 44,5 öre per kWh. År 1996 var skatten 9,1 öre per kWh. För en mindre lägenhet rör det sig om någon tusenlapp i skatt. För ett hus kan det bli upp mot tio tusen kronor varje år.
Varför straffskatt just på el?
Punktskatter är inget ovanligt i Sverige. De tas ut på allt möjligt som politikerna vill se mindre av, från bensin till plastpåsar. Frågan som uppstår är – varför straffbeskattas el och varför lika hårt som exempelvis cigaretter eller öl?
Svensk el är 98 procent fossilfri, så man kan inte använda klimatet som förevändning för den höga skatten. Särskilt inte eftersom skatten är lika hög oavsett hur elen har producerats. El från vindkraft beskattas i dag lika hårt som el från kolkraft. Det är lika obegripligt som stötande. Det är som att regeringens ena hand inte vet vad den andra gör.
Ifall ambitionen verkligen hade varit att gynna klimatsmarta alternativ skulle det varit bättre att sänka elskatten än att betala tillbaka delar av elräkningen genom olika former av subventioner.
Syftet: Dra in så mycket pengar som möjligt
Det finns bra och dåliga argument i den energipolitiska debatten. Men ingen har ännu lyckats motivera varför man ska acceptera att halva elräkningen går till skatt. Det verkliga syftet bakom den höga elskatten förefaller helt enkelt att vara att dra in så mycket skattepengar som möjligt till staten. Kanske borde kuvertet med elräkningen också stämplas med en varningstext, precis som ett cigarettpaket?
Av Christian Ekström
Vd Skattebetalarna