Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så motverkar vi extrema krafter i utsatta områden

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Robert Hannah (L), integrationspolitisk talesperson.
Foto: Magnus Fröderberg

Lika lite som vi accepterar förtryck i kristendomens namn, lika lite kan vi acceptera extremister som agerar i islams namn. Ändå lyckas dessa grupper tillskansa sig skattemedel, värva unga i utsatta områden och skaffa sig inflytande.

I dag presenterar vi tre konkreta förslag på hur extrema krafter ska motverkas, skriver Nyamko Sabuni och Robert Hannah (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I Sverige har alla samma rättigheter och skyldigheter. Sverige är ett land där kvinnor och tjejer aldrig får sin frihet begränsad. Ett land där konstnärer, lärare, journalister och författare kan ta upp provocerande ämnen. Och ett land där en människas frihet aldrig inskränks av andras religiösa uppfattningar.

Islamismen påverkar lokalsamhället

Men idag är det inte så. Den våldsbejakande höger- och vänsterextremismen har fått sällskap av islamism. Extremisterna seglar under olika flagg, men deras metoder är alltid samma – att med tvång och hot ta makten över andra människors liv. I flera av de mest utsatta bostadsområdena tvingas människor förhålla sig till våldsbejakande islamism. Moralpoliser hindrar kvinnor att klä sig som de önskar. Många av resenärerna som sökte sig till terrorns IS värvades av lokala aktivister i just dessa områden.

Saudiarabien, Iran, Qatar och Turkiet finansierar moskébyggen och ställer motkrav på att ta kontroll över verksamheten där.

Sverige måste agera kraftfullare när grundläggande fri- och rättigheter trampas på av extremister. Lika lite som vi accepterar förtryck i kristendomens namn, lika lite kan vi acceptera extremister som agerar i islams namn.

Ändå lyckas dessa grupper tillskansa sig skattemedel, värva unga i utsatta områden och skaffa sig inflytande i lokalsamhällen. Det demokratiska samhället måste bjuda motstånd. 

Tre förslag mot extremismen

I dag presenterar vi tre konkreta förslag på hur extrema krafter ska motverkas i utsatta områden som del av politiken inom ramen för förortslyftet.

1. Stoppa icke-demokratiers påverkan i utsatta områden 

I dag köper sig extrema och penningstarka regimer makt i Sverige. Bland annat Saudiarabien, Iran, Qatar och Turkiet finansierar moskébyggen och ställer motkrav på att ta kontroll över verksamheten där. Sverige ska inte vara en fristad där icke-demokratiska stater ostört kan sprida extremism. 

Regeringen bör därför, likt flera andra europeiska länder, lägga fram lagstiftning som kraftigt begränsar möjligheten för icke-demokratiska regimer att finansiera verksamheter i Sverige. En sådan lagstiftning behöver föregås av en noggrann analys av lagarna i andra liberala rättsstater samt förhållandet till grundlagen.

2. Granska bidragen bättre

Säkerhetspolisen varnar för att individer med kopplingar till våldsbejakande extremism är aktiva i organisationer som tar emot offentliga medel. Hur mycket pengar det rör sig om är svårt att bedöma, men det rör sig om många miljoner. Pengarna kan användas till att stötta terrororganisationer, bjuda in radikala föreläsare eller annan odemokratisk verksamhet. 

Bidragsflödet blir en statlig eller kommunal sponsring av extremism. Det är orimligt att detta tillåts fortgå. Därför måste tillsynen av demokrativillkoret för föreningsbidrag skärpas och bli kraftfullare, inte minst genom oannonserade besök och inspektioner. Inte en enda skattekrona ska gå till extremister.

3. Informera om den våldsbejakande islamismens brott mot mänskligheten

Terrorgruppen IS begick folkmord på yazidier i irakiska Kurdistan. De tog även kvinnor och flickor som sexslavar och avrättade journalister, hjälparbetare och andra på bestialiska sätt. I Afghanistan begås flest terrorattacker i världen, talibanerna är ansvariga för 87 procent av dem. I Mali och Burkina Faso ökar terrorgruppernas våld mot civilbefolkningen.

Forum för levande historia har ett uppdrag att informera om kommunismens och nazismens brott. Vi vill att myndigheten även informerar om den våldsbejakande islamismens brott mot mänskligheten. Det fasansfulla lidande dessa grupper orsakat får aldrig glömmas bort. 

Friheten måste alltid försvaras

Extremistiska krafter får inte tillåtas vinna mark i Sverige. Det kräver att vi konfronterar kriminella och extremistiska krafter som fördjupar utanförskapet. Det kräver att vi bygger ett starkare samhälle som i varje läge försvarar vår frihet och våra demokratiska rättigheter.


Av Nyamko Sabuni

Partiledare (L)

Robert Hannah

Integrationspolitisk talesperson (L)