Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så motarbetar SD kvinnors rättigheter

Jimmie Åkesson vill försämra för kvinnor, enligt debattörerna.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans Linde, förbundsordförande RFSU.
Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

De vill sänka abortgränsen – och tillåta barnmorskor att vägra abortvård. I riksdagen har SD också röstat mot varje reform som kan förbättra livssituationen för hbtqi-personer.

Att det inte talas mer om det här är oroväckande, skriver socialminister Annika Strandhäll (S) och RFSU:s ordförande Hans Linde.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | JÄMSTÄLLDHET. Höstens val är ett val där de sexuella och reproduktiva rättigheterna i Sverige står på spel. Det är oroväckande att vi år 2018 har ett parti i Sveriges riksdag som är motståndare till rätten till abort. Än mer oroande är tystnaden i den allmänna debatten om vilken familje- och sexualpolitik Sverigedemokraterna (SD) står för, och vilka konsekvenser deras politik skulle få för kvinnor och hbtqi-personer i vårt land.

Rötterna i nazismen

En röst på SD är inte bara en röst på ett rasistiskt parti med rötterna i nazismen, det är också en röst på ett parti som aktivt motarbetar kvinnors och hbtqi-personers rättigheter. 

Runt om i världen och Europa ser vi ett växande motstånd mot kvinnors, flickors och ungdomars tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, i synnerhet rätten till abort. SD är en del av detta motstånd. De går som enda riksdagsparti till val på att sänka gränsen för abort till 12 veckor. Det är en kraftig begränsning som skulle innebära att många ofrivilligt gravida tvingas fullfölja en oönskad graviditet. 


LÄS MER:  SD borde oroa varje tänkande människa 


Vägra abortvård

SD driver dessutom, utan stöd från berörda professionella och fackliga organisationer, att barnmorskor ska få rätt att vägra medverka vid abortvård, vilket de redan har lagt förslag om i Stockholms läns landsting. Detta skulle begränsa tillgängligheten och leda till att ofrivilligt gravida inte får den vård de har rätt till. 

För oss är det självklart att kvinnors rätt till sin kropp och till en god vård i stället måste stå i centrum. Abort är en naturlig del av hälso- och sjukvården och ska vara lika självklart att utföra för berörda medarbetare i vården som annan sjukvård.

Konsekvent röstat mot

SD har i riksdagen konsekvent röstat mot varje reform som skulle förbättra livssituationen för hbtqi-personer i Sverige och de vill rulla tillbaka hbtqi-rörelsens vunna segrar såsom rätten att adoptera för samkönade par. Listan är lång på homo- och transfoba uttalande bland deras företrädare.

SD har varit kritiska till att ungdomar ska få kunskap om sin kropp och sexualitet.

SD har varit kritiska till att ungdomar ska få kunskap om sin kropp och sexualitet. I Uppsala län röstade SD mot att RFSU skulle få medel för sexualupplysning till unga och i riksdagen motionerat om inskränkt sexualundervisning. 

SD för också en konservativ familjepolitik som skulle försvåra vardagen för alla familjer som inte är traditionella kärnfamiljer. Politiken vilar på en kvinnosyn där kvinnor ska bidra genom att föda barn och stå vid spisen. 

En kvinnofälla

De vill återinföra och bygga ut vårdnadsbidraget, som är en kvinnofälla. De betonar även att kvinnor och män har olika roller i barnuppfostran. Samtidigt vill de backa sig in i framtiden genom att göra föräldraförsäkringen mindre jämställd. Det kommer att slå mot kvinnors löne- och karriärsutveckling, barns rätt till sina föräldrar och leda till mer ojämställda pensioner. 


LÄS MER: Ta av er offerkoftorna, abortvägrande barnmorskor 


Sverige har under många decennier varit en röst i världen för jämställdhet och flickors och kvinnors rättigheter. Svensk biståndspolitik har länge prioriterat att främja jämställdhet och sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa i omvärlden. 

SD:s inflytande skulle få konsekvenser för kvinnor och barn över hela världen.

Om SD får inflytande är även detta arbete hotat, vilket skulle få konsekvenser även för kvinnor och barn över hela världen.

Sverige ska vara ett land som står upp för kvinnor, jämställdhet och aborträtten - i Sverige och i världen. Vi kommer aldrig kompromissa med kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar och rätten till fri abort.  Det är inte en kamp som en gång för alla är vunnen - den rätten måste alltid försvaras.


Av Annika Strandhäll

Socialminister (S)

Hans Linde 

Förbundsordförande RFSU