Lotta Edholm (L). Foto: Lieselotte Van Der Meijs / LIESELOTTE VAN DER MEIJSLotta Edholm (L). Foto: Lieselotte Van Der Meijs / LIESELOTTE VAN DER MEIJS
Lotta Edholm (L). Foto: Lieselotte Van Der Meijs / LIESELOTTE VAN DER MEIJS
Fredrik Malm (L). Foto: Jonas Ekstromer / JONAS EKSTROMERFredrik Malm (L). Foto: Jonas Ekstromer / JONAS EKSTROMER
Fredrik Malm (L).  Foto: Jonas Ekstromer / JONAS EKSTROMER
Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån / BILDBYRÅNFoto: Niklas Larsson / Bildbyrån / BILDBYRÅN
 Foto: Niklas Larsson / Bildbyrån / BILDBYRÅN

Så kan vi stoppa det svenska valfusket

Publicerad

Sverige har sett flera exempel på valfusk. Men medborgarna måste kunna lita på att partierna i nästa valrörelse inte tänjer på gränserna för vilka kampanjmetoder som är tillåtna, skriver Lotta Edholm och Fredrik Malm (L).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

En granskning som gjordes under valet 2014 i Stockholm visade att det bland annat förekom så kallad "familjeröstning" i fyra av tio granskade vallokaler. Trots flera fällande domar för valfusk i Sverige saknar vi en seriös och levande diskussion om hur vi säkerställer att våra demokratiska val går rätt till.

Nu föreslår vi liberaler att regeringen tar initiativ till en förstärkt granskning av våra val och bjuder in internationella valobservatörer till nästa val.

Sverige har sett flera exempel på valfusk. Vid valet 2002 genomförde socialdemokratiska valarbetare en ”poströstning” vid ett ålderdomshem i Hässelby, Stockholm, där endast Socialdemokraternas valsedlar fanns utlagda. Valarbetarna dömdes senare till dagsböter.

Och vid valet 2010 fick kommunalvalet i en valkrets i Örebro göras om på grund av fusk. Detta skedde efter att Socialdemokraterna anordnat en så kallad ”valskola” där väljare instruerats i hur man röstar, varpå deltagarna gick i samlad tropp till vallokalen. Företrädare för Socialdemokraterna följde med deltagarna ända fram till röstmottagarnas bord, vilket enligt Valprövningsnämnden ”står… i uppenbar strid mot 8 kap. 3 § vallagen” (avgörande 2010:36).

 

Men det finns också andra saker att åtgärda. På valdagen 2014 besökte valövervakare från fyra länder en knapp tredjedel av vallokalerna i Stockholms stad. Rapporten beskriver hur flera väljare går in bakom samma skärm för att ”rösta tillsammans” i vad som kallas ”familjeröstning”. Observatörerna kunde visa att så kallad ”familjeröstning” förekom i hela 72 stycken av de 188 granskade vallokalerna. Personalen i vallokalen hanterade detta på olika sätt. Vissa ingrep, medan andra inte verkade bry sig om det.

Om detta hade någon påverkan på resultatet är det förstås ingen som vet. Avsaknaden av en samlad granskning av de svenska valen gör att vi omöjligen kan veta om det finns fler fall av fusk och oegentligheter än de som kommer fram, eller om detta kan få konsekvenser för vilka som väljs.

Men medborgarna måste kunna lita på att partierna i nästa valrörelse inte tänjer på gränserna för vilka kampanjmetoder som är tillåtna. Man måste också kunna lita på att de valsedlar som hamnar i urnorna är resultatet av varje väljares fria val och inte resultatet av vad någon i familjen eller kretsen bestämmer.

 

I Sverige vårdar vi bilden av våra system som pålitliga och rättvisa. Men liksom vad gäller arbetet mot korruption i myndigheter och administration, får vi inte nöja oss med det.

Vi måste se till att vi har tillräckliga system för att upptäcka och förhindra valfusk och upprätthålla reglerna. En del i statens uppdrag att säkerställa att det inte råder några tvivel om valens integritet bör vara att oberoende observatörer inbjuds att följa och granska dem.

Det kan handla om att experter från till exempel OSSE inbjuds att övervaka att valsedlar läggs ut på ett korrekt sätt, att det inte sker något politiskt kampanjande i vallokalerna, att människor kan rösta utan att bli övervakade av andra i röstbåsen, liksom rösträkningsprocessen. Valobservation kan också handla om att följa valrörelserna och att granska de kampanjmetoder som används.

Felaktigheter vid röstning innebär inte bara att medborgarnas röster inte blir hörda, utan också att de styrande inte har ett demokratiskt mandat för sin makt.

  När valåret 2018 nu närmar sig måste vi vara säkra på att vårt demokratiska system garanterar rättvisa val, som inte felaktigt påverkas av partiaktiva eller av andra. Det måste staten och partierna göra genom att öppna för granskning.

 

Lotta Edholm (L)

Oppositionsborgarråd i Stockholms stad

Fredrik Malm (L)

Riksdagsledamot för Stockholm

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag