Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan Håkan Juholt rädda S ur avgrunden

Sveriges ambassadör i Reykjavik, Håkan Juholt, behövs på hemmaplan, menar Mike Enocksson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Mike Enocksson är socialdemokrat och statsvetare.

Håkan Juholt är den sista stora ideologiska agitatorn socialdemokratin har. 

För partiets bästa – och förhoppningen om en rimligare värld – bör han återvända från exilen på Island, skriver statsvetaren Mike Enocksson (S).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Krisen inom socialdemokratin är flerdimensionell. Dels handlar det om en ledning som inte verkar inse allvaret i den kollaps som håller på att ske för partiet. Dels handlar det om en folkrörelse som håller på att dö ut. Men sist men definitivt inte minst, så handlar det om en ideologisk kris. En kris där det inte längre finns några visioner om framtiden, och inte heller några ideologer och agitatorer som skulle kunna frambringa detta – visioner om en rimligare värld. Det som socialdemokratin en gång i tiden hade högt upp på sin ideologiska agenda. Nu handlar det mest om hur valet 2022 eventuellt inte ska bli en katastrof. 

Rörelsen behöver Juholt

En person som hade kunnat iklä sig rollen som den ideolog och den agitator som rörelsen behöver är den före detta partiordföranden Håkan Juholt. Han avgick den 21 januari 2012 som partiordförande för Socialdemokraterna. Eller rättare sagt avsattes, av en sammansvärjning inom partiets högsta ledning, påhejat av massmedia. 

Den 11 september 2016 tjänstgjorde också Juholt sin sista dag som riksdagsledamot, efter hela 22 år i kammaren. Året därpå blev Juholt Sveriges ambassadör i Reykjavik, Island. En position han innehaft sen dess. En utvandring som skulle kunna ses som en politisk exil.

En riktig retoriker med drivkraft

Även om Håkan Juholt satt en väldigt kort tid som Socialdemokraternas partiordförande, faktiskt den kortaste av alla som innehaft uppdraget, så utmärkte han sig genom sin mycket goda retoriska förmåga och hans ideologiska drivkraft. Kombinationen av dessa två element var det som fick mig att bli medlem och aktiv i Socialdemokraterna. 

Han är den person som hade kunnat verka för den politiska revolution som behövs i det här landet, likt Bernie Sanders på andra sidan Atlanten

När det också blivit känt att han även skrivit sin eget kongresstal blev insikten allt större om att Juholt var en person som också kunna föra sig med pennan, men framför allt att han faktiskt ville tala från hjärtat – och inte bara via någon stab av talskrivare.

Återvänd till Sverige

Det var en stor sorg den dagen Håkan tvingades avgå, men också en sorg då han lämnade Sverige och svensk politik för att slå ner bopålarna på Island. Förhoppningen ligger i att den dagen uppdraget som ambassadör tar slut, så väljer han att återvända till Sverige och svensk politik för att göra det han är bäst på – att verka som en ideologisk agitator för socialdemokratin. Genom den rollen hade han varit oantastlig från de inom ledningen och massmedia som ville honom illa från dag ett då han blev vald som partiordförande. 

Och vem hade inte velat läsa hans egen bok om uppgörelserna, intrigerna och sammansvärjningarna som fick honom att falla? Kanske har han redan grunnat på det under sin exil på Island.

Se på Bernie Sanders

Han hade kunnat verka oberoende, och ändå gjuta hopp, glöd och framtidstro inom den egna rörelsen. Jag är nämligen övertygad om, att det runtom i landet fortfarande finns en stor sympati för honom och en förhoppning om att han inte ska sluta sina verksamma dagar som ambassadör. Han är den person som hade kunnat verka för den politiska revolution som behövs i det här landet, likt den politiska revolution som presidentkandidat Bernie Sanders kampanjar för på andra sidan Atlanten – att omstöpa ett samhälle som styrs av oligarker och lägga makten i folkets händer. 

Håkan Juholt är den sista stora ideologiska agitatorn socialdemokratin har. Han är den socialdemokratiska ayatollan. Och för socialdemokratins bästa, och om förhoppningen om en rimligare värld, är önskan om att exilen, som föregicks av ett avsättande, efterföljs av en återkomst. 

 

Av Mike Enocksson

Socialdemokrat och statsvetare

Juholt om tiden i politiken: ”Retade många men intresserade andra”