Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hjälper ICA de små producenterna i krisen

Ica tittar på att tillfälligt ta bort en del av de certifieringskrav vi haft, skriver Anders Svensson.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT
Anders Svensson är vd för Ica Sverige.Foto: Anders Wiklund/TT

Små livsmedelsproducenter vädjade i går om att få in sina produkter i de stora matbutikernas hyllor under coronakrisen. 

Vi är fullt medvetna om vårt ansvar och gör nu flera förändringar för att göra det enklare för mindre producenter att göra affärer med oss, svarar Ica Sveriges vd Anders Svensson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Ica består av fria Ica-handlare som i över hundra år köpt närproducerade varor och produkter direkt från lokala leverantörer i sitt närområde. Dels för att lokalt producerade varor är något som kunderna efterfrågar, men också för att en levande och vital svensk livsmedelsproduktion är viktigt för Ica och de lokala samhällena.

Inom Ica är vi fullt medvetna om det ansvar vi har i dessa tider då många lokala producenter riskerar att slås ut till följd av coronaviruset, och därför gör vi nu flera förändringar för att göra det enklare för mindre producenter att göra affärer med Ica. Vi har nyligen öppnat upp en samlad leverantörssida med information kring hur man går tillväga för att nå ut till de 1 300 Ica-butikerna som finns runtom i landet, och vi tittar också på att förenkla regelhanteringen för att man som leverantör snabbare kan komma in i våra system. Leverantörer som vill sälja direkt till Ica-butikerna kan från och med nu gå in på Icagruppen.se/leverantorer. 

Sänkta certifieringskrav

2017 lanserade Ica sin orderportal för att underlätta för mindre lokala leverantörer som inte har kapacitet att leverera till alla Ica-butiker att på ett enkelt sätt kunna göra affärer direkt med enskilda butiker. Med anledning av coronakrisen vill vi göra det lättare för nya leverantörer att komma in i portalen, och vi tittar därför också på att tillfälligt ta bort en del av de certifieringskrav vi haft.

Att lokala Ica-butiker är en väldigt viktig försäljningskanal för många små livsmedelsproducenter finns det ingen tvekan om. I en nyligen genomförd enkät som vi lät genomföra bland 246 leverantörer som använder Icas orderportal angav 9 av 10 av de tillfrågade ”direkt till enskild butik/butiker” som topp tre över viktigaste försäljningskanalerna och 57 procent angav ”direkt till enskild butik/butiker” som den allra viktigaste försäljningskanalen.

Vi på Ica kommer att göra vårt yttersta för att bidra till att alla små livsmedelsleverantörer runtom i Sverige får det stöd och den hjälp de behöver för att vi tillsammans ska ta oss igenom den svåra situation vi tillsammans befinner oss i.

 

Av Anders Svensson

Vd Ica Sverige