Jan Björklund samtalar med poliser på besök i Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGJan Björklund samtalar med poliser på besök i Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Jan Björklund samtalar med poliser på besök i Malmö. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Minnesplatsen för Ahmed Obaid på Rosengård Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLIMinnesplatsen för Ahmed Obaid på Rosengård Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI
Minnesplatsen för Ahmed Obaid på Rosengård Malmö. Foto: FRITZ SCHIBLI

Så hindrar vi att djungelns lag får styra

Publicerad

Flera av den senaste tidens mordoffer var enligt uppgifter vittnen till grov brottslighet. Torsdagens mord på Rosengård verkar följa samma mönster – ett vittne som ska tystas, skriver Jan Björklund (L).

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Mordvågen i Malmö har fått ett nytt offer. I torsdags kväll mördades en 23-årig kille på Rosengård. Han var tidigare känd av polisen och hade berättat att han nu kände sig hotad och jagad. Uppgifter tyder på att offret var ett nyckelvittne i mordet på den 16-årige Ahmed Obaid.

Ahmed Obaid mördades i början av januari bara en kilometer från torsdagens brottsplats. Han var en ung kille med framtiden för sig. Han var på väg till träningen när han i väntan på bussen sköts till döds på nära håll, rakt i ansiktet.

Det är svårt att ta in. Det grova våldet skördar unga offer med drömmar om framtiden. Allt ligger framför dem: det första jobbet, den första kärleken, frihetskänslan av att ta studenten. Man tänker på de anhöriga som mister sin son, sin vän, sin klasskamrat och sin träningskompis. Som tonårsförälder och medmänniska blir jag berörd, och som politiker har jag ett ansvar att agera. Vi måste sätta hårt mot hårt mot det grova våldet.

 

LÄS MER: De som bor i Rosengård – är inte de också ”allmänhet”? 

 

Flera av den senaste tidens mordoffer var enligt uppgifter vittnen till grov brottslighet. I Hallonbergen utanför Stockholm mördades en man som dagen efter skulle vittna i en stor rättegång. Torsdagens mord på Rosengård verkar följa samma mönster – ett vittne som ska tystas.

Både gängmedlemmar och vanliga medborgare tiger inför polisen, de vet att den som vittnar kan råka illa ut. På ett personligt plan förstår jag dem, men följden blir att de grovt kriminella går fria och kan fortsätta som förut. Det här funkar inte längre. Vi behöver få fler att våga berätta för polisen vad de sett. Sverige måste utreda möjligheten till att införa anonyma vittnen vid grova brott.

Mer måste göras. Det behövs kraftfullare påföljder för unga kriminella. Den så kallade straffrabatten för ungdomar bör slopas – för den som upprepade gånger begått grova brott innebär ett förkortat straff en felaktig signal från samhället. Jourdomstolar bör införas så att unga brottslingar snabbt får sitt straff och inte direkt kan begå nya brott.

 

LÄS MER: Våldet har trappats upp till en helt annan nivå 

 

Idag går svenska poliser på knäna. Man hinner bara åka på de mest akuta fallen, och tvingas bortprioritera stölder, villainbrott och andra larm. Arbetsvillkoren är dåliga, många funderar på att sluta och alltför få söker sig till yrket. Trots detta gör svenska poliser dagligen en enorm insats, och nu måste vi politiker börja lyssna. Liberalerna har föreslagit en kraftig ökning med 5 000 fler poliser, och en allmän löneökning med 4 000 kronor extra i månaden.

Att utbilda 5 000 nya poliser tar tid. Under en övergångsperiod vill Liberalerna därför se 2 000 ordningsvakter i hela landet som kan samarbeta med polisen. Dessa kommunala trygghetsvakter kan hjälpa till att skapa trygghet på utsatta platser, till exempel utanför krogen på fredag- och lördagskvällar.

Rättsstaten är till för de svagaste i samhället. Utan den råder djungelns lag där den som har den största stenen eller det skarpaste skjutvapnet bestämmer. Det pågår just nu en kamp mellan de kriminella gängen och rättsstaten. En sak måste stå alldeles klart: den kampen måste sluta med att rättsstaten vinner.

Det räcker nu. 

 

Jan Björklund

Partiledare Liberalerna 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag