Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så här ska inte en polis uttrycka sig

Linköping, en av flera städer där upplopp rasade under påskhelgen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON
Henrik Jönsson.
Foto: JENS CHRISTIAN

Efter upploppen har den medialt omhuldade polisen Nadim Ghazale framfört åsikten att blasfemilagar borde vara självklara för att ”skydda vissa utsatta folkgrupper”. Skyddas från vad? Sina egna reaktioner? Från åsikter de ogillar? Från att behöva tolerera liberal demokrati?

Att en representant för svensk ordningsmakt uttrycker stöd för denna repressiva tankefigur är hårresande omdömeslöst, skriver Henrik Jönsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Blasfemi betyder ”hädelse” och innebär en kränkning av något som anses heligt. Krav på blasfemilagar uttrycker således önskan att ge staten makt att förbjuda kritik av starka övertygelser. 

Reaktionerna på Rasmus Paludans puerila provokationer är vansinnigt oproportionerliga. Under helgen kastades en molotovcocktail in i en buss full av oskyldiga passagerare. Gatstenar, bråte och fyrverkeripjäser används som vapen mot svenska poliser – enligt utsago av allt från 12-åriga barn till 60-åriga kvinnor. Allt för att en provokatör velat bränna en koran – vilket ofta inte ens genomförts.

Våldsreaktionerna framstår präglade av akut bristande impulskontroll, som inte lämnar något utrymme för reflektion mellan stimuli och respons. Ett sådant beteende är oförenligt med att leva i en civilisation.

Ett kraftigt sluttande plan

Att ta våldsreaktionerna som intäkt för att man bör förbjuda de uttryck som upprorsmakarna ogillar är ett kraftigt sluttande plan, vilket i förlängningen uppmuntrar till radikalisering av alla grupperingar som önskar immunisera sina övertygelser från kritik. Om statsmakten ges rätt att förbjuda kritik av vissa övertygelser finns det nämligen ingenting som hindrar en framtida regering att förbjuda allt ifrån klimatförnekelse till fosterlandskritik – så länge övertygelsernas anhängare visar sig beredda att slåss tillräckligt hårt för sina krav.

Du har gått vilse, Ghazale

Att en representant för svensk ordningsmakt ändå uttrycker stöd för denna repressiva tankefigur är hårresande omdömeslöst och bör mana till ett robust försvar av den liberala demokratins bärande principer.

Nadim Ghazale.
Foto: Andreas Rosenqvist

Den västerländska civilisationen vilar nämligen på individuell frihet under ansvar, där medborgare har rätt att yttra sig fritt, men också måste tolerera att andra säger saker man själv ogillar. Paludans beklämmande provokationsiver förtjänar att bemötas med skarp kritik, hårda ord och bättre idéer – men aldrig med våld, eld och stenar.

Rätta er efter civilisationens grundprinciper

Våldsreaktionerna framstår i stället präglade av akut bristande impulskontroll, som inte lämnar något utrymme för reflektion mellan stimuli och respons. Ett sådant beteende är oförenligt med att leva i en civilisation – eftersom det civiliserade samhället vilar på planering, konsekvensanalys och ömsesidigt respektfull självkontroll. Det finns inget krav på att leva i den svenska civilisationen, men de som önskar göra detta måste rätta sig efter denna civilisations grundprinciper.

Om du inte kan hantera uttryck av åsikter du ogillar utan att tillgripa våld förtjänar du inte rättsligt ”skydd” från dessa åsikter. 

Du visar dig däremot oförmögen att ta det ansvar som krävs för att leva i en demokrati.


Av Henrik Jönsson

Libertariansk debattör, youtuber och författare

Upplopp i flera svenska städer: ”Det värsta vi har sett”

Bodströms skarpa kritik mot Morgan Johansson: ”Har helt fel”