Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så här ser tillvaron ut i F-kassans våld

Varför ska intygen ifrågasättas? Läkarna kan sina patienter. Låt de vara de specialister de är utbildade till, skriver Marie Winald Karlström. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Marie Winald Karlström.

Det är otroligt att Försäkringskassan får fortsätta stjäla tid från läkare och tryggheten från människor som är sjuka och i behov av hjälp. Specialisternas intyg ifrågasätts och våra liv sätts på paus, skriver Marie Winald Karlström, mamma till hjärtsjuka Heppe.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Äntligen reagerar läkarna officiellt på Försäkringskassans orimliga hantering av läkarintyg. Myndighetens svar är att inte mer än var tionde intyg ifrågasätts, men frågan är varför intygen överhuvudtaget ska ifrågasättas?

Låt mig tala om hur det kan gå till. Mitt ärende gäller assistans, men Försäkringskassans förfarande är samma oavsett om det gäller sjukskrivning eller assistanspengar. 

Ett möte i köket

En utredare, utan någon som helst erfarenhet, stiger in i mitt kök och startar sin dator. Jag ska beskriva hur vardagen ser ut som mamma till en gosse med Downs syndrom och ett mycket svårt hjärtfel. Med en utvecklingsnivå på fem år kan han inte avgöra hur han mår och säger aldrig till när han mår dåligt. Jag läser av honom dygnet runt. För att cirkulationen ska fungera måste jag ha stenkoll på hans vätskeintag, på temperaturen i rummet. Om han svettas under täcket en stund fallerar hans cirkulation och han kräks. Jag får då ägna många timmar till att få i honom vätska innan cirkulationen fungerar igen.

Vi får överklaga, vänta på besluten – men livet väntar inte, det sker just nu.

Jag sitter i två timmar och förklarar ingående Heppes unika känslighet i vätskebalansen, som snabbt kan bli allvarlig. Jag har tidigare gett utredaren cirka 15 sidor där jag beskriver vilka insatser som krävs. De tog mig ett antal timmar att få ner. En överläkare, specialiserad på hjärtfel, har ägnat åtskillig tid till att formulera ett intyg som väl beskriver Heppes unika förutsättningar. Mitt 23-åriga barn behöver en person bredvid sig nattetid som kan läsa av honom. Det är av yttersta vikt att förekomma svackorna i vätskebalansen.

Nytt intyg, samma frågor

Utredaren lämnar oss, men begär snart efteråt svar på elva frågor av överläkaren. Just de svaren finns redan väl beskrivna i läkarintyget och även i min inlaga, så de kompletterar egentligen ingenting. Men ett nytt intyg begärs alltså av överläkaren, som undrar vad mer han kan skriva som ytterligare förklarar situationen. Han gör ett tappert försök.

Och så kommer beslutet. I utredningen står att Heppe själv väcker mamma och säger till när han mår dåligt. Jag ringer upp utredaren och frågar vad hon inte har förstått? Var vi inte tydliga nog?  

 ”Om du är missnöjd kan du överklaga. Jag följer bara förtroendeläkarens tolkning och enligt denne behöver Heppe bara känna trygghet.”

Min son är svårt hjärtsjuk och förväntas klara av att göra avancerade medicinska bedömningar själv. Han, som kommunikativt är ett litet barn och inte utan hjälp kan sätta ord på vad han har gjort under dagen, ska kunna uttrycka hur han mår rent medicinskt. 

Felaktigheten följer med

Jag är så tacksam över att läkarna nu själva protesterar högt mot hur det går till på Försäkringskassan. Det är otroligt att myndigheten får fortsätta stjäla tid från specialisterna och från människor som är sjuka och i behov av hjälp. Vi får överklaga, vänta på besluten – men livet väntar inte, det sker just nu. Läkarna vet, de drabbade vet, men tyvärr verkar ingen ha greppat det på Försäkringskassan. Där kan man varken läsa, lyssna eller förstå.

Visst har jag överklagat beslutet. Problemet är att den felaktighet som utredaren skrivit ner hänger med. I hennes värld kan min son otroligt nog vakna, förstå vad han känner, väcka mamma och förklara hur han mår. Detta oavsett vad hjärtspecialisten eller jag uttryckt. Hädanefter kommer ingen utredare härifrån innan jag har läst och godkänt vad det står. 

Läkarna kan sina patienter. Låt de vara de specialister de är utbildade till. De är mest kompetenta, tro mig.

 

Av Marie Winald Karlström

Mamma till Heppe