Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så här kan du rädda musiken, Amanda Lind

Det offentliga Sverige borde verka för fler konsertlokaler, inte färre, skriver tre företrädare för tre stora musikorganisationer.Foto: Anders Good/TT
Karsten Dyhrberg Nielsen, vd Stim.Foto: CHRISTIAN GUSTAVSSON, Christian Gustavsson / COPYRIGHT 2019 CHRISTIAN GUSTAVSSON
Stefan Lagrell, vd, SAMI.Foto: Tony Sandin Etnografiska / Tony Sandin Etnografiska
Joppe Pihlgren, verksamhetschef, Svensk Live.

Det är ett systemfel när samhällets huvudsakliga förhållningssätt till livescener är krav och begränsningar. Det behövs en nationell strategi för att säkerställa livemusikens plats i städerna, skriver företrädare för tre musikorganisationer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under senare tid har flera viktiga svenska livescener hotats av eller redan tvingats till nedläggning. Ett exempel är Debaser i Stockholm som flera gånger tvingats flytta utan att man lyckats hitta någon hållbar ersättningslokal. Andra exempel på livescener som tvingats lägga ner eller flytta är Kajskjulet i Halmstad, Bitter Pills i Stockholm och Verket i Umeå. Listan kan göras lång, alltför ofta ställs arrangörer inför valet att anpassa sig till nya krav eller avveckla.

Det är ett systemfel när samhällets huvudsakliga förhållningssätt till livescener är krav och begränsningar. Livescenerna förtjänar aktiv stöttning, såväl lokalt och regionalt som nationellt. Det offentliga Sverige borde verka för fler konsertlokaler, inte färre.

Vi har, trots vår geografiska litenhet, etablerat oss som en stor musiknation – att vår egen livescen samtidigt för en tynande tillvaro är skamligt.

Diskussionen om varje enskild livescens existensberättigande är i grunden en lokal fråga. Här behöver det kulturella intresset tillmätas det värde det förtjänar i stadsplanering och i översiktsplaner. Det handlar om Sveriges framtid som musikland. Det behövs en nationell vision om vart vi vill, och en reformagenda som tar oss dit. 

Svenska artister spelas världen över

Sverige är känt för musikskolor och världskända musikskapare och artister. På klubbar och scener i städer runtom i världen spelas ofta musik från Sverige. Vi har, trots vår geografiska litenhet, etablerat oss som en stor musiknation – att vår egen livescen samtidigt för en tynande tillvaro är skamligt.

Kulturen lider ingen brist på god vilja. Men i det praktiska arbetet och i de regelverk som styr kulturen ges livemusiken inte det utrymme som den förtjänar.

 

1. Kulturministern bör ta initiativ till en reformagenda för livescenerna. I arbetet bör regeringen ta fram goda exempel från andra länder. Vi svenskar åker ofta till Paris, Amsterdam eller Berlin för att uppleva myllrande musikliv, kultur och stadsmiljö. Musiken är en viktig del av vad som gör städerna attraktiva och intressanta. Det bör gälla även för svenska städer. 

2. Musiken måste in i stadsplaneringen. Hur kan städerna bidra till fler små konsertlokaler? Hur kan förutsättningarna för mer utomhusmusik under sommaren förbättras i svenska städer? Här krävs aktiva insatser för att säkerställa att det finns plats för musiken. Nyttorna med levande musik bör värderas när städerna byggs ut. Framtidens städer ska inte bara vara smarta, de måste också vara levande.

3. Städerna bör säkra upp att konsertlokaler som tvingas stänga på grund av renovering eller ombyggnation kan fortsätta i attraktiva lokaler, därför bör bra ersättningslösningar erbjudas.

4. Grannar måste tolerera vissa ljudnivåer. I dag tvingas livescener vidta kostnadskrävande åtgärder för ljudisolering, begränsa verksamheten eller lägga ner, när nya grannar klagar på buller. Regler för ”bullernivåer” och möjligheten för kringboende att stoppa musiken bör bli rimligare och rättvisare. Huvudregeln bör även vara att de som bygger bostäder i anslutning till en klubb bör stå för kostnadskrävande åtgärder, om de som flyttar in i bostäderna klagar på buller.

Det är bråttom

Detta är några förslag. Flera åtgärder behövs och det brådskar. Vår uppmaning till kulturminister Amanda Lind är att kroka arm med kommunerna. Tillsammans kan ni säkerställa de svenska livescenernas överlevnad. 

Livescenerna bör få ta plats och höras – i varje stad i hela Sverige!

 

Av Karsten Dyhrberg Nielsen

vd Stim

Joppe Pihlgren

verksamhetschef Svensk Live 

Stefan Lagrell 

vd SAMI