Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så går det när vindkraft byggs utan hämningar

Vi uppmanar myndigheterna att berätta hur stor del av Sveriges yta som skall upptas av vindkraft, skriver debattörerna.
Foto: LASSE SVENSSON
Bengt Halén.
Einar Fjellman

Det börjar klarna för allt fler att utbyggnad av vindkraft har ett högt pris, inte bara i ekonomiska termer. 

Det är hög tid att Sverige drar lärdom av Tyskland – av vad som faktiskt händer när vindkraftspolitiken tillåts spela fritt, utan hämningar, skriver Bengt Halén och Einar Fjellman.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Tyska ”Die Energiewende” har under lång tid varit den stora förebilden för energi/klimatpolitik i hela Europa. En hejdlös utbyggnad av vindkraft är det bärande inslaget i den politiken. Sverige har snällt traskat patrull i detta sällskap, under ständiga deklarationer att ”vi måste visa vägen”. 

Vi menar att det i stället är hög tid att ta lärdom av vad som faktiskt händer när vindkraftpolitiken tillåts spela fritt, utan hämningar. 

Hårt motstånd i Tyskland och Frankrike

I Tyskland och Frankrike, Europas största vindkraftsländer, möter expansionen nu hårt motstånd. Det börjar klarna för allt fler att utbyggnad av vindkraft har ett högt pris, inte bara i ekonomiska termer. Förstörda landskap och boendemiljöer är oundvikliga konsekvenser av utbyggnaden. Ändå föreslår tyska miljöpartiet Die Grünen att 2 procent av Tysklands landyta skall reserveras för vindkraft (i dag ca 1 procent). Det är mer än dubbla Blekinges yta. Till sist sviktar offerviljan. Priset blir för högt och medborgarna vägrar att vara med. 

Enligt Der Spiegel är grundorsaken till det tyska misslyckandet att politikerna fattade beslut att avveckla kärnkraften men inte förmådde att samtidigt fatta ett trovärdigt beslut om hur kärnkraften skulle ersättas.

Den tyska tidskriften Der Spiegel beskrev situationen i nr 19 den 4 maj:  

Stiliserade vindkraftverk med brutna vingar och krökta torn illustrerar omslagssidan. Med rubriken ”Grüner blackout” inleds en tiosidig granskning av den tyska energi/klimatpolitiken. Artikeln börjar med en beskrivning av den lyckliga dagen den 22 april då solen sken från morgon till kväll och vindkraftverken snurrade i hela landet med full effekt. Vid dagens slut kunde det tyska folket glädjas åt att förnybar energi producerat nästan 100 procent av landets elkonsumtion. Ett perfekt samarbete mellan natur och modern teknik. Tyvärr endast i funktion under denna ensamma dag. Verkligheten under de många andra dagarna är något annat, den är grå och smutsig av kol- och gasförbränning.   

Vad ska ersätta kärnkraften?

Enligt Der Spiegel är grundorsaken till det tyska misslyckandet att politikerna fattade beslut att avveckla kärnkraften men inte förmådde att samtidigt fatta ett trovärdigt beslut om hur kärnkraften skulle ersättas. Tidskriften skonar ingen, varken politiker eller myndigheter. Die Energiewende, det största politiska projektet sedan återföreningen, hotar att misslyckas. ”Under de åtta åren sedan Fukushima har ingen i Berlin egentligen anammat projektet, allra minst Angela Merkel. Lagar, förordningar, riktlinjer har producerats men ingen har samordnat ansträngningarna eller ens påskyndat. Och inget räds de styrande mer än medborgarnas motstånd då någonstans ett vindkraftverk skall byggas eller en kraftledning dras fram.” 

Vindistrikt eller vinddistrikt?

Den franska intresseorganisationen mot vindkraft Fédération Environnement Durable (FED) skriver i ett informationsbrev 27 juli att landsbygden nu gör uppror mot planerna på ytterligare vindkraftutbyggnad. Organisationen refererar till en tidningsartikel den 22 juli i l’Est Républicain. Landbygdsbefolkningen i hela region Nouvelle Aquitaine (Nya Akvitanien, ca 6 miljoner invånare, fullproppad med världskända vindistrikt), har retat upp sig på förre miljöministern Francois De Rugy som drivit på vindkraftutbyggnaden genom att kringgå lagstiftning som skall skydda närboende till vindkraft. Frankrikes landsbygd känner sig övergiven av de styrande. ”Vi pressas överallt av trycket från storstadsfolket”. Vreden stiger och demonstrationer mot vindkraft planeras nu i hela landet skriver tidningen. 

Ge svar om omfattningen i Sverige

Sedan ett år arbetar svenska energimyndigheten tillsammans med Naturvårdsverket på en ”Strategi för hållbar vindkraftsutbyggnad”. Det arbetet är nog förgäves. Vi uppmanar myndigheterna att i stället berätta hur stor del av Sveriges yta som skall upptas av vindkraft.


Av Bengt Halén

Einar Fjellman

Färingtofta Norra, ideell förening som värnar sina medlemmarnas intresse att inte drabbas av vindkraftsintrång