Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så går det när S gör upp med ytterkantspartiet L

S låter sig styras av högerpolitik. Den nya högermittenkoalitionen, "låt de rika gå först"-kvartetten, har deklarerat att en ny skattereform ska genomföras. Det är oroande, skriver debattörerna. Foto: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN
Jan Björklunds Liberalerna har till och med en mer ojämlik skattepolitik än Moderaterna, skriver Ulla Andersson och Tony Haddou. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ulla Andersson är ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Tony Haddou är skattepolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: RIKSDAGEN

Den nya högermitten säger att vi behöver en ny skattereform. Och det har de rätt i. Problemet är bara att de är oförmögna att genomföra den skattereform som Sverige behöver.

"Låt de rika gå först"-kvartetten skadar vår välfärd, skriver Ulla Andersson och Tony Haddou (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT | SKATTEPOLITIK. För varje år som går blir Sverige mer och mer ojämlikt. Den senaste skattereformen gjordes 1991. Sedan dess har andelen personer som lever med låg ekonomisk standard fördubblats och hundratusentals barn lever i fattigdom. Samtidigt har Sverige ett av de länder där det lever flest miljardärer per capita. Tre svenska affärsmän är tillsammans rikare än 60 procent av befolkningen.

Sverige har under dessa år blivit ett i skattehänseende unikt land. Och inte på ett sätt som gynnar jämlikheten. Vi tycks vara det enda moderna industriland som vare sig har arvs- och gåvoskatt, förmögenhetsskatt eller fastighetsskatt kopplad till fastighetens värde och vi har dessutom låg bolagsskatt. 

Välfärden håller inte ihop

Det samtidigt som varje förskollärare har allt för många barn att ta hand om, som kvinnor i glesbygden får allt längre till en trygg förlossningsvård, som skolor och sjukhus inte städas som de ska och som personalen lämnar välfärdsjobben på grund av låga löner och stressiga dagar. Sverige behöver mer pengar till välfärden, inte mindre.

 

LÄS MER: Centerns anhöriginvandring är det sista vi behöver

 

Sverige behöver också ett skattesystem som minskar skillnaderna mellan de som tjänar pengar på pengar och de som har vanliga jobb med vanliga löner. Sverige behöver också ett skattesystem där vi värnar mer om de som drabbas av sjukdom och arbetslöshet än om de som har stora hus och får förmögenheter i arv.

Värnskatten ska avskaffas

I det läget och har alltså den nya högermittenkoalitionen deklarerat att en ny skattereform ska genomföras. Men innan bläcket ens har börjat torka i formuleringen att skatterna behöver ses över så lovar de också att värnskatten ska avskaffas. Värnskatten, som alltså enbart betalas av de med de absolut högsta inkomsterna, de som tjänar cirka 58 600 kronor eller mer per månad.

Liberalerna, som regeringen gjort upp med, har till och med en mer ojämlik skattepolitik än Moderaterna. Där kan man snacka om ytterkantsparti.

Trots att ojämlikheten ökar så kraftigt, trots att de rika år efter har fått stora skattesänkningar och trots att välfärden går på knäna, tycker alltså denna nya "låt-de-rika-gå-först-kvartett" att slopandet av värnskatten är en prioriterad fråga. Det är till och med så att regeringen Löfven, tillsammans med C och L, satsar mer på att sänka skatten för dem med högst inkomster än de gör på att höja de generella statsbidragen till hela kommun-Sverige, det vill säga till våra centrala välfärdsverksamheter. Det samtidigt som riskkapitalbolagen fortsatt får tillåtelse att gräva guld i välfärden. Så blir det när Socialdemokraterna låter sig styras av högerpolitik. Det förskräcker inför hur en skattereform i deras regi skulle se ut.

 

LÄS MER: Tre miljoner boende drabbas av Annie Lööfs extremism

 

Skattekvoten måste öka

Vi menar att det bör vara tvärtom, för att göra samhället mer jämlikt, måste skattekvoten öka. Annars kan vi inte säkra välfärdens finansiering och öka omfördelningen. De med höga inkomster, mycket kapital och stora förmögenheter ska bidra betydligt mer än i dag. Sjuka och arbetslösa ska betala lika mycket i skatt vid lika inkomst som alla andra och de med lägst inkomster bör kunna få sänkt skatt. Principen förorenaren betalar bör självklart vara en princip som råder. 

 

LÄS MER: Sjöstedt kommer inte att fälla Löfven

 

Vi har helt enkelt stora dubier om det kloka i att genomföra en stor skattereform med en högermajoritet i riksdagen. Liberalerna, som regeringen gjort upp med, har till och med en mer ojämlik skattepolitik än Moderaterna. Där kan man snacka om ytterkantsparti. Centerpartiet kämpar hårt för att vara det parti i riksdagen som sänker skatterna mest. Det är helt enkelt inte dem man vill hålla i handen när man ska skapa en långsiktig hållbar skattepolitik för Sverige. Vad vi vill se är en politik som är bra för alla, inte bara en liten klick i toppen.

 

Av Ulla Andersson

Ekonomisk-politisk talesperson (V)

Tony Haddou

Skattepolitisk talesperson (V)