Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så försöker Telia att stoppa Skype

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Skype är en fantastisk internettjänst som låter människor tala i  telefon över hela världen - helt gratis. Men nu verkar det vara slut med  den saken. Telia har meddelat att de kommer att ta extra betalt av  kunder som använder Skype i deras trådlösa nät. Det är väldigt dåligt,  på flera olika sätt.

Dels innebär det att kunderna får betala två gånger. Det rimliga är  att om man köper en uppkoppling som omfattar, låt säga fem GB per månad -  då får man använda denna volym hur man vill. Men Telia vill  uppenbarligen inte vara rimliga längre.

Dessutom innebär detta att Telia tar betalt för andra företags  tjänster. Man kan förstå att ekonomiavdelningen gnuggar händerna av  förtjusning. Men vad det handlar om är att man parasiterar på andra.


Vi vet att stora nätoperatörer som Telia inte bara vill ta extra  betalt av sina kunder för vissa tjänster. De överväger också att ta  betalt av de företag som tillhandahåller dessa.

Företag som tar fram spännande nya tjänster ställs då inför valet:  Betala eller dö. Det kommer att kväva satsningar från små och nya  it-företag redan i sin linda. Detta är ett hot mot så väl  allmänintresset som den fria marknaden.

Denna urholkning av internets frihet måste stoppas och vändas. Vi  piratpartister vill se regler som garanterar nätneutralitet. Vi  internetanvändare måste själva få välja vilka tjänster och funktioner vi  vill använda, utan krångel och extra avgifter.

Internet skall vara hela internet - öppet och fritt!


CHRISTIAN ENGSTRÖM

är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet