Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så försöker Telia att stoppa Skype

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Skype är en fantastisk internettjänst som låter människor tala i telefon över hela världen - helt gratis. Men nu verkar det vara slut med den saken. Telia har meddelat att de kommer att ta extra betalt av kunder som använder Skype i deras trådlösa nät. Det är väldigt dåligt, på flera olika sätt.

Dels innebär det att kunderna får betala två gånger. Det rimliga är att om man köper en uppkoppling som omfattar, låt säga fem GB per månad - då får man använda denna volym hur man vill. Men Telia vill uppenbarligen inte vara rimliga längre.

Dessutom innebär detta att Telia tar betalt för andra företags tjänster. Man kan förstå att ekonomiavdelningen gnuggar händerna av förtjusning. Men vad det handlar om är att man parasiterar på andra.


Vi vet att stora nätoperatörer som Telia inte bara vill ta extra betalt av sina kunder för vissa tjänster. De överväger också att ta betalt av de företag som tillhandahåller dessa.

Företag som tar fram spännande nya tjänster ställs då inför valet: Betala eller dö. Det kommer att kväva satsningar från små och nya it-företag redan i sin linda. Detta är ett hot mot så väl allmänintresset som den fria marknaden.

Denna urholkning av internets frihet måste stoppas och vändas. Vi piratpartister vill se regler som garanterar nätneutralitet. Vi internetanvändare måste själva få välja vilka tjänster och funktioner vi vill använda, utan krångel och extra avgifter.

Internet skall vara hela internet - öppet och fritt!


CHRISTIAN ENGSTRÖM

är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet